Pirita rakendab heakorratöödel üldkasuliku töö tegijaid

Tõnis Liinat

Pirita linnaosa valitsus sõlmis lepingu Ida-Harju ja Lääne-Harju kriminaalhooldusosakonna ning Viru vanglaga, et kasutada heakorratöödel üldkasuliku töö (ÜKT) tegijaid.

“Pirita linnaosa on ÜKT tegijaile pakkunud tööd rohkem kui kümme aastat ja teeme seda ka tänavu – neist on palju abi linnaosa puhtana hoidmisel,” sõnas linnaosa vanem Tõnis Liinat.

Ta täpsustas, et ÜKT tegijad on olnud abiks heakorratöödel nagu puudeokste lõikamine, väiksemad võsatööd, puulehtede riisumine ja koristustööd. “Saame neile pakkuda töid, mis ei vaja erilist kvalifikatsiooni, kuid mida on vaja teha. Kui ülesanded on korralikult läbi mõeldud, on neist palju kasu,” rääkis Liinat.

Tema sõnul on ka suhtumine ÜKT tegijatesse aja jooksul muutunud. “Aastaid tagasi suhtusid paljud üldkasuliku töö tegijasse kui kriminaali, siis nüüd mõistab enamik, et tegemist on inimestega, kes on toime pannud mõne väiksema rikkumise – näiteks liiklusrikkumise või jätnud maksmata trahvi. ÜKT annab võimaluse süüdimõistetul oma võlg ja kahju riigi ees hüvitada,” rääkis Liinat ja lisas, et enamasti nendega probleeme pole. “On olnud üksikud juhtumid, kus keegi pole pakutud tööd tahtnud teha või on suhtunud töösse põlglikult, aga enamasti on kõik sujunud.”

Üldkasulikku tööd teevad enamasti mehed, keda on kõigi karistatute hulgas üle 90 protsendi ja see number on püsinud aastaid. Vanuseliselt on ÜKT tegijad enamasti vahemikus 25-45 aastat. “Mõni teeb tööd vaid päeva või paar, mõnel tuleb teha sadu tunde,” sõnas Liinat, “kui ÜKT tegijate panust rahaliselt mõõta, siis jääb see aastas paarikümne-kolmekümne tuhande euro vahele.”

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.