ERITEADE: Eriolukorra juht sulgeb Tartus COVID-19 nakkuspuhanguga ühiselamu

Pildil Tartu Ülikooli peahoone. Foto KRISTJAN TEEDEMA/SCANPIX

Tallinn, Stenbocki maja, 17. aprill 2020 – Eriolukorra juht Jüri Ratas allkirjastas täna korralduse, et tõkestada COVID-19 viiruse levikut 281 elanikuga ühiselamus Tartus aadressil Raatuse 22.

Inimesed, kes elavad ühiselamus, peavad jääma kuni COVID-19 testi tulemuste selgumiseni oma korteritesse ning vältima kontakti teistega. Liikumispiiranguga inimestele korraldatakse kohapeal toitlustus. COVID-19 positiivse diagnoosiga tudengid peavad jääma Raatuse 22 ühiselamusse isolatsiooni kuni tervenemiseni.

Liikumispiirang kehtib ühiselamus elavatele inimestele kuni nende COVID-19 testimise läbiviimiseni, nakatunutega kokkupuutunud lähikontaktsete välja selgitamiseni ja testi tulemuste saabumiseni. Selleks, et vältida nakkuse edasilevimist, jagatakse ühiselamu kolme tsooni. Elanikud paigutatakse vastavalt sellele, kas tegemist on COVID-19 positiivse, tema lähikontaktse või nakatunuga mitte kokku puutunud COVID-19 negatiivse inimesega.

COVID-19 positiivsed peavad püsima ranges isolatsioonis kuni haigusest tervenemiseni.

COVID-19 positiivsega kokku puutunud ehk lähikontaktsed, kellel on negatiivne proov peavad viibima kahe nädala jooksul ühiselamus oma korteris ja jälgima tervist. Neile kindlustatakse värskes õhus viibimise võimalus.

Ühiselamu elanikud, kes pole nakatunutega kokku puutunud ja kelle COVID-19 test on negatiivne, tohivad väljas liikuda arvestades eriolukorra üldisi liikumispiiranguid.

Liikumispiirangute järgimist kontrollib Raatuse 22 ühiselamus politsei- ja piirivalveamet.

Eriolukorra juht Jüri Ratas väljastas korralduse vastavalt Lõuna eriolukorra juhi Margo Klaosi ettepanekule olles lisaks konsulteerinud ka Tartu Ülikooli rektori Toomas Asseri, Tartu linnapea Urmas Klaasi, õiguskantsleri Ülle Madise ning Tartu Ülikooli professori Irja Lutsariga.

Tartu Ülikooli ühiselamus tuvastati eile ühel välisüliõpilasel COVID-19 positiivne proov. Täiendavalt testiti 17 kontaktset, kellest lisandus veel 5 COVID-19 nakatunut. Haigestunud elavad samas ühiselamus ja osalesid seal korraldatud sünnipäevapeol.

Korraldus jõustub allkirjastamisel. Piirangud kehtivad kuni korralduse muutmiseni ning nende vajalikkust hinnatakse iga kahe nädala järel.

Korraldus: https://www.valitsus.ee/sites/default/files/news-related-files/korraldus… (PDF) (PDF)

2 kommentaari
 1. Ei 9 kuud ago
  Reply

  tea täpselt aga pole võimatu, et haigust levitasid just mutukad. Kui 2 kuud tagasi bussiga Tallinnast Tartusse sõitsin, istusid mu ees 6 hiinlast (suudan kogemuste põhjal eristada neid japontsikutest, kimmidest ja vjettidest), kellest 1 pani kohe ette maski. Kindlasti mingid tegelased ülikaga seoses. Ja hoidis satikaid alles, et mõnd ikka Tartusse viia.
  Tulid nad Uhannist või Peitsingist või Sangaist, ei tea. Seepärast ma vaid oletan.

 2. Triin 9 kuud ago
  Reply

  Häbitu vastutustundetus! Sellised inimesed ainult pikendavad eriolukorra kehtimist ja majanduse kaost ja seda teevad “haritud” inimesed? Täiesti uskumatu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.