Kõlvart: ajalooline mälu on rahva identiteedi osa

Foto: Pealinn.ee

Vabariigi aastapäeva eel kogunesid Tallinna Reaalkooli, Gustav Adolfi Gümnaasiumi ja Westholmi gümnaasiumi esindajad Vabadussõjas langenud õpetajate ja õpilaste monumendi juures, et avaldada austust meie kodumaa minevikule, olevikule ja tulevikule.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ütles Eesti vabariigi 102. aastapäevale pühendatud tseremoonial Reaali Poisi juures, et igal rahval on enda ajalooline mälu. “See on ka meie identiteedi osa, rahva uhkuse ja väärikuse selgroog. Ilma selleta ei ole rahvust ega riiki, sest ajalooline mälu ei ole ainult tagasivaade, see on olevik ja usk, et meil on tulevikku,” lausus linnapea.

Samas meenutas linnapea Vabadussõja aegse sõjavägede ülemjuhataja kindral Johan Laidoneri sõnu – koolipoisid tõid meile usu, et meie võidame. Ja see on suurim and, mis nad on andnud Eesti Vabariigile ta sünni ajal.

“Sellega nad andsid usu, et meil on tulevik. Just nemad on meie kangelased ja ajaloolise mälu loojad. Nad armastasid oma riiki, mis oli nende usu võti ja võtsid oma riigi eest vastutuse ning maksid selle eest kõrgeimat hinda – oma elu,” sõnas Kõlvart.

Eesti Vabariigi 80. aastapäeval, 1998. aastal taaselustas Tallinna Reaalkooli vilistlaskogu traditsiooni, kus Eesti vabariigi aastapäeva tähistamiseks kogunevad Tallinna Reaalkooli juurde kolm Vabadussõjast osavõtnud ja praegu Tallinnas tegutsevat kooli, et austada Vabadussõjas langenud õpilasi ja õpetajaid.

6 kommentaari
  1. Elmer Hill 4 aastat ago
    Reply

    Mis ajalooline mälu sellel indiviidil on?

  2. Pask 4 aastat ago
    Reply

    Meil tuleks samuti ajalugu uuesti kirjutada- tõeselt. Olgino kommentaatorite Jah, Nojah, Eleeve jne arvates näiteks nii- venemaa on ainus demokraatlik riik maailmas, mis vabastab kõik orjarahvad ikkest. 40 aastal näiteks vabastas Eesti, Läti. Leedu nälgivad töölised raskest olukorrast ja vaesusest, milleni oli nad viinud Reformierakond. Hakkas südikalt vastu Poola-Läti-eesti ja Leedu alustatud Maailmasõjale,kus need riigid tahtsid kallale tungida rahumeelsetel Saksa ja Nõukogude rahvastele.
    Soomet ärme igaks juhuks mani…
    Ka praegu vabastab Venemaa Nato agressoritest Ukrainat ja Süüriat, kus rahvas neid juubeldades vastu võtab…
    Jätkamiseks ruumi veel palju

  3. Jane-Ele Sitaott 4 aastat ago
    Reply

    Suure Isamaasõja alustas Reformierakond! See on ajaloos tõestatud fakt!

    • uskmatu-toomas 4 aastat ago

      … ja Rooma riigi hukutas Putin,see on tõde mis ei vaja mingit tõestust ? Nendest kõvadest kriitikutest kes igal pool näevad vene karvast kätt eeotsas Helmedega võiksid minna psühhiaatrilisse kontrolli !

  4. Triin 4 aastat ago
    Reply

    Siin musternäide poliitiku kahekeelsusest. Kummardab Eesti Vabadussõja kangelastest koolipoiste mälestuseks loodud taiese ees, kes võitlesid maailma jäledaima punavõimu vastu, oma riigi vabaduse eest ja samas läheb ja koogutab “Aljoša” ees, kes on selle verise ja laibalehka levitaja sümbol. Võitleb nende eest, kes selle vägivallavõimu siia tõid ja selle eest võitlesid, säilitades nii nende blatnoi–kommunismiehitaja kooli, keele ja vägisi teistele pähemääritud kultuura. (Puškinist on see keel küll valgusaastate kaugusel). Kui sellel Pommi-Mišal oleks vähegi häbitunnet, siis poleks ta üldse poliitikuks trüginud, aga noh, on enne sellistel olemas mingitki au ega häbitunnet.

  5. Saage 4 aastat ago
    Reply

    ka Kimmist aru. Kui Kersti võib vabalt jääda iseendaks ehk vihata keda iganes, sest temal on EL-i pinss ja nüüd võltspresidendi lisa olemas, siis Kimmil terve elu alles ees. Kersti ei pea pugema, Kimm aga küll.
    Kimm on nagu ekrenaudid valitsuses. Linnapeana saab Kimm takistada eestluse arenemist Tallinnas, ekrenaudid aga venemeelsuse arengut valitsuses. Poleks ekrenaudid valitsuses, oleks ülejäänud nelik ühel meelel reetnud 4,7% riigiõiguslikku Eesti ala, nüüd on asi ootamas uute punaste pugejate võimuvõttu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.