Aab: valitsus ei hakka omavalitsuste tulumaksu osa kärpima

Jaak Aab

Riigihalduse minister Jaak Aab kinnitas, et kohalikele omavalitsustele jäetakse kriisi ajal alles seni kokku lepitud tulubaas.

Aabi sõnul pole omavalitsustel vaja karta tulubaasi kärpimist ega vähendada seetõttu eelarve kulusid, mis aitab omakorda toetada ka kohalikku ettevõtlust. “Valitsuse eesmärk on ka kriisi olukorras hoida majandust üleval. Näiteks ettevõtetele suunatud palgatoetuse pealt laekub omavalitsustele tulumaksu. Lisaeelarveks töötab valitsus välja toetuspaketi ligi 100 miljoni ulatuses,” ütles Aab pressiteate vahendusel.

Ministri sõnul on need kiired meetmed ning vajadusel arutab valitsus lisalahendusi. Omavalitsuste toetamise paketi detailid on tema sõnul praegu väljatöötamisel ja selguvad lisaeelarve eelnõu ajaks.

Seetõttu ei soovita ministeerium ka omavalitsustel hakata igaks juhuks oma kulusid ja investeeringuid kärpima. “Ka omavalitsuse tellimused on osa majandusest, mille kokku tõmbamine raskendaks praegusel keerulisel ajal kriisi üle elamist,” selgitas Aab.

“Valdava osa kohalike omavalitsuste rahaline seis on piisavalt heal tasemel, et võimaldada oma ülesandeid korralikult täita. Lisades keskvalitsuse rakendatavate kriisimeetmete toe, võib eeldada, et omavalitsused saavad oma elanike ja elukeskkonna eest edukalt hoolt kanda,” lisas minister.

Rahandusministeerium jälgib jooksvalt omavalitsuste tulumaksu laekumist ja likviidsust. Vajadusel on võimalik omavalitsusel taotleda neljanda kvartali arvelt toetuste maksmise ettepoole toomist.

Ministeerium on saatnud omavalitsustele soovituse eriolukorras vältida koondamisi, palkade vähendamist, töötajate sundpuhkusele saatmist või kavandatud investeeringute piiramist. Lisaks on rahandusministeerium palunud omavalitsustel pidada arvestust eriolukorrast tingitud täiendavate kulude, tegemata jäävate kulude ja laekumata omatulude kohta.

BNS

3 kommentaari
 1. juhul kui eakatest hoolitakse tõesti??? 3 aastat ago
  Reply

  Eakad, eriti need kes üksinda elavd ja kel VÄIKE PENSION näit. 350.-eur , jäävad nüüd LÖÖGI ALLA. Hinnad niigi tõusid, nüüd spekuleeritakse ka veel olukorraga ja pannakse hindu juurde põhjendamatult.
  Nüüd kui neil kästakse kodus istuda, ei saa nad ise OTSIDA KUST ODAVAMALT SAAB ja jäävad väga HÄDASSE.
  Kena oleks kui neile KEHTESTATAKS mingi FOND või ARVE, et nad HÄDA KORRAL SAAKSID KUIDAGI TOITU
  sest enne pensionipäeva on neil niigi koguaeg rahad otsas, nüüd on aga päris põrgu lahti.!
  Ja samasugust FONDI ARVET on neil vaja, et nad suudaksid need ravimid ja toidulisandid VÄHEMALT 2 KUU VARUGI TAGAVARAKS OSTA, nagu ülejäänud inimesed.
  SEDA PEAB RIIK OMAVALITSUSTELE SEADUSEGA MÄÄRAMA. MUIDU NAD SEDA EI TEE. Hakkavad siin toimetuleku järele arvestama, aga neil pensionäridel jääbki peale arvete maksmist nagunii alati vaid TOIMETULEKU SUURUNE RAHA KÄTTE. Osad neist on teinud LAENU HAMBARAVIKS, PROTEESIDEKS vm. TARBEKS.
  OMAVALITSUSTE ARVATES EI KUULU ISEGI ARVUTIAEG, arvutist vaadatakse telekat kui seda pole, KOMPENSEERIMISELE, seega MAKSAVAD NAD SEDA TOIMETULEKU SUURUSEST KÄTTEJÄÄVAST RAHAST, SAMUTI OMA LAENE.
  Kui stress ei ole neid enne ära tapnud, vaid tõbisemaks teinud, siis teeb ta seda nüüd!

 2. soovitusi riigile suhtlemisel KOV-dega 3 aastat ago
  Reply

  ABI PEAKS ANTAMA RAHAS, MITTE TOIDUAINETES, sest eakad on krooniliste haigustega ega saa või tohi süüa kõike. Näit.makaronid ja jahu kuhjavad organismi lima, mis ilmneb just bronhiidina , mohuna, sinusiidina jne.
  Olen kohanud OMAVALITSUSI , kus peetakse vaesematele TOIDULISANDEID LAUSA LUBAMATUKS KERGEMEELSUSEKS. Ja nii neile ka öeldakse.
  TOIDULISANDEID ei tohi ALAHINNATA, kui neid on osatud valida. Mõjuvad ravimiteha paralleelselt sama hästi või pareminigi. Näit. Omega-3 mõjub verevedeldajana paremini kui aspiriini baasil vedeldajad. Tuleb vaid õiges koguses õige valida.(kuigi muidugi, kalaõlina on nad ilmselt ka elavhõbedat täis?. B kompleks metüülitud kujul
  aitab depress. kergendada, taluda stressi ja kõikvõimalike dementsuste ennetamisel suureks abiks.

 3. Harryl õige jutt 3 aastat ago
  Reply

  Tark kardab ja hoidub kurjast aga alp on jultunud ja enesekindel.
  Peeglisse võiksid vaadata mõnedki asjulised., kelledele on antud häid soovitusi.
  Rahvas ei ole loll, vähemalt mitte üdini. Ka rahva hulgast võib targemat nõu tulla ,seda tasuks siis kuulata kui on õige aeg, parem varem kui hiljem.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.