Riigikogus arutatakse kodakondsusseaduse muutmise üle

Andrei Korobeinik. FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Riigikogus tuleb täna teisele lugemise kodakondsusseaduse muutmise seaduseelnõu, mille eesmärk on muuta Eesti kodakondsuse saamise tingimused senisest paindlikumaks.

Kehtiv seadus lubab sarnasel põhimõttel Eesti kodakondsust lastele vaid juhul, kui mõlemad tema vanemad on halli passi omanikud. Seadusmuudatuste jõustumise järel on võimalus saada kodakondsus ka lastel, kelle üks vanematest või esivanematest omab halli passi ja elas Eestis alates 1991. aasta 20. augustist, mil Eesti riik kuulutati taas iseseisvaks.

Keskerakonna fraktsiooni aseesimehe Andrei Korobeiniku sõnul avaldab seadusmuudatus väga positiivset mõju Eesti ühiskonna ühendamisel. „Eestis elab üle 70 tuhande halli passi omaniku ning paljud neist tunnevad end kõrvalejäätuna, justkui riik ei vajaks neid. See ei peaks nii olema,“ ütles Korobeinik, avaldades lootust, et lihtsustatud korras kodakondsuse saamine parandab noorte ühtekuuluvustunnet.

„Kahtlemata astub praegune valitsus selle põhimõttelise otsusega edasiviivaid samme kodakondsuspoliitikas. Mõistagi ei lahenda see hallide passide probleemi täielikult, kuid vähemalt lõpetab nende taastootmise,“ ütles Korobeinik.

Korobeiniku sõnul näitas kolmandal detsembril põhiseaduskomisjonis toimunud hääletus opositsioonipoliitikute meelsust selles küsimuses. „Kui kõik kolm valitsuserakonda olid poolt, et saata see eelnõu suurde saali teisele lugemisele, siis sotsid ja Reformierakonna poliitikud olid selgelt vastu. Usun, et samasugust vastumeelsust näeme ka tänasel hääletusel,“ ütles Korobeinik.

3 kommentaari
 1. Mis 1 aasta ago
  Reply

  parata, konservantidel ei jää keskbandiitide ja isamaareeturite surve all muud üle kui aidata 5. kolonni kasvule kaasa. Varasemast põhimõttest pole midagi järele jäänud ning ikka võimu nimel. labased reeturid!

 2. Nojah 1 aasta ago
  Reply

  Kodakondsuse peaksid saama kõik Eestis elavad inimesed. Siin need teisest rahvusest inimesed elavad ja siin on nende kodumaa. Lihtsalt uskumatu kui sotsid selle vastu on. Et seda teevad reformierakondlased on kindel sest nad on alati selle vastu mida teeb valitsus kus neid pole. Reformierakondlased vaid soovivad võimu saada ja kasutavad sellek alatuid võtteid. Aga mis sa hädaga teed kui töötulemusi pole aga võimuiha on suur. Nad kasutavad ära et mõned inimesed on mõjutatavad.Suurt rolli mängib ka peavoolumeedia mis on nende käsutuses.

  • Need 1 aasta ago

   teised elanikud Eestis pole siin seaduslikult. Tuleb teha selget vahet Eesti vabariigi 20.08.1991.a de facto jätkamise ja 16.06.1940. de facto iseseisvuse kukutamise vahel. Kui lugeda Eesti anastamine ja 4,7% röövimine seaduslikuks, siis seda kasutab venemaa ka tulevikus ja peksa saame ikka meie.
   Samuti tuleb väga täpselt eristada suhtumist vankadesse, nigeerlastesse, hinduudessem hanidesse Kirde-Eestis, Kagu-Eestis, Saaremaal ja Tallinnas. Neis tekivad eri kogukonnad, mis juba loomult eestlastega ei lõimu. Võrdle või Peipsiäärseid külasid, kus elavad külati omaette eestlased ja venemalsed, mitte läbisegi. Lohusuus on nt Veneküla Ülejõest ja Separast eraldi kogumid, mitusada aastat pole neid seganud. Sama Mustvees. Kuigi need kogumid omavahel ei vaenutse, kui pidada silmas täiskasvanuid, kes on juhuslikult kained. Lapsed teevad aga selget vahet, kes vanka, kes eestlane.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.