Peaminister Jüri Ratase kommentaar PISA 2018 tulemuste kohta

Peaminister Jüri Ratas:

“PISA tulemused kinnitavad taaskord, et meie noorte teadmised ja ka oskus neid teadmisi kasutada on Euroopas esimesed ning maailma absoluutsete parimate seas.

See on Eesti õpetajate, lapsevanemate ja laste ühine tulemus. See on ausammas tööle, mida on teinud meie lasteaia- ja kooliõpetajad, meie haridustöötajad, tugispetsialistid ning kõik teised, kes näevad iga päev hoolt ja vaeva, et noored saaks maailma tipptasemel hariduse hüppelauaks tulevasse ellu. Aitäh teile!

Eesti koolisüsteem on maailmas haruldane. Meie põhikoolid annavad väga ühtlaselt tugevat haridust. Meil on teiste riikidega võrreldes rohkem noori, kelle tulemused on head vaatamata sellele, et nende pere olukord pole nii hea. Samal ajal on meil Euroopa kõige väikseim protsent õpilasi, kes ei saa testi sooritamisega hästi hakkama. Kõige selle kõrval on veelgi suurenenud nende osakaal, kelle sooritus on tipus.

Maailma mastaabis on Eesti haridus võrdne, tugev, kaasav ja eeskujulik. Et see nii jääks ja veel paremaks saaks, peame tegema õigeid ning vastutustundlikke valikuid ka tulevikus.”

2 kommentaari
 1. Me 1 aasta ago
  Reply

  ei peaks ennast võrdlema muu maailma lollakatega, vaid sellega, mida meie lapsed peaks teadma õppekava ulatuses.
  Vean kihla, et kolmandik põhikooli 9ndast klassist ei teeks ära neid eksameid, mis anti ette 1969.a ning samade hindamisaluste järgi. Et mujal maailmas on pidevalt tehtud selge valik nupumeeste ja neegrite vahel (mida kinnitas ka BBC seltsimees siin käies), siis meil on püütud kõigile anda ühtlast haridust. Nüüd aga pean viimasel paaril aastakümnel tõdema, et sellise kastitamise suunas liigume ka meie. Selleks on ülilihtne keskaläbimine, põhikooli taseme kaotamine ja üldse leppimine isegi viiendikuliste teadmistega jooksvas õppes. Laps võib küll loll olla, kuid järgmisse klassi ta lausa tuleb vedada, sest muidu on õps oma kohale kõlbmatu ega täida lapsevanema tellimust. Mis aga kõige tähunduslikum, selle lolli lapse vanem on veelgi lolim!
  Seega peaks Jurka mitte laskma end petta võltsist särast, vaid peab tunnistama, et meie aju sisemus on mäda ning peagi hakkab seda ka pealuust välja ajama. Nagu tühje sõnu ajab suust välja Jurka ise.

 2. Feja Räim 1 aasta ago
  Reply

  Me – kirjutab õigesti, nii on. Pole see üldine tase meil nii hea midagi. Poisid ei õpi koolis isegi soravalt rääkima ja tegelikkuses hinnatakse õpilasi kui prügikaste pähe tuubitu mahu järgi liitrites.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.