15. jaanuar 2020

Jaanus Karilaid: Eesti on uuel kursil

Keskerakond peaministrierakonnana on tegutsenud juba üle kolme aasta. Aprillist 2019 on sotside asemele valitsuskoalitsiooni tulnud Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Isamaal ja Keskerakonnal on hoog sees endisest valitsusest. Mõlema poliitilise koosluse kohta on häid sõnu, aga praeguse kohta eriti.

Juhtkiri: Üle mõistuse roolijoomarlus

Peaminister Jüri Ratas tõdes, et alkohol ja liiga suur sõidukiirus on liikluses äärmiselt ohtlikud ning viivad kohutavate õnnetusteni. Me näeme selle traagilisi tulemusi üle mõistuse tihti. On täiesti võimatu mõista, mis toimus avarii põhjustaja peas ja hinges, kuid tema teo tagajärjed on korvamatud.

Tiit Terik: Eesti ei tohi muutuda Euroopa autode romulaks

Sarnaselt paljudele riikidega on ka Eesti võtnud eesmärgiks aastaks 2050 puhtama keskkonna ning kliimaneutraalsuse saavutamise. Seetõttu on hakanud riigid pingutama, et kestliku arengu eesmärgid oleksid saavutatavad igeühele. Lisaks kõigele muule on selle saavutamisel väga suur mõju tegelikult ka üksikisiku tarbimiskäitumisel, puudutagu see siis prügisorteerimist või uue auto soetamist.

Välisomanike pankade maine on langenud

Ausalt öeldes ei eeldanud säärase küsimuse püstitamise võimalust? Ehkki olukord läks teravaks juba 2. jaanuaril, kui Türgi parlament toetas president Erdogani ettepanekut saata väed Liibüasse viimase ÜRO poolt tunnustatud valitsuse palvel. Ent Liibüas on teinegi valitsus, mis tugineb marssal Haftari vägedele ja Venemaa toetusele

Klaaslae purustanud Kaja Kallas ootab klaaskaljut

Reformierakond sai esimese naisjuhi 14. aprillil 2018 aga mitte esimest naispeaministrit 2019. Sellest ilmajäämise kibestumust kuuleb siiani Kaja Kallase intervjuudes.

Toomas Alatalu. Mis saab maailmast aastal 2020?

Ausalt öeldes ei eeldanud säärase küsimuse püstitamise võimalust? Ehkki olukord läks teravaks juba 2. jaanuaril, kui Türgi parlament toetas president Erdogani ettepanekut saata väed Liibüasse viimase ÜRO poolt tunnustatud valitsuse palvel. Ent Liibüas on teinegi valitsus, mis tugineb marssal Haftari vägedele ja Venemaa toetusele

Euroopa liberaalide uued juhid

Möödunud aasta oli Euroopas pöördeline mitmete liberaalsete erakondade jaoks. Nii mõnigi partei valis endale uue juhi. Järgnevalt on tutvustatud neist kolme, kellest Eesti meedias sageli juttu ei ole.

Laiuseväljalt Tartu rahuni

Jaan Poska elutee üks uurijaid, õigusajaloolane professor Peeter Järvelaid on märkinud, et ühe või teise isiku elukäiku süüvides huvitub ta ikka tema sünnipaigast, vanematest jne. „Laiuseväljal mõjutas Jaan Poska kujunemislugu ennekõike tema isa, õigeusu kiriku köster-koolmeister, kelle nimi oli samuti Jaan Poska. Noorema Jaan Poska lapsepõlv lõppes pärast isa surma, kui tuli hakata hoopis teistmoodi mõtlema, sest emale jäi kogu pere kasvatada.“

Rahvarinne 30 aastat tagasi – jaanuar 1990

Aasta 1990 algas Eestis rahulikult ja poliitiline areng jätkus evolutsiooniliselt. 10. detsembri 1989 ENSV kohalike rahvasaadikute nõukogude valimised tingisid haldusreformi. Viimast toimetati põhimõttel „ikka tasa ja targu”. Nõukogude aegsed külanõukogud nimetati ümber valdadeks koos pisimuutustega. Maakondade tasemel hakati kujundama teise tasandi omavalitsusi.

Need ja paljud teised huvitavad artiklid ilmuvad 15. jaanuari Kesknädala paberlehel. Veebilehel www.kesknadal.ee avaldatakse need artiklid täismahus ja kommenteerimisvõimalusega, olulisi uudiseid aga kajastame veebilehel igapäevaselt. Ärge jätke tähelepanuta ka Kesknädala paberlehe tasuta koju tellimise võimalust!

2 kommentaari
  1. Nojah 1 aasta ago
    Reply

    Tellin tingimata endale koju Keskenädala. Varem käis mul see leht kogu aeg. Mulle meeldis selle sisu. Viimasel ajal ma pole enam tellinud sest ajalehe sisu on muutunud minule mitte positiivses suunas. Kui arvutist lugeda siis peatähelepanu on juhitud välissündmustele ja pole alati keskerakondlik arusaam välispoliitikast. Mulle jääb väheks teavet mis toimub meie riigis Ma hakka nuuesti lugema seda lehte ja ootan seal artikleid parimatelt Keskerakonna ajakirjanikelt ja poliitikutellt ning kriitikat segajate kohta.Varem olid lugejakirjad ka asjalikud. Kahju et ei ole enam TTV-d ja minu lemmiksaadet Meedia keskpunkt.

  2. Mulle 1 aasta ago
    Reply

    ei meeldi Kesknädal liigs eenesekiidu ja vahukirjutiste tõttu, mis mitte midagi ei ütle ega anna. Kuid eks toimetus pea täitma peremeeste käske ja lehte ka solki sokutama. Kui toimetajad just ise loomult väärakad pole.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.