Euroopa terviseministrid arutavad koroonaviiruse leviku tõkestamist

Tanel Kiik

Brüsselis kogunevad täna, 13. veebruaril erakorraliselt Euroopa Liidu terviseministrid, et vahetada infot valmisoleku kohta uue koroonaviiruse Covid-19 leviku ohjamiseks. Kavas on võtta vastu nõukogu järeldused.

„Koroonaviiruse levik maailmas on murettekitav, kuna uue viirustüve omaduste, inimeselt inimesele ülekandumise, nakkusohtlikkuse ning ravivõimaluste kohta on veel väga vähe teada. Seepärast jälgime koostöös terviseametiga olukorda tähelepanelikult, meie tervisesüsteemil on valmisolek koroonaviiruse leviku tõkestamiseks,“ ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. „Piiriülese terviseohuga toimetulemiseks on äärmiselt oluline liikmesriikide tihe koostöö ja kiire infovahetus erinevates riikides koroonaviiruse tõkestamiseks kasutusele võetud ja kavandatavate meetmete kohta. Praeguses olukorras Eesti Euroopa Liidu üleste reisi- või liikumispiirangute kehtestamist vajalikuks ei pea.“

Kohtumisel on peateemana kõne all koostöö liikmesriikide valmisoleku ühtlustamiseks ning vastumeetmete koordineerimiseks EL tasandil.  „Peame oluliseks, et liikmesriikide võetavad meetmed oleksid tõenduspõhised, tugineksid rahvusvahelistele soovitustele ning lähtuksid konkreetse riigi epidemioloogilisest olukorrast. Viiruse peatamisel on kõige olulisem kiire infovahetus erinevate ametkondade vahel ning tasakaalustatud, tõenduspõhise info ja käitumisjuhiste jagamine elanikkonnale,“ lisas Kiik.

Kohtumise tulemusena on kavas vastu võtta nõukogu järeldused, millega kutsutakse EL liikmesriike ja Euroopa Komisjoni üles astuma üheskoos vajalikke samme inimeste tervise kaitseks. Muuhulgas kutsutakse liikmesriike üles tagama, et kolmandatest riikidest pärit reisijatel oleks kõigis piiripunktides vajalik info, kuhu arstiabi saamiseks pöörduda; et tervishoiul oleks selged plaanid ja vajalikud ressursid nakkuskahtlusega ja haigestunud patsientidele kiire abi andmiseks ning et elanikkonnal oleks õigeaegne tõenduspõhine info ja vajalikud käitumisjuhised enda kaitsmiseks nakatumise eest.

Terviseameti hinnangul on viiruse Eestisse jõudmise risk keskmine, selle kohapealse leviku tõenäosus madal. Terviseamet jälgib olukorda ööpäevaringselt, vajadusel muudab riskihinnangut ning uuendab nii elanikele kui ametkondadele mõeldud käitumisjuhiseid. Kuna praegu on Eestis ka teiste viiruste levimise periood soovitab terviseamet nakkuste vältimiseks järgida tavapäraseid ennetusreegleid, pesta käsi ning vältida kokkupuudet haigestunud inimestega.

4 kommentaari
  1. ??? 5 aastat ago
    Reply

    Jutt jutuks. VEEL EI PEA VAJALIKUKS LIIKLUSPIIRANGUID ?! SIIS HAKATAKSE PIDAMA KUI VIITUS SEES.
    Tegemist on väga elujõulise e.kavala viirusega,kes suutnud levida ja juba muteeruda uueks vormiks.
    Mis aitab LENNUVÄLJAL TEMPERATUURIMÕÕTMINE KUI PEITEAEG VÕIB 2 KUUD ???
    KUIDAS SAATE OLLA KINDLAD,ET KAUBAGA EI LEVI ? EHK TEAT.TINGIMUSTEL LEVIB…KAUPA AGA MÜÜAKSE KOOS, st. HIINA KAUP, MIDA MEIL KASUTAB TEADLIKULT VÕI TEADMATA 70% INIMESI, KA LOOMATARBED,
    ON TURUL ÜKSTEISE OTSAS POOLA (muide,ka Poola kaup nüüdsel ajal sageli Hiinas tehtud) AFGAANI, PAKISTANI (kus haigus sees),MAKEDOONIA KAUBAGA JA SEDA MÜÜVAD INIMESED, KES KOKKU PUUTUNUD TOOJATEGA VÕI ISE TOOJAD.ON KA LAUSA HINLASI ENDID. SAMUTI ON NEID LINNA PEAL LIIKUMAS JA SUVILARAJ. ja HUAWEI ASJU AJAMAS.
    KLIIMASOOJENEMISEGA HAKKAVADKI HAIGUSED LEVIMA JA TUULTE SUURENEMISEGA KNTAKSE NEID KAUGE MAA TAHA.(ei räägi praegu koroonast)
    MIS VALMISOLEKUST RÄÄGITE?! PIIRID KINNI !!! Meil pole aega oodata kuni Brüssel mõnusasti laudade taga nõu peab. Aga ei tohi ju ilma Brüsselita.

  2. lapsejutt 5 aastat ago
    Reply

    PESKE KÄSI -MIS LAPSEJUTT.
    MA KANNAN KINDAID, MIDA PEAKS TEGEMA KA SUVEL,KUNAGI OLID ÕHUKESED KINDAD MOES SUVEKS.
    LÄHEN POODI, VÕTAN KINDAD KÄEST, UURIN KAUPU JA LÜKKAN KÄRU, MIDA TUHANDED ON ENNE MIND LÜKANUD. PANEN JÄLLE KINDAD KÄTTE JA SAASTAN NAD SEEST KÕIKSUGU PISIKUTEGA. ORGANISM SAAB JAGU VÕI SIIS MITTE VÕI ON PEITEAEG AASTAID.
    RAAMATUKOGUD, ÜHISARVUTID, PANGAAUTOMAADID, KOHVIKUD jne. EI PESE JU KOGUAEG KÄSI. KOGENATA PUUDUTAD NÄGU ARVUTIS, OMAENESE SAASTUNUD TELEF., HAARAD TRAMMIS TUGIPUUST.

  3. ??? 4 aastat ago
    Reply

    KES KONTROLLIB RONGIJAAMADES ? KUI TULLAKSE LÄBI VENEMAA…KUI TULLAKSE AUTODEGA?- KAUPA JU TUUAKSE AUTODEGA. KAUP VÕETAKSE SAGELI PEALE KA VENES VÕI PANNAKSE RONGI. VASTUVÕTJAD ON SUHELNUD KAUBAOOJATE VÕI TOOTJATEGA.
    JUTT POLE AINULT KOROONAST. KUIDAS TÖÖDELDAKSE KAUPA VIIRUSTE,BAKTERIRE VASTU? KÕIK KAUBAD EI TALU JU NEID VAHENDEID .
    NSVL OLI KUNAGI SUUR KOOLERAEPIDEEMIA., SEAL,KUST ARBUUSID TULEVAD. EESTISSE EI JÕUDNUD.
    ARBUUSE TULI AGA VIST TEISTEST PIIRK. PESIME KEEVA VEEGA KUI OSTSIME. EI LEVINUD KOOLERA KA MUJAL VENES.

  4. Elmer Hill 4 aastat ago
    Reply

    Millal alustatakse pedeviiruse kontrolliga, sm.minister?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.