Ratas: saame nädala alguses eksperthinnangu koroonaviiruse kohta

Koroonaviirus. Foto:: Vikipeedia

Tuleva nädala alguses jõuab valitsuse lauale ekspertide hinnang koroonaviiruse mõjust, levikust ning võimalikust kestusest Eestis, ütles peaminister Jüri Ratas neljapäeva õhtul ETV saates “Esimene stuudio”.

Ratase sõnul on valitsuse koroonaviiruse vastase võitluse erikomisjon moodustanud töörühma viroloogidest ja teadlastest, et saada neilt arengute kohta hinnang.

“Mida see koroonaviirus Eestile võib tähendada, kui kaua see siin kestab ja selle lõpliku aruande me peaksime saama järgmise nädala alguses,” ütles Ratas.

Ratas rääkis, et esimesed indikatsioonid 1. maini kestva eriolukorra lõpetamiseks saab olla haigestumiste arvu vähenemine.

“Kui me näeme, et nakatumiste arv, nakatumiste tõusu nurk hakkab murduma, siis need on esimesed indikatsioonid, kui me võime öelda, et olukord hakkab paremaks muutuma. Ja alles siis me saame tulla väga tugevate majandusmeetmete ja piirangute muutmise juurde. Täna me saame majandust abistada läbi oma majandusmeetmete paketi,” sõnas Ratas.

Valitsus teatas neljapäeval kahe miljardi euro suurusest majandusmeetmete paketist. Ratase sõnul tuleb ka teine pakett. “See on ca seitse protsenti Eesti SKP-st. Aga see tähendab seda, et meil on plaanis ka teine majanduspakett tuua lauale ja seda lähikuu jooksul, sest mõlemad peavad kajastuma lisaeelarves ja täna me käivitasime ka lisaeelarve protsessi,” lausus Ratas.

“Ma arvan, et see ei ole piisav, ma arvan, et me peame majandust ergutama veel. Kindlasti on oluline kohalike omavalitsuste toetus, kindlasti on olulised ka riiklikud investeeringud, aga ka teatud regionaalsed investeeringud ja projektid,” märkis peaminister.

“Selge on see, et majandusprognoosid selleks aastaks ei kehti enam, kindlasti maksulaekumised on läinud kõvasti alla. Ja täna oleme rahandusministeeriumi väljatöötatava kevadise majandusprognoosi ootuses, mis peaks tulema meie lauale 3. aprillil,” ütles Ratas.

Ratas rääkis, et valitsus asub arutama ka liisingute ja kodulaenude teemat. “Meie soov on teha kõik selles kriisis selliselt, et inimesed ei kaotaks oma kodusid. Et me ei läheks esmajoones kärpimise peale, vaid me rakendaksime riigi investeeringuid, mis annavad inimestele tööd ja leiba lauale,” rääkis ta.

Ratas ütles, et riigid ei ole koroonaviiruse vastaste piirangutega üle reageerinud ning Euroopa Liit on saanud taas väga tugeva õppetunni.

5 kommentaari
  1. Jah 4 aastat ago
    Reply

    Valitsuse poolt tehakse kõik mis võimalik. Siin NATO aidata ei saa. Õnneks meid pole keegi tahtnud rünnata ja seda kartust meil pole olnud. Meid ründab koroona viirus. Suuremat abi on oodata kui Hiina, Venemaa ja veel mõni teise riigi teadlased avastavad seerumi mis tapaks viiruse tekitajad. EL on näidanud üles saamatust.

  2. Siis 4 aastat ago
    Reply

    saame lõpuks ka teada, kas koroona on kena sinine punaste tuttidega või selline hall nagu Kesknädala piltidel.

  3. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Ma lugein et Hiinas avastati ravim nimega favipiravin. Arvan et Hiina teadlased koos Venemaa omadega avastavad ravimi mis tapab koroona viiruse.

  4. Noo 4 aastat ago
    Reply

    Hiinas avastati et malaaria ravim aitab koroonaviiruse vastu. Seal avastati veel ravim nimega favipiravir mis hävitab koroona viirust. Meie valitsus teeb küll kõik mis võimalik viiruse leviku takistamiseks aga vaevalt meie teadlased midagi avastavad raviks Brüssel ka vaikib. Loodan vähemalt et meie rahva rännuiha vaibub ja lõpevad asjatud läbureisid välismaale et paikseks jääda ja saada lahti rändrahva tiitlist.

  5. valitsus on südamlik rahva vastu 4 aastat ago
    Reply

    Otsus annetada oma tuhandesed palgatõusud rahvale kannatuste leevenduseks on väga inimlik otsus.
    Rahvas on ju selle au välja teeninud!
    Aga tänud ka 7 euro eest! abiks teine iks?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.