Valitsus kiitis heaks tervishoiutöötajate palgatõusu

Perearsti kabinet. FOTO: Meelis Meilbaum/Scanpix

Valitsus kiitis heaks väljaspool Tallinnat, Tartut ning neid ümbritsevaid omavalitsusi töötavate perearstide kaugusetasu mitmekordistamise, samuti tõusevad alates aprillist tervisehoiutöötajate palgad vastavalt kollektiivleppele.

“Tervishoiutöötajad on meie tervishoiu kõige väärtuslikum vara. Praeguses olukorras on eriti oluline, et tervishoiutöötajad, kes on selle kriisi lahendamisel eesliinil ja inimeste jaoks esmane kontakt abi saamisel saavad olla kindlad, et varem kokkulepitud palgatõusud tulevad,” ütles sotsiaalminister Tanel Kiik pressiteate vahendusel.

Alates 1. aprillist mitmekordistatakse seniseid perearstide kaugusetasusid ning laiendatakse kaugusetasu saajate ringi kõigile perearstidele, kes tegutsevad väljaspool suuremaid keskusi. Väljaspool Tallinna ja Tartut ning nendega piirnevaid valdasid töötavatele perearstidele hakatakse senise 196,55 euro asemel maksma igakuist lisatasu 823,41 euro ulatuses.

Lähimast haiglast enam kui 40 kilomeetri kaugusel või saarel töötavale perearstile hakatakse maksma igakuist lisatasu senise 563,15 euro asemel 1646,82 eurot. Muudatuse tulemusena hakkab täiendavat kaugusetasu saama senise 179 perearsti asemel 400 nimistuga perearsti.

Kaugusetasu maksmise eesmärk on sotsiaalministeeriumi sõnul tagada esmatasandi arstiabi kättesaadavus väljaspool suuremaid keskusi. Kaugusetasuga kaetakse asukohast tulenevad lisakulud, et täiendavalt motiveerida perearste maapiirkondadesse tööle asuma.

Vastavalt Eesti Arstide Liidu, Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliidu, Eesti Õdede Liidu, Eesti Kiirabi Liidu ja Eesti Haiglate Liidu vahel 30. novembril 2018 sõlmitud kollektiivlepingule tõstetakse alates 1. aprillist tervishoiutöötajate palgakomponenti kõigis haigekassa rahastatavate teenuste hindades.

Tervishoiutöötaja palga osa teenuse hinnas on edaspidi arsti puhul 13,30 eurot tunnis ja eriarstidel 14,40 eurot tunnis. Õe puhul on edaspidi 8,00 eurot tunnis ja hooldaja puhul 5,00 eurot tunnis. Teenustes, mis ei sisalda tööjõukulu või mis sisaldavad kõrgharidusega tugispetsialiste palgakomponenti piirhinnas ei muudeta.

Tervishoiuteenuste loetelu muudatuste kogumõju haigekassa eelarvele on 2020. aastaks ligi 40,07 miljonit eurot, millest palgakomponendiga seotud kaasnev mõju on ligi 33,10 miljonit eurot. Täiendavate kuludega on haigekassa eelarves arvestatud.

BNS

3 kommentaari
 1. mõtlemisainet 2 aastat ago
  Reply

  kui ministrile lisada palka 1000 eurt või 10 000 või 1000 000, muutub ta siis targemaks ? lõpetab magamise üldse? või tuleb tema peale Jumala Vaim, kinkides tohutu vastustunde ja geniaalsuse?
  või hoopis tuleb Saatan kõrva sosistama Kõrkust, mis muudab rumalamaks, sest muudab elukaugeks.
  Sama on ka arstidega.
  Pole vaja pressida meile peale seda perearstindust, edasi süvendada seda viga, mis reffide ajal tehti.
  Hakake jälgima nende võimekust ravida Terveks. ENNETADA haigusi.KUI rahva tervisest hoolitakse.
  Iseasi kriisiajal kui nad peavad vastu võtma ja välja kirjutama testisuunamisi. eriti kui neil ka maske pole.

 2. Jah 2 aastat ago
  Reply

  Väga õige otsus. Õpetajatele juba tõst. Meil on hea valitsus. Kahju et see viirus hakkas liikuma sest enne seda oli isegi majanduskasv tesemel.Laari, Ansipi ja Rõivase valitsemise ajal majanduskasv seiskus. kordagi ei tõstetud pensione, abirahasid ega palku.Paljudes kohtades kaotati ära arstiabisaamise väimalus kohapeal. Meditsiinile, haridusele ka ka mujale raha ei eraldatud.Aga Ukraina ja teised vaesed riigid said meilt raha küllalt.Reformierakond tegutseb vaid selle nimel et võimule saada kasutades alatuid võtteid.. Kord oli ka Reformierakond tasemel kui peaminister oli Siim Kallas tubli ja tark mees.ei tea kuidas tütar küll nii palju isat erinev on.Ju võimuiha teeb tigedaks.

 3. to jah 2 aastat ago
  Reply

  õpetaja palgatõus ei ole veel haridus ega ammugi haritus.pigem sünnib vastupidi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.