Marika Tuus-Laul soovitab ammutada jõudu elu pisiasjadest

Marika Tuus Laul Palamusel Marika Tuus-Laul Paunvere laadal koos Joosep Tootsiga.

Poliitik Marika Tuus-Laul võinuks oma jälje jätta Jõgevamaa ellu juba üle poole sajandi tagasi, kui ta kandideeris Teele osasse Arvo Kruusemendi legendaarses filmis „Kevade“. Tookord valiti rolli siiski Riina Hein. Marika põhjalikumad sidemed Jõgevamaa ja Tartumaaga algasid 2003. aastal, kui ta nende maakondade valijate häältega Keskerakonna nimekirja esinumbrina esmakordselt Riigikokku valiti. Eesti Vabariigi 102. aastapäeva eel tunnustab Jõgeva vald Marika Tuus-Lauli Jõgeva valla vapimärgiga.

Marika Tuus-Laulile helistas ühel jaanuarikuu pärastlõunal Jõgeva vallavolikogu esimees Raivo Meitus ja andis teada tunnustamisest Jõgeva valla vapimärgiga. „See positiivne teade keset tihedat ja pingelist tööpäeva tuli nagu välk selgest taevast. Ma ei osanud sellist teadet oodata ja esmalt vist ütlesin midagi üsna sobimatut, et „Oh, sa Issand!““, rääkis Riigikogu liige. Võimalik, et selline vahele hüüe oli ka inspireeritud praeguses mõttes jõgevamaalikest kirjanduskangelastest. Nimelt „Oh, sa Issand!“ on eelmise sajandi seitsmekümnendatel aastatel valminud estraadietendus, kus Jaanus Orgulas mängis Tootsi ja Ervin Abel Kiirt.

Viimati käis Marika Tuus-Laul Jõgeval Keskerakonna Jõgeva osakonna koosolekul. Samal õhtul järgnes üle kahe tunni kestnud intervjuu Jõgeva maakonna ajalehele Vooremaa, mille tulemusena ilmus kahe ajalehe lehekülje suurune persoonilugu. Marika on aidanud kaasa sellele, et Jõgeva linnas on valminud staadion ja bussijaam, Kuremaal restaureeritud loss, Kaareperes kaasajastatud rahvamaja. Väärt tegude loetelu võiks jätkuda pikalt. Veel on tema huviorbiidis Jõgeva Pensionäride Ühenduse ja Jõgeva Kultuurikeskuses koos käiva eakate ühenduse Väärikate Akadeemia tegevus.

Marika Tuus-Laul on näinud nii haldusreformi eelsest kui ka järgset Jõgeva valda. „Algul oli kartus küll, kuid rääkides inimestega, on näha, et ollakse rahul. Meil oli mõni aeg tagasi Riigikogu Keskfraktsiooni väljasõit Jõgevamaale. Paljude kohtumiste hulgas oli ka kokkusaamine uue suure valla juhtide ja sotsiaaltöötajatega. Nemad kõik kiitsid, et töö sujuvat paremini ja on lihtsam koordineerida. Marika Tuus-Lauli arvates põhiprobleemiks Jõgeva vallas sarnaselt paljudele Eestimaa paikadele elanike arvu üsna kiire vähenemine. „Kaks mandaati Riigikogu valimistel on siinkandis vähemaks jäänud, sest rahva hulk on drastiliselt vähenenud. Jõgevamaa ja Valgamaa ongi selles mõttes kõige kriitilisemas seisus. Maal on tasuvaid töökohti vähe, eks just sellepärast siit ära minnaksegi“.

Marika hobiks on ürtide kasvatamine. „Praegu on täiesti asendamatuks taimeks näiteks pune, mis kasvab looduses – väga rikas C-vitamiini poolest, sisaldab ka kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi. See on nohu ja kurguhaiguste puhul väga vajalik taim, mis annab ka jõudu ja turgutab tervist. Siinsetel metsaservadel seda kasvab. Samuti korjasime suvel hulga põdrakanepit. Rasketel aegadel on just see taim inimesi elus hoidnud. Koduaias võiks kindlasti meliss kasvada,“ jagab poliitik rahvameditsiini nõuandeid. Igas olukorras ei pruugi need aidata. Nii kaldubki jutt apteegireformile. Tuus-Laul toob hea näita ühest Eestimaa kuulsamast proviisoriapteegist. „Palamuse apteek on niisugune tore näide heast proviisorapteegist, kus antakse sulle ka palju õpetusi kaasa. Sinna sisse astudes tunned, et see on tõeline apteek, mitte aga ketipood, kus riiuleid täidavad toidulisandid ja muud vidinad, mis hästi kassat teevad. Eks muidugi on see apteek meile lähedane ka Oskar Lutsu „Kevade“ kaudu. Paunvere laada ajal saab siit apteegist ka punsli õli osta.”

Marika Tuus-Laul on oma ellu leidnud ka piisavalt vaimse energia allikaid. „Mind paneb elama mõte kevadest, päikesest ja suvesoojusest. Kõige ilusam aeg on mai algus, mil õitsevad toomingad ning tulbid ja nartsissid on suureks sirgunud. Tavaliselt on see tööl just kõige kiirem aeg. Ööbikud soojal suveööl on muidugi võrratud. Ega siis magada küll ei tohi. Aga eks meil kõigil tuleb jõudu ammutada ka igapäevaelu pisiasjadest, sest vanemas eas on vähe asju, mida pole varem kogenud ja mis üllatavad. Energia tuleb ikka seestpoolt. Ikka tuleb mõelda, et ma tahan seda teha,“ arutles vastane Jõgeva vapimärgi kavaler.

Jaan Lukas

1 Kommentaar
  1. kerjuste rõõm on Oleviste võileib 4 aastat ago
    Reply

    Ka pisiasjadeks peab raha olema, rääkimata koduaia soetamisest.
    Niikaua kui sotsiaalvaldkonna arvelt ostetakse tanke ja ehitatakse 4 realisi maanteid, igasugu hooneid, millele tarbijaid pole ja ms. lolluseid ei maksa rõõmudest mitte rääkidagi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.