Juhtkiri: Üle mõistuse roolijoomarlus

Kuvatõmmis Jüri ratase Facebooki postittusest

Eelmisel nädalal Saaremaal juhtunud traagiline liiklusõnnetus, kus said surma kolm inimest, sealhulgas väikelaps näitab seda, et joobes juhid on endiselt rooli taga mõtlemata mingisugustele tagajärgedele. Õnnetuse põhjustaski suures joobes olev kihutav autojuht, keda on varem liiklusrikkumiste eest korduvalt kohtulikult karistatud.

Peaminister Jüri Ratas tõdes, et alkohol ja liiga suur sõidukiirus on liikluses äärmiselt ohtlikud ning viivad kohutavate õnnetusteni. Me näeme selle traagilisi tulemusi üle mõistuse tihti. On täiesti võimatu mõista, mis toimus avarii põhjustaja peas ja hinges, kuid tema teo tagajärjed on korvamatud.

Meie teedel sõidab iga päev tuhandeid purjus juhte. Paljud neist teevad seda mitmendat korda ning karta on, et ka mitte viimast. Mõne aasta tagune justiitsministeeriumi läbi viidud uuring näitas, et sellise teguviisi kordumise risk on kõige suurem nendel inimestel, kes on roolist tabatud tugevas alkoholijoobes ja keda on viimaste aastate jooksul selle eest juba korduvalt karistatud. Aga kuidas neid siis rooli tagant ära hoida?

Üks mõjus suund võiks olla see, et paadunud roolijoodikud ei saa kasutada autot. Auto on võimalik karistusena konfiskeerida praegugi, aga miskipärast ei kasutata seda võimalust eriti sageli. Teisalt võiks neid kohustada sõita alkolukuga. Lisaks muuta lubade äravõtmine kohustuslikuks ning veelgi karmistada karistusi kriminaalse joobe puhul. Ehkki alles paari aasta eest karmistati karistusi korduva joobes juhtimise eest, on purjuspäi rooli istumise tagajärjed endiselt naeruväärselt leebed. Roolijoodik maksab trahvi lihtsalt ära ja istub taas rooli taha. Kasvõi kohe vindisena.

Liiklusjuristi ja vandeadvokaadi Indrek Sirgi sõnul tuleks suuremat rõhku panna ka rehabilitatsioonile. Alustuseks on vaja korduvrikkujate väljaselgitamiseks kõik liiklusrikkumised koondada ühtsesse süsteemi, et välja sõeluda mõjutamist vajavad inimesed. Ühed mõjutusvahendid oleksid karistuslikud (trahvid, juhtimisõiguse äravõtmine), kuid tähtsam on inimeste hoiakute muutmine näiteks kohustuslike koolituste või liiklusõnnetuste ohvrite abistamisena.

Pikemaajalist tõhusust näitab ühiskonna hoiaku muutmine. Ent see muutub vaevaliselt ja pikk tee on veel minna. Joobnult juhtimisega enam ei hoobelda, aga suhtutakse sellesse üsna ükskõikselt. Sellele aitab kindlasti kaasa ka see, et näiteks üheselt on jäänud hukka mõistmata roolijoodikutest väljapaistvad isikud, olgu selleks siis kasvõi kunagine sotsiaaldemokraadist Riigikogu liige Hannes Rumm või omal ajal praegune president Kersti Kaljulaid.

Lähimaks abinõuks on aga see, et roolijoodikut märgates tuleb sellest teavitada politseid või võimalusel takistada potentsiaalsel mõrvaril rooli taha istuda.

 

 

5 kommentaari
  1. uskmatu-toomas 5 aastat ago
    Reply

    Pange karistused paika ! Kuid juba käib kõva jutt veapunkti süsteemist ! See on küll viimane asi mis joomarid mõistusele kutsub ! Karistusi suurendada ei saa sest poliitikute hulgas on nähtavasti liiga palju joomareid ?

  2. Aja Lugu 5 aastat ago
    Reply

    Ehk tuleks alustada liiklushuligaanide/kurjategijate võrdsest kohtlemisest rikkumiste korral. Nii peab rahatrahv olema sõltuvuses rahakoti paksusest ja tingimisi karistust ei tohiks kohaldada rohkem kui ühel korral.Vanglakaristuse asemel võiks hoopis rohkem kasutada arestikambreid. Eriti efektiivne pidi olema arestis istumine jupiti: läheb rikkuja reede õhtul arestikambrisse ja saab pühapäeva õhtul välja. Nii nädalate kaupa kuni päevade arv täis saab. Ei tule tööluusi teha ega midagi. Ärimehed saaksid nädala sees oma firmat juhtida… Soolaputkasid peaks riik ikka piisaval arvul suutma ehitada!

  3. Viga 5 aastat ago
    Reply

    on meie karistamatus mõtteviisis. Kui riigikogu, valitsus ja kohus soosivad kurjategijaid igasuguste tingimisi karistuste, aegunud ja avaliku huvi kaotanud kuritegude salastamise, ennetähtaegse vabastamise ja koma valesse kohta paneku tõttu, siis saadaksegi kuritegudeks indu juurde. Süüdi on olnud võltsvalitsused, võltsriigikogud, võltspresidendid, võltskohtud. Mitte ükski neist aga oma süüd ei tunnista, ikka on keegi teine süüdi.
    .
    Mida aga teha? Kohe on selge, et mölaka paneb paika ainult karm karistus. Kusjuures astmeliselt KASVAV karistus.
    Kui roolijota tagatakse, tuleb ta 1. korra järel KOHE panna 3-ks kuuks aresti üksikkongi. Sõltumata tema ametikohast ja sugulusastmest ninemeestega. Ei mingit telekat, raadiot, raali! Igavuse peletamiseks tohib lugeda ainult 1 raamatut Leenini või Marksi käest. Ja poliitökonoomia ja teadusliku kommunismi õpikud. Kuid ühekaupa. Järgmist ei saa enne kuni pole tehtud rahuldavale test eelmise kohta.
    Vastiku aine lugemine on juba karistus omaette. Kuid igavus sunnib lugema! Tean seda omast käest, kui olin üksikkongis. Siis läheb aeg 3…5 korda kiiremini.
    Kui rott jääb vahele 2. korda, siis 3+3 kuud jne. Olles juba ühe ajuloputuskuuri läbinud, teist juba kardetakse eos.
    Kahjuks meie ninamehed ja -mutid pole ise seda läbi elanud, sellepärast nad ka õiglast karistust ei toeta. Ning ega nemadki puhtad ole. Viha-Kersti sõitis ju samuti lakkutäis peaga, ehkki enne võltspresidendiks sokutamist. Aava Jaak oli samuti täis aga nüüd taas minister edasi. teadis küll aga ikka jõi ja puges rooli. järelikult on sellistes kuritegelik loomus sünnist saati sees ning taolised mölakad tuleb võimust kaugel hoida.
    Kui aga joobes sõitmisele kaasneb ka liiklusmõrv, siis tuleb sellist karistada 15 aastaga. Ning iga joobes kurjategija peab saama mitu aastat rohkem. Kui on 40 ja saab 15 aastat, siis 55-sena ta vaevalt enam soovib joobes rooli ronida. Sest ootab 15+15 ehk vabaneks alles 85-sena. Kui üldse ellu jääb.
    Meil aga on kavas iluravi. Juba Mardi ettepanekud tõestavad seda. varasemast põhimõttekindlast mehest on saanud sotside NARTS!

  4. Kui 5 aastat ago
    Reply

    mitukümmend liiklusmõrva on ÜLE mõistuse, siis kas 5 või 10 on mõistusepärased?

  5. tegelge probleemi juurtega 5 aastat ago
    Reply

    Need meie vanglad on ju lasteaiad ! 3 kuud-4 a – NALJA TEETE???
    Paha Stalin tegi töölaagrid kuhu minim.5-10 a ja neisse küll keegi sattuda ei tahtnud. A näe, banditism -maffiat tol aal polnud, olid röövlijõugud, kestis isegi siis.
    ON VAJA APTEEKIDESSE VABAMÜÜGILE RAHUSTID /palderjani ja humalat võite kassile pakkuda ja ei aita/
    MILLEST TOLKU ON, PANEB UMMIKUS, SISEMISELT MÄRATSEVA , ÕNNETU VÕI ÜLBIKU UNISEKS KOHE, VAJUB MAGAMA EI LÄHE KIHUTAMA .ENNAST “TÕESTAMA” KIHUTADES JA PURJUS PRAALIDES.
    A MIS SIIS RIIGI VIINAMONOPOLIST SAAB KUI VÄHEM JOOMA HAKATAKSE.
    KAS PEAB PEAGA VASTU SEINA JOOKSMA TERVISEAMETI “HOOLITSUSE” TÕTTU, KES EI KUBA ISEGI ARSTIDEL RAHUSTEID ERITI KIRJUTADA, NUHIB JA KONTROLLIB NENDE JÄRELE.
    TEGELEDA TULEB TÕELISTE PÕHJUSTEGA, PROBLEEMIDEGA.
    MUIDUGI ON HAIGLASI KIHUTAJAID NAGU KASIINOSÕLTLASI – ega neile ravi aita …
    MEIL AGA EHITATAKSE 4 REALISI TEID ET PAREM KIHUTADA OLEKS JA TEKIVAD MITMEKORDSED KOKKUPÕRKED. CO2 HOIAME KA SELLEGA ÄRA ?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.