Kiik: lausliikumiskeeldu ma praegu mõistlikuks ei pea

Tanel Kiik

Senised valitsuse rakendatud meetmed koroonaviiruse leviku piiramiseks on osutunud asjakohaseks ning praeguse seisuga poleks põhjendatud inimeste liikumist veel rohkem piirata, ütles sotsiaalminister Tanel Kiik ERR-i saates “Ringvaade”.

Kiik märkis, et praegune olukord Eestis on rahuldav, kuid valmis peab olema nakatunute arvu kasvuks. “Peab olema valmis, et sündmused kogu Euroopas lähevad mõnda aega veel halvemuse suunas,” märkis ta.

Kiige sõnul on Eesti inimesed seni toiminud päris vastutustundlikult. “Seda näitab see, et ei ole plahvatuslikku nakatumiste tõusu. Me näeme statistikat, arenguid teistes riikides, näeme mudeleid. Eesti on liikunud allpool kõige negatiivsemaid stsenaariume, ja ma loodan, et see jätkub ka järgnevatel nädalatel,” ütles Kiik.

Kiik ei näinud põhjust liikumispiiranguid karmistada. Valitsus on meetmeid arutanud peaaegu iga päev. Lausliikumiskeeldu mina hetkeseisuga mõistlikuks ei pea. Meetmed on mõju avaldanud, neid tuleb hoida, tuleb täiendada, vaadata nõrku kohti, näiteks inimeste kogunemist,” rääkis ta.

Esmaspäeval teatas Tallinn, et teisipäevast piiratakse ligipääsu linna avalikele mängu- ja spordiväljakutele.

Teiseks soovitas Tallinn koos kaubanduskettidega, et eakad võiksid oma poeskäigud sättida varastele hommikutundidele, et riskirühmana vältida suurema hulga külastajatega kokkupuutumist. Kiik ei pooldanud ideed poodide külastustunnid käsukorras kinnitada.

“Kui me ütleme eakatele, et teil on poeskäimiseks konkreetselt üks tund, siis selles vahemikus võib neid tulla sinna oluliselt rohkem. Me peame vältima olukorda, kus me koondame väga suure riskirühma kokku omavahel viirusi ja pisikuid jagama ja tekitame sellega hoopis tervisekahju,” rääkis ta.

Kiik märkis, et kuigi meediast võib-olla jääb mulje, et Eesti on olnud (piirangutega) leebem kui teised riigid, siis tema hinnangul see nii ei ole. “Eesti võttis üsna ranged meetmed kasutusele üsna vara, mis on aidanud tõusunurka pidurdada,” ütles ta.

“Me oleme leidnud oma nakatunud võrdlemisi varakult ja haigus pole jõudnud teha sellist kahju nagu mujal Euroopas,” märkis Kiik.

BNS

9 kommentaari
  1. Tanel 4 aastat ago
    Reply

    paneb taas pada (nagu alati). Loomulikult pole vaja liikumispiiranguid seal, kus pole satika levimisohtugi. Nt külakolgastes ja selle ümbruses.
    Kuid kus on kolded, tuleb need alad KOHE eraldada, et keegi ei saaks välja (haigust levitama) ega sisse (ise nakatuma).
    Tanel peaks ju teadma, et meil on 5 kollet: Tallinn, Saaremaa, Pärnu, Tartu, Võro. Võibolla on jahumütside tegevusetus lasknud satikal juba kaugemalegi levida, eks see tule alati hiljem välja.
    Ja ka seal peavad olema kõik koldekohad teada ning seal ei tohiks olla küll mingit liikumist. Tooge politseinikud ja sõjaväelased tänavale. Kes liigub, 1. on hoiatuslask, teine pihta!
    Kuid jahumütidele ja eriti Tanelile seda selgeks ei tee. Sest need jahumütsod pole üldse kaardil jälginud, kuidas on satikas liikunud Hiinas, Itaalias, Hispaanias ja mujal. Sealt ka võhiklus ja võhiklusest lollid ostused ja ostustamatus.

  2. Ning 4 aastat ago
    Reply

    KÕIK nakatanud tuleb koondada haiglatesse või haiguslaagritesse, kui enam pole hävitatuid haiglate tõttu vabu kohti. Ning mitte üski ei saa sealt välja enne 2 nädalat või tervenemist. Ning ka siis peavad olema vähemalt nädala kodus arestis.
    Meil aga on haiglas vaid üle 10, kui nakatanuid ja haiguse levitajaid on üle 300 vabalt ringi hulkumas. Isegi jalavõru pole neile pandud. Vähemalt pole sellest kuulnud. Aga Tanel oma käpardlikkuse eest loomulikult ei vastuta.

  3. jah 4 aastat ago
    Reply

    T.Kiik on tubli sotsiaalminister ja räägib õigust. üldse on meie valitsus tubli, töökas ja hooliv- Ainult jääb arusaamatuks miks meie inimesed jätkasid välisreise kui Hiinas olid koroonahaiguse juhtumid. Meie rändajad tõid ju peamiselt viiruse meile-. Aga see kes leiab et Kiik paneb pada teeb seda ise.

    • Jah le. east. 4 aastat ago

      Kala haiseb peast.
      Valitsus oma vigade pärast jõuetu ja nende vigade pärast rahvas hädas.

  4. Sedasi 4 aastat ago
    Reply

    Loodan et see kogemus taltsutab eestlaste rännuiha. Ka Eestimaal on kauneid kohti h’ja siin saab puhata.

  5. to ning ja sulgemised 4 aastat ago
    Reply

    Meil ei ole sihandseid ühemehepalateid suurte akendega ja teleka ja arvutiga.
    Ka selliseid haiguslaagreid ei ole kus nad üksteisega kokku ei puutuks. Seega suureneb viiruste kontsentratsioon neil seal omavahel ja see rskendab haiguse kulgu ja ravil pole mõtet. Kui suudetakse sellised laagrid kusagil metsavahel jahihotellis sisse seada, kus üksteisest eraldi, siis küll. Aga tundub, et sellele praegu ei mõelda – ja riigikogu tegeleb aruteludega teemal kuidas korraldada valimisi uue spiikeri valimisteks !
    Aga jah, MAAKONDADE PIIRID TULEB KÜLL SULGEDA.
    Siis jälle uus häda, ainsad norm.lähedased bussid on kaugliinid ja maakondadevahelised. Suurus salongis
    annab väga väikese lootuse,kuid siiski, et väga suurt kontsentr.viirusi seal ei teki, samas on teada, et
    üks haige võib nakatada terve laevatäie. Maakonnasisesed bussid n jama,pisikesed ja juhid häbematud tüdinud.
    Parem ikka sulgeda .Kui haigest maakonnast sõidetakse läbi veidi tervema pidevalt tööle teise haigesse maakonda, vahepeal osteldes ja kohvitades, siis on levik kindel.

    • Meil 4 aastat ago

      on küllaga tööta jäänud parvlaevu. Mahutavad kaugelt üle 1000. Ka kajuteid on üle 300. Ja pole karta, et salaja kuskile naabri juurde pageb. Enne satika tapmist need laevad sõiduluba nagunii ei saa.

    • "Minister" 4 aastat ago

      Lausliikumiskeeldu MA praegu mõistlikuks ei pea…

      MA ei pea…poiss taob juba endale pisikese rusikakesega vastu kõhna rinda ja peab ennast juba mingiks otsustajaks-MINA, MA.
      Kuskil homobaaris piiksugu oma minakesega veheldes, oma olemuse on ta juba paljastanud.

  6. Keskerakonna ministrid 4 aastat ago
    Reply

    on ikka nadid ja lapsikud. Võta üks ja viska teist. EKRE on märksa arvestatav.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.