Eesti peakokad käivad koolides lastele söögi valmistamist õpetamas

Pildil on (vasakult) Eesti Peakokkade Ühenduse tegevjuht Helen Vihtol, Eesti Peakokkade Ühenduse president Taigo Lepik ja Riigikogu Eesti toidu toetusrühma esimees Maria Jufereva-Skuratovski.

Riigikogu Eesti toidu toetusrühm kohtus Eesti Peakokkade Ühenduse esindajatega ning arutles projekti „Peakokad koolides“ eesmärkide ja väljakutsete üle. 

Eesti Peakokkade Ühendus käivitas tänavu koostöös Maaeluministeeriumiga projekti, mille käigus õpetavad peakokad 6.-8. klassi õpilastele, kuidas valmistada tervislikku ja maitsvat toitu. EPÜ presidendi Taigo Lepiku sõnul algatati projekt seetõttu, et kaugeltki mitte kõik lapsed ei toitu regulaarselt tervislikult.

„Selge on see, et täiskasvanuid on hilja ümber kasvatada. Projekti raames me mitte ainult ei tutvusta õpilastele retsepte, vaid õpetame, kuidas roogasid valmistada,” lausus Lepik, kes töötab president Kersti Kaljulaidi peakokana. “Need lapsed, kes on meie koolituse läbinud, saavad omakorda vanematele söögi valmistamist õpetada.”

Eesti toidu toetusrühma esimees Maria Jufereva-Skuratovski toonitas, et tegemist on väga tähtsa projektiga. “Kahjuks mõned lastevanemad ei jõua oma tiheda töögraafiku tõttu tagada oma lastele täisväärtuslikku toitumist. Seetõttu on oluline, et laps oskaks ise endale värsketest toorainetest süüa teha,” ütles Jufereva-Skuratovski.

Jufereva-Skuratovski avaldas lootust, et ka uus maaeluminister Arvo Aller toetab projekti jätkumist. “Eesti toidu toetusrühma liikmed on arvamusel, et toiduvalmistamise koolitused peaksid toimuma igas Eesti koolis. Nendest oskustest ja teadmistest sõltub meie laste tervis,” rõhutas Jufereva-Skuratovski.

Projekti „Peakokad koolides“ ootenimekirjas on praegu 100 kooli üle Eesti. Koolitused viiakse läbi kevadel ja sügisel. Pakutud retseptidega on võimalik tutvuda leheküljel www.eestitoit.ee.

1 Kommentaar
  1. Mina 5 aastat ago
    Reply

    võin samuti õpetada.
    1) Tuleb võtta purk rassolnikut, paar peotäit sarvekesi, paar lusikatäit soola, paar puljongikuubikut, paar pakikest kiirsuppi.
    2) Panna vesi keema.
    3) Vee keedes panna sinna sarvekesed, rassolnik, kiirsupipuru ja puljongikuubikud. Lisaks soola.
    4) Pärast 5…10 minutit keerata kraan kinni ja lasta supil haududa.
    5) Lisada maitse järgi musta pipart (ise eelistan purustatud pipart) ja lõigata toorest sibulat sisse.
    6) Supp ON VALMIS vatsatäitmiseks.
    .
    Kuna soojendatud supp on maitselt isegi etem, siis võib supil lasta ka maha jahtuda ja siis soojendada.
    .
    Annan ka praenäite:
    1) Panen vee keema.
    2) Vee keedes lisan sarvekesed, kuni nad pehmeks lähevad, kuid mitte lödaks.
    3) Kurnan vee ära ja panen sarvekesed pannile.
    4) Lisan õli ja peenestatud kotlette tomatis, et annaks maitse.
    5) Võib lisada ka konserviliha või toorkotlette või muud maitseks.
    6) Pärast lisan maitseks soola, pipart, toorest sibulat.
    Kuradi hää! Korra koolis näiteks tegin, lastele meeldis. Ja mul just praegu vesi keeb.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.