Jüri Ratas kohtus Rootsi peaministri Stefan Löfveniga

Foto: Riigikantselei

Stockholm, 17. jaanuar 2020 – Peaminister Jüri Ratas kohtus täna Rootsi peaministri Stefan Löfveniga, et rääkida kahepoolsetest suhetest, majandusest, Euroopa Liidu teemadest ja välispoliitilisest olukorrast.

„Rootsi on meie lähedane partner ja sõber, kellega teeme palju koostööd,“ ütles peaminister Jüri Ratas. „Meil on väga head majandussuhted ja oleme lähedased partnerid Euroopa Liidus. Eesti on tänavu Põhja- ja Baltimaade koostöö eestvedaja, mis annab meile võimaluse veelgi tihedamalt kohtuda.“

Euroopa Liidu teemadel rääkides puudutasid peaministrid kliimapoliitikat ja tulevase eelarvekava läbirääkimisi. „Toetame mõlemad ELi kliimaneutraalsuse eesmärki aastaks 2050. Järgmine pikaajaline eelarve peab aitama kaasa ka kliimaeesmärkide saavutamisele ning seetõttu on oluline, et selle üldmaht võrreldes praeguse perioodiga ei väheneks. Tähtsat rolli mängib siin ka Euroopa Komisjoni plaan õiglase ülemineku mehhanismi kohta, millest peab kujunema tugi ka Eesti põlevkivisektorile.“

Rahvusvahelisest olukorrast rääkides rõhutas Ratas, et olukord Lähis-Idas peab lahenema. „Rootsit puudutas väga valusalt ja lähedalt Iraanis toimunud lennutragöödia. Tunnen südamest kaasa kõikidele hukkunute lähedastele,“ ütles peaminister. „Loodame, et Iraan teeb täielikku koostööd ja rahvusvahelised spetsialistid saavad asjasse tuua täieliku selguse.“

Peaminister arutas Löfveniga ka rahapesuvastase võitluse tõhustamist. „Peame laskma järelevalveasutustel ja politseil teha oma tööd. Rootsi ametkonnad on meile peamised partnerid ning mul on hea meel, et koostöö Eesti ja Rootsi võimude vahel jätkub,“ ütles Ratas.

Lisaks rääkisid Ratas ja Löfven Eesti soovist saada Arktika Nõukogus vaatlejastaatus.

Täna õhtul kohtub Ratas ka Eesti kogukonnaga Rootsis. „Siin paikneb üks vanemaid, suuremaid, aga ka aktiivsemaid eestlaste kogukondi maailmas. Meile on oluline nende tegemisi võimalikult palju toetada,“ ütles peaminister.

„Eesti riik hindab väga oma välismaal elavaid rahvuskaaslasi ja otsib uusi viise, kuidas panustada jätkuvasse koostöösse ning hoida erinevaid kogukondi ühtses infoväljas.“

Valitsuse üks eesmärk on ülemaailmse eestluse hoidmine ja arendamine, et head ja veelgi tugevamad omavahelised suhted püsiksid. Rahvastikuministri juhtimisel koostatakse 2020. aasta juuliks Globaalse Eesti programm, mis alates 2021. aastast asendab praeguse Rahvuskaaslaste programmi.

1 Kommentaar
  1. Jah 1 aasta ago
    Reply

    Meil on Rootsilt palju õppida sest see riik on edukas ja hoolib oma rahvast. Rootsi ei topi oma nina teiste riikide siseasjadesse ega valmistu olematuks süjaks, Ega väikeriikidest ei olenegi midagi. Kõik oleneb suurtest riikidest. aga keegi ei saa takistada ÜSA vaenulikku tegevust Iraagis, Iraanis ja mujal. Euroopa riikides pole naftat ja euroopa riike saab ta allutada vaid majanduslikult.Venemaal on vastupidiselt USA-le head suhted Lähis-ida riikidega. Loodan et Rootsi valitsus aitab meie omale selgitada kui mõttetu on meie sõjategevus ja et head suhted Venemaaga on palju kindlam variant rahuks kui ässitamine. Meil pole ka mõtet USA ees pugeda sest see riik pole veel kedagi kaitsnud. Keegi ei taha sõda sest see võib suureks paisuda. Nii et meil jääb üle vaid lõpetada oma sõjamängud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.