Aasa sõnul on Eesti isejuhtivate autode arengus Euroopale eeskujuks

Isesõitev buss. Foto: Riigikantselei

Euroopa Liidu transpordiministrid arutasid esmaspäeval Brüsselis digitaalse transpordi arengut – majandus- ja taristuminister Taavi Aasa sõnul on Eesti Euroopa Liidus edumeelsemaid riike isejuhtivate autode arengus.

Ministri sõnul on Eestile oluline isejuhtivate sõidukite kasutuselevõttu toetava keskkonna terviklik väljaarendamine ning digitaalse veoseteabe kasutamine kogu logistikaahela ulatuses Euroopa Liidus. „Isejuhtivad masinad on juba täna Eestis reaalsus, Tallinnas tehisintellektil põhinev isesõitev buss on sooritanud liikluseksami ja liigub tänaval tavaliikluses,“ sõnas Aas.

Lisaks jõudsid ministrid kokkuleppele Euroopa Liidu rongireisijate õigustes ja kohustustes, millega peavad raudtee-ettevõtted tagama personali olemasolu, kes suudavad anda erivajadusega ja piiratud liikumisvõimega reisijatele asjakohast abi. Samuti parandab kokkulepe erivajadusega ning piiratud liikumisvõimega isikute juurdepääsu transpordialasele teabele.

Ministrid arutasid ka üleeuroopalise transpordivõrgustiku väljaarendamise lihtsustamise, lennuliikluse õhuruumi ummikute vältimise ja kellakeeramise üle. Lisaks kuulati järgmise Euroopa Liidu eesistuja Horvaatia tööprogrammi. Arutati ka seni kehtiva teemaksude korra muutmist, kuid ühisele otsusele ei jõutud ning arutelu jätkub ekspertide tasemel.

Minister Taavi Aas kohtus lisaks Brüsselis uue transpordivoliniku Adina Văleani, Bulgaaria ministri Rossen Jeliazkovi ja Läti transpordiminister Tālis Linkaitsisega.

3 kommentaari
 1. Taas 2 aastat ago
  Reply

  võlts enesekiitus. Isejuhtiv auto lööb läbi alles siis, kui ka teised autod on isejuhtivad. Sest ainus takistus on auto, mida juhib ekslik inimene. Teengi Taavile ettepaneku kesklinnas keelustada inimjuhtide autosõidud ning anda kindlad alad ainult isejuhitavatele autodele. Siis on näha, kuidas nad üksteist austavad. Mitte nagu praegu, kus iga autos on näruse hingega despoot.

 2. ! 2 aastat ago
  Reply

  Jah, aga vanadele eleltriga liikuvaid väikesõidukeid 3-4 rattaga ikka pole ja kui ongi ,siis nad ei jaksa neid osta.

 3. !!! 2 aastat ago
  Reply

  NIISUGUSEID ARENGUID OLEKS ESIALGU EHK ROHKEMGI VAJA.
  SEST SIIS HAKKAB SEE ISELIIKUV AUTO ISEGI RENTIDES MAKSMA VIST TERVE PENSIONI.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.