Lenin Soomes, EKRE Eestis

Lenini monument Soomes Kotkas.

Eelmise aasta lõpus oli õhus skandaal, kus EKRE esimees oma partei raadiosaates olevat halvasti öelnud Soome peaministri ja nende terve riigi kohta. See olevat olnud peagu, et maailmaskandaal ja sellest kirjutasid välislehed, kohalikust paevoolumeediast rääkimata. See kohalik raadio levib vähemalt autoraadiotes äärmiselt viletsalt, aga on veel ka Internetiraadio. Meil mitte veel väga populaarne, aga näe Norra läks juba aasta tagasi vaid sellele levile.

Kas nüüd Soomes ühe meie partei kohalikku raadiot nii aktiivselt kuulatakse, mine tea, aga Reformierakond teeb seda kindlasti. See pole enam Tallinna Televisioon, mida keegi polevat vaadanud, kuid selle lõpetamisel oli nutulaulu küllaga.

Asugem asja juurde ja läheme naabri poole. Lenini monument on  Soomes Kotkas. Monumendi autorid on skulptor Matti Varik, arhitekt Allan Murdmaa ja insener Jaan Port. Monument avati aastal1979. Mälestusmärk asub Kotka kesklinnas Kotkansaari saare lääneosas Lenini pargis. Lenin osales Kotka Töölismajas 1907. aastal peetud Venemaa Sotsiaaldemokraatliku Töölispartei (VSDTP) III konverentsil ning oli istungite vaheaegadel jalutanud lähedasel haljasalal.

Soome on ainus riik maailmas, mille iseseisvust tähistavaks monumendiks on elav puu. See on sedavõrd eriskummaline sümbol, et isegi 90. (2007) juubeli puhul jäeti ta vihma ja tuule kätte uhkes üksinduses kõikuma. Tema tüve ümber ei kantud kokku ei pärgi, lilli ega küünlaid. Kristjan Smedsi teatrietenduses sai kuuli ka president Haloneni kujutav pilt. Juubeli eel lavastas eestlasest lavastaja Kristian Smeds Soome Rahvusteatris (Kansallisteatteri) oma versiooni kirjanik Väino Linna romaanist „Tundmatu Sõdur“. Kisa-kära oli selle modernse lavastuse ümber tohutult, sest lõpustseenis toimus tulistamine riigi suurkujude piltide pihta, taustaks refrään: „Soome on surnud, Soome on surnud“. Teiste hulgas sai kuuli ka president Tarja Haloneni kujutav pilt. President ise suhtus etenduse vaatamise järel teleekraanil esinedes asjasse rahulikult ning tõdes, et etendus oli mõjus ja toimuv teda ei solvanud.

Ka Mart Helme ajaloolasena teab ja oskab tsiteerida Leninit. Kirjutan maha raadiosaate salvestusest: „Tuletaksin ikkagi meelde Vladimir Lenin Uljanovi ütlust, et igast köögitüdrukust võib saada minister, või kuidas ta ütles. Nüüd me siis näeme, kuidas ühest müüjatüdrukust on saanud peaminister“. Vahele segab Urmas Reitelmann: „Ja selle uue peaministri esimene fopaa on juba sündinud, nimelt Brüsselis oli tema pressiesindaja see, kes tsenseeris vasakpoolseid Soome ajakirjanikke, ta keelas esitada peaministrile küsimusi teemal, mis puudutavad seda laagrit, kust kavatsetaks tagasi tuua need radikaliseerunud mosleminaised ja nende lapsed. Soome ajakirjanikud ütlevad, et neid ei ole otseselt ja mitte keegi kunagi varem keelanud ühtegi teemat käsitlemast. See on nüüd sündinud!“ Meenutagem, et Soome uus peaminister pöördus oma kõnes kuulajate poole sõnaga toverit ehk seltsimehed. See on väljend, mis on meid ajaloos saatnud pool sajandit ning millel on verine varjund igale eestlasele.

Soome tähistas viimasel Jõulukuul oma 102. sünnipäeva. Sel puhul kanti Helsingi kesklinnas sirbi ja vasaraga punalippe ning karjuti loosungeid „Maha kapitalism, elagu sotsialism“. Küllap see häiris ka EKRE juhti. Edasine jutt raadios läks meie Reformierakonna esinaise Kaja Kallase arvustamisele, kus selgus, et ta polevat mitte B kategooria poliitik, vaid hädaga C klassi kuuluv! Siia see koer nüüd maetud ongi!

Pakun välja oma ulmeversiooni kogu sellest loost. Vaevalt, et Kaja ise, aga tema abivägi võis küll saadet kuulata ja jooksis kohe ette kandma. „Kaja, nii halvasti nad sinust seal rääkisid ja soovitasid veel ka poliitikuks õppima minna, sest sa ei saanud jällegi hakkama umbusaldusega Riigikogus“. Kujutagem nüüd ette selle alati ägestuva ja kõigile vahelerääkiva parteijuhi reaktsiooni! EKRE ju sõimab mind! (kindlasti Kaja nii võis mõelda.) Tema oskab isegi hiire piuksust võimaliku sõimu välja pigistada. Oli vaja midagi ette võtta. Loomulikult sõbranna presidendi juurde joosta. Kas ja kui palju too asja analüüsis, vaevalt, et ka saate kordust kuulas, igatahes läks kõne Soome presidendile ja koos südamlike vabandustega. Sellele järgnes meie peavoolumeedia äge rünnak vaat, et kogu valitsuse vastu. Paraku jäi mulje, et üks parteilane ei tohigi kuidagimoodi arutleda ja oma arvamust oma partei hääletorus omadele edasi öelda. Kohe saab turmtule kaela. Näe, endine Soome president jäi ka „teatrikuuli“ all viisakaks ja rahulikuks. Aga meie peavoolumeedia?

Mis ma siin ikka seda järgnevat üle kordan. Küllap mäletate. Selge on see, et Kaja Kallas on lubanud oma hüsteeriahoos hävitada selle valitsuse ja korranud seda oi kui tihti. Kas Jõuluvana suutis talle mõistuse pähe panna ja suunata konstruktiivsesse parlamenditöösse? Aeg näitab, aga mina seda isiklikult ei usu. Ma vabandan.

Aivo Oina

23 kommentaari
  1. Väga tabavalt öeldud 5 aastat ago
    Reply

    Paremini enam öelda ei saa!
    “Tema oskab isegi hiire piuksust võimaliku sõimu välja pigistada. Oli vaja midagi ette võtta. Loomulikult sõbranna presidendi juurde joosta. Kas ja kui palju too asja analüüsis, vaevalt, et ka saate kordust kuulas, igatahes läks kõne Soome presidendile ja koos südamlike vabandustega. Sellele järgnes meie peavoolumeedia äge rünnak vaat, et kogu valitsuse vastu”.

  2. Isakese armust 5 aastat ago
    Reply

    See Lenin paitas lastel hellalt päid ja saatis siis terved pered hukkamisele.

  3. soome on kohutavalt muutunud 5 aastat ago
    Reply

    Kui Eesti võitles vabaks ennast, oli Soome meitega.
    Nüüd on olud palju muutunud.
    Ka meie pätid on selles palju süüdi, käies Soomes vargil.

  4. OH KUDA LOLLITATI 5 aastat ago
    Reply

    Terved põlvkonnad kasvatati üles meeletus propagandas.
    Kogu muu maailm oli väga paha.
    Ainult NSVL kiitis ennast taevani!

  5. elav puu 5 aastat ago
    Reply

    TÕESTI ARMAS JA ÕIGE SEE ELAV PUU ON MONUMENDIKS. /90 a ei ole puu jaoks mingi vanus, ärge hämage /
    KUI SEE MONUMENT VARSTI SOOMELE AINSAKS PUUKS EI JÄÄ…
    Soovitus – dok.film “Tark mets ” ETV-s oli
    ja “Armastus puude vastu ” ka ETV-s või 2-s

    • sommid pole lollid 5 aastat ago

      Nemad oma puid ei raiu.
      Ostavad kõrvalt Venemaalt ja odavasti.

  6. kaja kallas ei muutu 5 aastat ago
    Reply

    Ei aita siin ei taevaisa, ei Jõuluvana.
    See tädi ei muutu.

  7. Rahvas peab toetama! 5 aastat ago
    Reply

    Meie valitsus ja Jüri Ratas vajavad suuremat toetust!
    Kaua see vastik vastane vassib?

  8. pange hoolega tähele 5 aastat ago
    Reply

    JUHIN TÄHELEPANU ARTIKLI PEAMISELE SÕNUMILE:

    “Edasine jutt raadios läks meie Reformierakonna esinaise Kaja Kallase arvustamisele, kus selgus, et ta polevat mitte B kategooria poliitik, vaid hädaga C klassi kuuluv!”
    Siia see koer nüüd maetud ongi!
    Sama asi võib jällegi korduda presidendiga seaduse väljakuulutamisel.
    Sõbrannade värk!

  9. palju on järel 5 aastat ago
    Reply

    Leninism on ikka veel rehwide südames ja tegudes.
    Nagu kivi maksas.

  10. Aitab raiskamast 5 aastat ago
    Reply

    Presidendi kantseleist saab palka enam kui 50 inimest, nende seas viis autojuhti, kolm kokka, kelner aednik ja majahoidja. Pole just kuninglik õukond, ent Eesti oludes siiski selge priiskamine. Lisaks ostetakse teenuseid ka sisse. Presidendi kantselei kulutas läinud aastal palkadeks ja ülalpidamiskuludeks ligi 4,7 miljonit eurot. Millist lisandväärtust on aga presidendiinstitutsioon selle raha eest riigile andnud? Ei saa ju tervisespordiüritusi või põgusaid ent erilise tulemuseta kulgenud välisvisiite, Antarktika jääväljade külastamisest rääkimata, hinnata poliitiliste õnnestumistena. Presidendi kui tasakaalustaja roll on aga jäänud viimasel ajal selgelt alla tahtele õpetada, hurjutada ja noomida.

  11. mõistusega riigipüha vastu 5 aastat ago
    Reply

    Mitmed poliitikud, kaasaarvatud peaminister, on teatanud, et loobuvad sellel aastal presidendi vastuvõtust ning veedavad pidupäeva kõige kallimatega – oma peredega. Seda eeskuju peaksid järgima kõik poliitikud ja teisedki vastuvõtule kippujad.
    Osalegem hommikusel lipuheiskamisel Toompeal, istugem koos pidulauas oma peredega, tundkem ühiselt uhkust oma maa üle, ent hoidugem pingviinistumisest. Raha, mis eksklusiivsete kleitide ja toretsevate frakkide õmblematajätmisest säästate, annetage lastehaiglale. Ostame juba selle reanimobiili ükskord ära!
    Ülepaisutatud presidendivastuvõtu korraldamisest säästetud raha saaks aga kulutada märksa mõistlikumalt, näiteks laste mänguväljakute rajamiseks kõikjal riigis, sest pasundagu kliimahüsteerikud mida tahes, lapsed on ja jäävad meie kestmise ainsaks mõtteks.”

    • diplomaatia sajand 5 aastat ago

      Eesti diplomaadid töötavad, higipull otsa ees. Reinsalu: pole õigustust jätta võimalusi kasutamata. Rikutud Eesti kuvand presidendi poolt tuleb uuesti üles tõsta!

  12. Aivo 5 aastat ago
    Reply

    vist ei tea, et veebiraadio ja DAB ja DAB+ raadiod on eri asjad.
    Läbi udu tuleb meelde, et DAbi sissetoomisest Eestisse kirjutati ka Kesknädalas. Et mindavat üle juba aasta pärast ja siis peavad kõik omale uued raadiod muretsema, sest töötavad teised lainesagedused. Ka olevat vaja osta uut sagedust totavad vahepillid, kes uut raadiot ei taha. uurisin, et ka meil müüakse DAB raadioid, kuid 1,5…2 korda kallimalt kui samasuguseid ULL vasteid. Eks mõneks ajaks jää kestma ka ULL, kuid see lõpuks ikkagi kaob. Nagu mingi üle arvu-TV-le. Rahvas sunnitakse ostma uusi raadioid.
    Millegipärast on kõik rukkis, sest pole ühtki soovitust osta DAB-raadioid. Ning kui juba üle minna, siis DAB+ raadiotele, sest DAB seda ei võtvat.
    Veebiraadioid saab juba praegu tellida Amazonist ja ise lääneliiduvabariikides osta, võibolla on ka meil mõni neid müüma hakanud. Kuid alla 40€ nad ei maksa ja avaja on ikkagi veebiühendust.

  13. läksime üle digitelele 5 aastat ago
    Reply

    Oi kus oli virisemine. Nüüd kõik kiidavad ja lapsedvahivad telekat auto tagaistmel.
    Aeg ka raadio selliseks teha.
    Tahtsin Ekre propagandast aru saada, aga ei kuule nende “jõujaama”. Kodus istudes seda otsida ei viitsi.
    Küllap Postimees annab objektiivsed uudised. Ka ekre kohta.

  14. ? 5 aastat ago
    Reply

    Presidendi vastuvõturaha tuleks ,vähemalt osalt, suunata EAKATELE korralikuks, pidulikuks lõunaks või saata neile koju veidi raha /vaesematele -allpool suhtelist vaesust /,et nad saaksid ka maigukesegi suhu nii tähtsaks peetud päeva puhul, sest selleks ajaks, kuu lõpuks, on neil ALATI hambad varnas. Jõulude ajal samuti …

    EGA TE EI TEADNUD SEDA …? AGA SEE POLE VABANDUS.

  15. Siin 5 aastat ago
    Reply

    lähemalt DABist (lünk tuleb vahelt ära võtta, Kn ei lase tervikviidet läbi):
    https: //www.err.ee/986131/autoraadiote-diginoue-tekitab-kusimusi

    • Pange 5 aastat ago

      otsingusse raadioreform, saatelugeda Laiapea arvamust DABist Norra näitel.
      Sest kas meil on seda uut natike paremat vaja? Sest DAB töötab ainult siis, kui heli on puhas. Väiksemgi sahin viskab jaama teisele paremini kuulatavale üle. Kuid teame ju, et ULL jaamad on meil kuuldavad vastavalt võimsusele, vahel 20km, vahel 70km. Eelmisel nädalal sõitsin Tallinnasse, Nõmme raadio hakkas märku andma umbes 15km kauguselt, kuid suure raginaga. Elmar oli aga hõsti kuuldab pea terve Tartu-Tallinn tee. DAB lubaks lepat kuulata vast ainult mõnesaja meetri ulatuses. Kui Raudvere kildist masti üles ei pane. Kuku pani Võros oma sageduse (vist 91,8) käima aga 20km eemal seda kuulda pole. Isegi Tartu 100,2 lööb vahel üle.

    • Suvel 5 aastat ago

      sõidan Hispaaniasse. Kuna ostsin just uue DAB+ raadio, saan alates Poolast katsetama hakata, kuidas ta tavalisest ULL-ist erineb.

  16. jälle üksvõit käes! 5 aastat ago
    Reply

    Kodakondsusseadus on vastu võetud!
    Ometi üks samm jälle edasi.

    • See 5 aastat ago

      häbiväärne seaduseparandus näitab kui lihtsalt on hetkekasu tagaajav EKRE valmis reetma põhimõtted. Meie lähtekuupäev peab olema 16.06.1940., mitte mingi ENSV jätkamine Eesti vabariigi nime all koos agressori siiasokutatud 5. kolonniga. Kui see heaks kiita, siis tulevikus järgmise kallaletungi järel toovad vankad kohe miljoni siia ja siis uus EKRE taas annab neile kõik õigused ja Eestist saab igaveseks Эстония.

  17. Jah 5 aastat ago
    Reply

    Meie peavoolumeedia haarab igast võimalusest kinni et süüdistada ekrelasi no ja eks keskerakondlased saavad ka ma osa. Varem olid patuoinad vaid keskerakondlased kellele otsiti igasuguseid süüdistusi. Kõik laused ja arvamused keeratakse teistpidi nagu on mugav reformierakondlastele et saada võimule ja mustata teisi.

  18. Ah soo 5 aastat ago
    Reply

    Mul on kahju et sellisel targal ja intelligentsel mehel nagu seda on Siim Kallas on selline võimuahne ja hüsteeriline tütar. Kunagi oli Reformierakond palju parem kui praegu aga omad laimasid S.Kallast ja võimu haaras Ansip ja kõik hakkas veerema allamäge. Tema ja tema pooldajad on meie riigile ja rahvale vaid halba teinud ja juba pikemat aega on Reformierakonnal kindel seltskond olemas kes tegeleb töö asemel vaid laimukampaaniaga ja valesüüdistuste leiutamisega. Nad kasutavad alatuid võtteid et võimule saada ja seda karistamatult.Peavoolumeedia toetab neid ja paljud inimesed ei teagi mis tegelikult toimub meie riigis.TTV-st on kahju eriti saatest Meedia keskpunkt kus paimad ajakirjanikud rääkisid meile mis tegelikult meie riigis toimub.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.