Peaminister Jüri Ratase kommentaar NATO kaitseplaanide teemal

FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Peaminister Jüri Ratas:

“Kõik alliansi liikmed on kaitstud. On täiesti normaalne ja tavapärane, et vaatame regulaarselt koos teiste NATO liitlastega meie ühiseid plaane üle ja uuendame neid. Eraldivõetuna ei ole meie piirkonna kaitseplaanide uuendamise küsimuses meil Türgiga vastuseisu. Töötame ühiselt nii meie piirkonna riikide kui teiste liitlastega selle nimel, et uuendatud kaitseplaanid saaks peatselt heakskiidu. Kui selleks võimalus avaneb, olen kindlasti valmis ka NATO riigijuhtide kohtumise veerel ühiselt Läti, Leedu ja Poola ametikaaslastega Türgi presidendiga kohtuma ja kaitseplaanide küsimust arutama.”

Taustaks:

Prantsusmaa  presidendi Macroni sõnul tuleks küsida, kas Türgi tahab jääda NATO liikmeks, kui Erdoğan teeb teoks ähvarduse blokeerida Poola ja Balti riikide kaitseplaanide heakskiitmine, kui NATO liikmesriigid ei kuuluta Süüria kurdide relvarühmitusi terroristlikeks.

Erdoğan ütles teisipäeval, et ta pole jätkuvalt valmis kiitma heaks Poola ja Baltimaade kaitseplaani, enne kui allianss tunnistab terroristlikuks rühmitused, mida peab terroristlikeks Ankara.

14 kommentaari
  1. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Enne tuleks selgitada mida head on NATO teinud. Oleskleb Venemaa piiri ääres ja arvab et Venemaa väriseb hirmust.Naerukoht. NATo ei kaitsnud isegi eurooplasi isislasye rpnnakute eest kui tulid põgenikud kontrollimatult Euroopasse. Ei aidanud ta ka Süüriat, Venemaa tegi seda ja vabastas suure osa Süüria territooriumist kust enam põgenikke ei tule. Suurbritannias märatsevad huligaanid ja NATO võiks sealgi korda luua. Tubli Türgi et ei poolda NATO tegevust. Hirmus mõelda et meie peaminister on läinud kaasa sõjahüsteeriaga, ta nagu polekski keskerakondlane. Meil on oma riigis puudusi ja peaminister peaks lõpetama reformierakondlaste laimukampaania ja valestsenaarumide koostamise seda muidugi koos õiglaste õigusmõistjatega. Kui selliseidpole siis tuleb nimetada ametisse. Peavoolumeedia ajakirjanikud tuleb korrale kutsuda. Kui kaua nad võimendavad reformierakondlaste valesi, valetavad ja otsivad vaid puudusi valitsuse töös.

  2. Tom 5 aastat ago
    Reply

    Tubli Türgi. Ei ole vaja minna libedale jääle. NATO-s olek pole kellelegi kasulik. Mõned lihtsalt tahavad sõda ja on tüdinenud niisama olemisest . Tahavad õigustada oma olemasolu.

  3. Milles 5 aastat ago
    Reply

    Jurka eksib? Selles, et mingi liit TOIMIB vaid siis, kui ta TEGUTSEB. Mis on Nato tegutsemine? Tingimusteta enesekaitse! Praegu on rünnatud hoopis natoväliseid riike, kusjuures KÕIKI neid väljamõeldud ehk ülespuhutud põhjustel ning ÜRO põhikirja rikkudes. Tegemist pole ju KAITSEsõdadega, vaid RÜNDEsõdadega. Kui mingil jänkil on midagi mäda, siis minnakse massimõrvama mingit muud rahvust kuskil ookeani taga. Selline on tänase Nato pale. Ning kahjuks saadan ka meie VÕLTSriigikogu meie verejanuseid ahneid mehi jänkide ees kannuseid teenima. Tegeliku vaenlase ründamist aga kardetakse. Isegi poliitilist ja majanduslikku boikotti ei suudeta läbi viia, sest tahetakse sooja tuba ning selaihast jõuluvorstikesi, et saaks kodus laulda oo Tannenbaumi.
    Kui Nato enda sees tegutsetakse põhimõtte vastu ning enamik liikmeid ei raatsi isegi nende järgmiseks raha eraldada, siis võib kindlalt väita, et NATO EI TOIMI!!!

  4. Feja Räim 5 aastat ago
    Reply

    Ega polegi kommentaaridele muud palju lisada, sama tahtsin ka mina öelda.Hea meel lugeda mõttekaaslaste ütlusi. On ilmne, et Eesti ei suuda oma iseseisvust realiseerida ja kontseptuaalse ülemvõimu poolt juhitav valitsus on rahvast eemaldunud ega huvitu tegelikust olukorrast.

  5. Kaitse,Jumal meid plaan "A" eest! 5 aastat ago
    Reply

    Venemaa võib meid üle võtta tundidega.Turistidena sisseimbunud eriväelased halvavad strateegilised objektid, elektrivarustuse, side.Venemaa on võimeline täna pimestama kõik NATO radarid. Ükski NATO lennuk ei tule enesetapu missioonile Vene õhutõrjet testima.Kopteritega ujutatakse territoorium dessantväelastega üle.Soomukite kolonnid sõidavad droonide kaitse ja valve all vabalt üle piiri.Mingit rinnet ei tekigi. Sajad või tuhanded droonid teevad kindlaks meie kaitseväe asupaigad ja neile tehakse selgeks vastupanu mõttetus:kas alistute või Gradid segavad teid mullaga nii, et te ei saa teha ainsatki lasku. Eesti võetakse üle väga väikeste purustuste ja ohvritega ja elu jätkub endist viisi.Töölistel ei ole mingit vahet, kes on parajasti tehase omanik.Ja ka Toompea saab juhendeid Brüsselist või Moskvast.
    Probleem tekib alles siis kui plaani “A” alusel tulevad appi NATO riikide sõjaväed ja asuvad Eestit tagasi vallutama/vabastama. Siis käib rinne mitu korda meie maast üle ja tulemused saavad olema võrreldavad Süüriaga. Hukkub tuhandeid tsiviilisikuid ja riik muutub varemete väljaks.Kes vähegi saab, pühib jalgadelt jäädavalt Eestimaa tolmu.
    Leebem variant on, kui NATO riigid kehtestavad Venemaale rängad sanktsioonid.Ei maksa unustada, et sel juhul kehtestatakse sanktsioonid ka meile, Venemaa osale!

    • uskmatu-toomas 5 aastat ago

      Eelneva täienduseks on,et ükski siin viibiv välissõdur ei tee paukugi kuna neid lubatakse mitte puutuda.Kogu see kaitsejant on tegelikult hämamine ja jänkide tegelike plaanide varjamine siin Peterburi väravas.
      Teisest küljest kui venemaa oleks tahtnud olla meie suhtes pahatahtlik siis meie Narva elektrijaamad seisaksid ammu ja sagedust hoidvad vene elektrivõrgud lahti ühendatud.
      Vot siis oleksime me siin kanged mehed praalima ja pimedas Kaera Jaani vihtuma !

  6. Eve 5 aastat ago
    Reply

    NATO saab raha küllaldaselt kuigi see raha peaks minema meie inimeste tarvis. Peaminister peaks korda looma oma riigis ja siin NATO aidata ei saa. Aga ju peaminister reformierakondlaste alatute tegude lõpetamiseks midagi ette võtta ei saa siis teeb näo et tegutseb sõjanduses ehkki meist ei olene midagi. Küllap tahab meele järgi olla isamaalastele ja ehk kardab reformierakondlaste kättemaksu kes leiavad süüdistusi ka sealt kus neid pole.Ausalt öeldes mulle Ratase välispoliitika ei meeldi.

    • to Eve 5 aastat ago

      Ausalt öeldes sinusuguse rumala trolli pidevad idiootlikud üllitused ei meeldi mitte kellelegi peale sinu enda ja mõne samasuguse lubjastunud tola Olgino trollivabrikus.

  7. ? 5 aastat ago
    Reply

    Asi pole ju Venes vaid Hiinas.
    Ei taha USA ammugi Euroopat, vaid ennast kosutada ja võimalusel tagasi tõmbuda suurkonfliktist Hiinaga.
    Siis on Vene ,tahate või mitte, AINUS valge rass, kes meie ja Tsingis-lhaani järglaste /tegid seal hiinas omal ajal kõva külvi/ vahel kuidagimoodi enam-vähem tasakaalus püsib. Või ajate Isamaa juhtimisel metsavendadega hiinlased minema ja venkud mine,a jja valitsete ISE oma maad, pidades partisanisõda heinakuhje põletades ja metsas rotte püüdes?
    Praegused kindralid tahavad head palka ja tegevust, ja soomukeid ning muid mänguasju ,selge see, ja NATO kosutab end meie karjamaadel pannes Vene hirmust värisema ja kallaletungist hoiduma kohalolekuga , kuniks…
    a peab see just meie pensionäride arvelt toimuma ja vesemate perede, kes TOIDUABI saavad?

    • Vankad 5 aastat ago

      pole valged, nad on kollane segu. Ajalugu on sellise paranduse teinud.

  8. uskmatu-toomas 5 aastat ago
    Reply

    “Kõik alliansi liikmed on kaitstud”? Siiani pole nagu kedagi kaitstud vaid rünnatud organisatsiooni väliseid riike.
    Veel on kuidagi arusaadav,et aitame jänkide alustatud sõjas NATO egiidi all Afgaani talupoegi demokratiseerida aga sõdida kuskil Malis jne.et hiljem neid palgasõdureid nimetada veteranideks ?

  9. Jah 5 aastat ago
    Reply

    Las suurriigid tegelevad sõjandusega, väikeriikidest ei olene midagi. Sellised väikesed riigid nagu meie peaksid tegelema oma rahva heaolu saavutamisega. See mis meie riigis toimub on nagu veretu sõda kus reformierakondlased kasutavad alatuid ja äärmuslikke võtteid et võimule saada. ja karistamatult. Keskerakond olles koos Isamaaga valitsusliiduspeab nendega arvestama sest isamaalaste peamine töö on sõjandusega seotud.Endine ja parim Keskerakond poleks võimule saanud sest teist sellist erakonda pole. Aga kui oleks olnud siis me poleks elatustaseme poolest üks viimastest ja selleni on meid viinud reformistlik valitsus. Sõbralikud suhted on tähtsamad kui NATO ülistamine.

  10. to jah 5 aastat ago
    Reply

    Oleneb ikka ! Poliitikute või vanemate või kohalike vürstide võim kohalikul tasandl -alati on olenenud.

  11. to vankad 5 aastat ago
    Reply

    No ma ei tea, ühed ütlevad ,et Hitler olla nad ülendanud või neid nimetanud aaria rassiks. Mina arvan, et nimetas võitlusvõime tõttu./
    Nii on uues Goebbelsi elu kirjeldavas raamatus nüansseeritud ,tema ütlemist. Tean ,et venelased ja eestlased,muideks, suupruukija, olid nimetatud 2.järgu rahvaks – tööhobuseks määratud.
    Kui aga ongi poolkollased, seda paremini saavad kollastele vastu. Või tahad sa päriskollaseid siia , töösuksu.?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.