Eesti ühineb Itaalia ja Hispaania toetamisega koroonaviiruse leviku tõkestamisel

Koroonaviirus. Foto:: Vikipeedia

Stenbocki maja, 16. aprill 2020 – Välisminister Urmas Reinsalu ettepanekul otsustas valitsus toetada nii Hispaaniat kui Itaaliat 100 000 euroga. Eesti toetab COVID-19 tagajärgede leevendamist Euroopa suurimas koroonakriisi koldes olevates riikides Rahvusvahelise Punase Risti tegevuse kaudu.

„Praegusel raskel ajal peame me väljendama oma ühtekuuluvust nende riikidega, kes on koroonaviiruse leviku tõttu Euroopas kõige rohkem kannatada saanud. Hispaania ja Itaalia on palunud oma liitlastelt abi ning Eesti koos teiste NATO liikmesriikidega on otsustanud neile soovitud abi anda,“ ütles peaminister Jüri Ratas.

„Nii Itaalia kui ka Hispaania on korduvalt näidanud oma solidaarsust ning panustanud alliansi ja meie regiooni julgeolekusse, osaledes siin nii NATO lahingugruppides, Balti riikide õhuturbes ja Tallinnas asuva küberkaitsekeskuse tegevuses. Seepärast on loomulik, et meie liitlasriikide rasketel hetkedel toetab Eesti ka neid,“ sõnas peaminister. Itaalia ja Hispaania kaitseväelased on meie regioonis pidevalt kohal. Hispaania võtab mais üle Balti õhuturbemissiooni Leedus.

Välisminister Urmas Reinsalu rääkis telefoni teel oma kolleegidega Itaaliast ja Hispaaniast ning andis teada mõlema riigi toetamisest Rahvusvahelise Punase Risti kaudu ja isikukaitsevahenditega. Mõlema riigi välisministrid tänasid oma rahva nimel Eestit abi eest ning kinnitasid, et nende riigid ja rahvad ei unusta seda abi.

Eesti eraldab Itaalia ja Hispaania toetuseks koroonaviiruse leviku kontrolli alla saamiseks 100 000 eurot mõlemale riigile Rahvusvahelise Punase Risti kaudu. Samuti saadab Eesti mõlemale riigile 30 000 näomaski ja 2000 ühikut kohaliku tootja Nordic Group OÜ valmistatud desinfitseerimisvahendit.

Sarnaselt Eestiga on Itaalia ja Hispaania abipalvetele vastanud mitmed NATO liitlased ja Euroopa Liidu liikmesriigid. Leedu plaanib saata Hispaaniasse samuti abi: esimene hispaanlaste lennuk läheb Šiauliaist teele 21. aprillil. Abi toimetatakse kohale Hispaania sõjaväe logistika abil, kes osaleb Balti riikide õhuturbes Šiauliais. Tšehhi saatis Itaaliasse ja Hispaaniasse mõlemale 10 000 kaitseülikonda. Taani saatis Itaaliale ventilaatoreid ja välihaigla. Luksemburg annetas Hispaaniale 1440 kilogrammi meditsiinilist kaitsematerjali. Saksamaa on saatnud Hispaaniale mitu tonni abimaterjale, sealhulgas 5000 ventilaatorit, ning on toonud militaarlennukitega raskes seisus patsiente Itaaliast Saksamaale ravile. Türgi on annetanud Hispaaniale ja Itaaliale kaitsevahendeid ning desinfektsioonivahendid, sealhulgas 450 000 kaitsemaski. Poola saatis Itaaliasse abiks 15 ning Albaania 30 arsti.

Koroonaviiruse registreeritud juhtude arv maailmas on lähenemas kahele miljonile. Itaalia ja Hispaania on hetkel nakatumisjuhtude statistikas maailmas esikolmikus ning suremus on seal endiselt kasvamas.

Hispaania esitas abipalve 24. märtsil ning Itaalia 26. märtsil NATO Euro-Atlandi katastroofidele reageerimise koordinatsioonikeskuse EADRCC kaudu, kus nad esitasid detailsed andmed puuduolevatest tarvikutest ja varustusest viiruse seljatamiseks.

Maskide ja desinfitseerimisvahendite saadetised peaksid Itaaliasse ning Hispaaniasse jõudma hiljemalt järgmisel nädalal.

1 Kommentaar
  1. Eesti 4 aastat ago
    Reply

    kui kõige rikkam euroliiduvabariik peabki toetama endast vaesemaid ja äpumaid.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.