Mölder: pensionireformiga loome inimestele uusi võimalusi väärika vanaduspõlve tagamiseks

Tõnis Mölder

Riigikogus võeti täna vastu seadus, mille tulemusel muudetakse kohustuslik kogumispension vabatahtlikuks ja luuakse pensionikogujatele täiendavaid valikuvõimalusi.

Seaduse jõustumise järel tekib inimestel otsustusõigus, kas koguda pensioniraha teises sambas või ei. Lisaks pensionifondides raha kogumisele saab pärast muudatuste jõustumist koguda raha ka pensioni investeerimiskonto kaudu. Samuti tekib inimestel õigus võtta teises sambas kogutav raha teatud tingimustel kasutusele juba pensioni kogumise ajal. Pensioniikka jõudes on iga inimese enda otsustada, mil viisil kogutud raha kasutada.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Tõnis Mölderi sõnul ei saa tänaseks 17 aastat ilma suuremate muutusteta püsinud pensionisüsteemi pidada just edukaks. „Senimaani pole teine sammas inimestele kehva tootlikkuse ja suurte haldustasude tõttu soovitud kasu toonud. Seega pole see lammutamine, millest räägivad opositsioonipoliitikud, vaid inimestele uute võimaluste loomine, kuidas tagada endale väärikas vanaduspõlv,“ ütles Mölder, kinnitades, et riik ettekirjutusi ei tee ning lõpliku otsuse langetavad inimesed ise – kas jätkavad kogumist või võtavad raha välja.

„Sealjuures paneb pensionireform fondihaldureid klientide hoidmiseks senisest rohkem pingutama, sest uute investeerimisvõimaluste tekkimisel suureneb turul ka konkurents. Seega võib eeldada, et see toob kaasa parema pensionifondide tootluse, mis tagab tulevikus omakorda suurema pensioni,“ ütles Mölder.

„Mõistagi pole täna selge, kui paljud inimesed teisest sambast lahkuvad, kuid Keskerakonna eesmärk on, et sealt vabanev riigipoolne osa jääks esimesse sambasse ja erakorralise tõusu tarbeks. Kuigi aprillis rõõmustab eakaid 45-eurone pensionitõus, mis on 12 aasta suurim, siis peame edasi tegutsema, et eakate seas vaesusriski vähendada,“ ütles Mölder.

8 kommentaari
  1. rõõmustab 5 aastat ago
    Reply

    45 eurone tõus ei rõõmusta just neid, kES SEDA KÕIGE ROHKEM VAJAVAD, vaid keskmikke.
    350 euroseid lausvaesuses “rõõmustab ” 20-23 eurone tõus, mis EI TÕSTA NEID ISEGI SUHTELISSE VAESUSSE.
    ja kus see 7 euri ERAKORRALIST JÄÄB?
    Kas poleks pidanud kõige vaesemast otsast alustama ?
    See millest jutt on imdekseerimine, mis pole tõus ,vaid enesestmõistetav kaitse hinnatõusu eest.
    Vaadake ometi poes – hinnad kargavad näkku t´us 10- 100 % toidupoes
    Üleelmisel aastal maksis turult jope 35 – 70 euri, nüüd 100- 150-250 euri.
    Turult julge ostagi, hiina kraam või sealsamas.

  2. Olen 5 aastat ago
    Reply

    samuti olnud kapitalismi pooldaja ehk inimesel peab olema õigus ise oma raha raisata. Kuid see pinsimuut ei lahenda põhiküsimust – kuidas tagada inimestele majanduslik kindlus.
    Pole seni aru saanud, miks keskbande ei taha tunnistada tõika, et lastele, vanuritele ja santidele tuleb kindlaks määrata kindel osa eelarvest. See käiks siis ajaga kaasas ning vastaks meie majanduslikule seisundile. Läheb hästi, kasvab ka see osa, ja vastupidi. Kuid kõik loetletud 3 rühma oleks kindlustatud politikaanide õuemängude vastu.
    Näiteks 40% eelarvest moodustaks 4,5 miljardit € aastas. Võttes selle osa saajateks ligikaudu 700000, teeb näo kohta aastas 4500000000/700000 = 6428,…, kuus /12 = 535,…€. Kui arvestada, et lapsed saaks vastavalt earühma vajadusele vähem ning ka sandid oleks osalt poolsandid ehk saaks vähem kui täiselatisraha, kasvaks 18…23 vanuste, vanurite ja täissantide täisealtisraha kuus 650€ kanti või enamgi. See oleks juba elamisväärne sissetulek.
    Kuid loomulikult läheks siis ka paljud teenused tasuliseks, sest mitte marslased ei tasu nende eest, ikka meie.
    Kui veel edasi mõelda, siis praegu võetakse meilt kaudsete maksudega ära pisut üle poole teenitust. Kui see palk 100% kätte anda ja nn riigimaks korjata kokku tarbimismaksuna, siis kasvaks palk ja elatisraha vähemalt 2×. Nii saadaks keskmist palka üle 2500€ kätte ja täiselatisraha oleks puhtalt kätte umbes 1300€ kuus. Pole paha!
    Ma ei tea, miks ükski keskbande liige, Tõnis kaasa arvatud, taolisele tasustamispöördele tähelepanu ei pööra. Ometi saaks iga inimene ju siis ise suurema õiguse ise oma raha vallata ja raisata. Praegu aga kehtib sotsialism, kus pool ära ja siis veel osa ära, vaeseke peab aga kerjamas käima. Seda Tõnis vist kardabki väärata.

  3. vana 5 aastat ago
    Reply

    Refid, pankade suuvoodrid ja meedia on kõrvalt vaadates justkui ühinenud üheks suureks massiks
    ja piltlikult öeldes korjavad süüdistusi valitsuse peale, kui “kive”, millega see valitsus “surnuks” loopida.
    Milleks minu kodumaal selline massiline vägivald valitsuse vastu ja sellega tegeletakse juba kolmas aasta. Kas tõesti enam muid töid ja tegemisi oma riigi heaks ei ole, kui unistus valitsuse kukutamiseks.
    Loen seda manikaalseks võimule pürgimiseks ja nende organiseerijaid normaalsele ühiskonnale ohtlikeks elementideks!

  4. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Pensionireformi oli vaja küll. See mida tegid Ansipi ja Rõivase valitsused oli vale ja hoolimatu pensionäride suhtes. Kordagi ei tõstetud pensione. Kui Siim Kallase valitsuses olles Edgar Savisaar poleks pensione tõstnud 30 protsenti oleks nüüd pensionid veel väiksemad olnud. Peavoolumeedia pasundab reformistide kisa toetuseks kui valesti praegune valitsus toimib. Aga ise ei teinud pensionäride heaks mitte midagi ja nüüd peab praegune valitsus ka nende vigu parandama. Esialgu on praegune pensioni tõus normaalne set raha anti ka haridusele, teadusele, meditsiinile jne. Kõike korraga ei saa sest eelmised valitsused ei teinud midagi inimeste heaks ja vaesus aina kasvas. Nad oskavad vaid kritiseerida ja laimukampaaniat arendada ning peavoolumeedia toetab neid. otsides vaid vigu ning vaikides sellest mis tegelikult positiivset toimub.

  5. O.Loone ju kirjutas, hiljuti, 5 aastat ago
    Reply

    et seitsme eurune pensioni suurendamine tagas pensionäridele väärika elu.
    Kui nii hinnatakse ka edaspidist, siis oleme õnnelikud. Täname ja kummardame.

  6. to nojah 5 aastat ago
    Reply

    milist pensionireformi sa mõtled – kas seda 2.amba kaotamist. seda on tõesti vaja.saan aru.
    a seda, et indekseerimist nimet.erakorraliseks ja pensitõusuks ja ehk kkoguni reformiks -vat see on jamajutt

  7. Eve 5 aastat ago
    Reply

    Jamajuttu ajavad reformierakondlased ja nende pooldajad.praegusel valitsusel on ikka palju tööd et eelmiste vigu parandada, neid segatakse kogu aeg mitmesuguste valesüüdistustega. Ükskõik mida tehakse praegu on reformierakondlased vastu. See vastuvõetud seadus on väga positiivne ja on arusaamatu kuidas see teisiti olla võis. Kahjuks peavoolumeedia ei kajasta seda tööd mida teeb praegune valitsus vaid otsib aina vigu.

  8. Tõnis Viilol 5 aastat ago
    Reply

    Tundub jamana. Oodeko Loone hiljuti kirjutas siin samases lehes, et Keskerakond tõi pensionäridele väärika elu pensionite tõstmisega. Kuidas siis Mölder saab oma kirjutises tuua meile veelkord väärika elu kui see on juba kohal. Valitsus lubas ju pensioni tõusu 100 euri. Sama lubadusega tuli ju välja ju Siim Kallas. Lubas meid viia 15 rikkama riigi nimekirja. Ajaloos ja elus kõik ei klapi. Siim Kallas valitsema pääsedes naeris teleris meile näkku, öeldes, et rumal inimene usub lubadustesse. Huvitav, millal Ratas siis meile sama ütleb? Siiani vaikib. Lubadus oli aga selge. Valige tema ja pension tõuseb uuest aastast 100 euri. Võta näpust. Tema tagas meile väärika elu tõstes pensionid 6 euri. Pensionid nüüd siis suured – hindade tõusuga seoses elavad pensionärid vaatamata kuuele eurile veelgi vaesemalt.
    Kes korra petnud ja tegelenud reetmistega, laimamistega jne. ei muutu kunagi. Ei saa ju teda uskuda.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.