Avameelne intervjuu doktor Peep Põdderiga (maskid ees)

Dr. Peep Põdder

Sisenen Jõgeva haiglahoonesse. Uksel tervitab veetlev meditsiiniõde, kes mõõdab otsmiku ees temperatuuri ja annab ette kirurgilise maski ning õpetab, kuidas seda ette panna. Õnneks ei tule ma siia seekord patsiendina vaid usutlema haiglajuht Peep Põdderit, üht eesliinivõitlejat praeguses „sõjas“ koroonaviirusega.

Mida koroonapandeemia ühiskonnale õpetab?

Pandeemiast on kindlasti palju õppida. Üks asi on see, et Eestis peaks olema omad ettevõtted, mis toodavad isikukaitsevahendeid ja sellisel hulgal, et neid jätkuks kõigile, kellel vaja. Küllap õpetab praegune koroonapandeemia meile ka seda, mida peaks tegema, kui sarnane olukord peaks korduma. Me mäletame ju ka 20. sajandi suuri epideemiaid: 1918. aastal puhkenud Hispaania grippi, 2003. aasta SARS-i epideemiat. Enamusel meist puudub aga eriolukorras käitumise kogemus. Küll see haigus minust mööda läheb – nii mõtlevad ennekõike nooremad inimesed. Paraku aga ei lähe mööda.

Jõgeva haiglas on vaid mõni koroonaviirusesse nakatunu. Kuivõrd võib väikese haigestunute arvuga seonduvalt tänada ka siinseid arste?

Tänama peab ennekõike Jõgevamaa inimesi, kes järgivad nii üle-eestilise kui ka kohalike kriisikomisjonide ettekirjutusi ja soovitusi: püsivad kodus, pesevad käsi, kõnnivad kahe meetrise vahega, kui pole just pereliikmed. Hetkel väikest viiruse kandjate arvu ei saa võtta siiski lõplikku tõena. Kõiki inimesi pole testitud.

Pensionäridel kui riskigrupi liikmetel soovitati vaadata pensioniseisu võimalusel internetist ja suuremate rahvakogemiste vältimiseks mitte minna pangaautomaatidest raha välja võtma ja poode külastama. Kuidas soovitusi Jõgeval arvestati?

Olles haiglas tööl pole ma saanud ise Jõgeval õieti ringi vaadatagi. Minu tähelepanekute põhjal on aga eakamad võrreldes noorematega märksa hoolikamad ja täidavad praeguseid eeskirju ja soovitusi märksa täpsemalt.

Küllap on positiivsed näited, kus lapsed ja lapselapsed vanematele või vanavanematele akna taga sünnipäevalaulu laulavad. Näiteks nii õnnitleti 89. sünnipäeva puhul näitlejanna Ita Everit. Positiivsed on sellised meelespidamised ja tähelepanuavaldused siis, kui akna taha koguneb vaid väike arv inimesi reegliga 2+2.

Milliste haigustunnustega peaks koroonaviiruse õigeks avastamiseks pöörduma arsti poole?

Põhisümptomid on ikka kõrgema temperatuuriga palavik, nohu ja köha, hingamisraskus. Sümptomiks võib aga olla ka kõhulahtisus. Tervisenäitajaid tuleks võtta tõsiselt ja testimine pole sugugi liiast. Kui on vastavad haiguseilmingud, tasuks ka patsiendil endal avaldada arsti vastuvõtul nõudlust testimiseks.

Kas koroonaviiruse test võidakse teha ka patsiendile, kes pöördub vastuvõttu näiteks väänatud põlveliigesega?

Test tehakse iga väikesemagi kahtluse korral. Kui rääkida aga traumadest, siis peaks praegusel ajal olema käitumine sedavõrd ettevaatlik ja endast ning teistest hooliv, et traumasid võimalikult vähe tekkiks.

Kõige ohtlikumad ongi aga ehk haiged, kes ei tea ise, et neil on koroonaviirus. Praeguseks pole teadus ka päris täpselt kindlaks teinud, millal võib viirus kaasinimestele külge hakata. Praeguses olukorras on meil haigla uksed kinni. Uksel on õde, kes võtab juba esimese anamneesi, mõõdab kehatemperatuuri, küsitleb põhjalikult võimalike koroonaviirusega seonduvate kontaktide kohta. Iga haiglasse tulija saab ette ka kirurgilise maski.

Kui mõnel patsiendil tuleb oma tervisliku seisundi tõttu haiglasse tulla, siis sageli perearst konsulteerib meie arstidega ja organiseerib ka koroonaviiruse testi tegemise. Kõik haiglaravi vajavad haiged oleme aga vastu võtnud ja nendega ka tõsiselt tegelenud. Jõgeva haiglas on ka piisavalt suure klientide arvuga hooldekodu. Teeme kõik selleks, et kaitsta hooldekodu elanike koroonaviiruse eest.

Kas Jõgeva haiglas on  võimalused koroonaviirust põdevate patsientide ravimiseks?

Jõgeva haigla on kohalik haigla, kus intensiivravi võimalus piiratud. Kui haigla vastuvõttu pöördub potentsiaalselt koroonaviiruspositiivne patsient, siis teeme talle kindlasti testi, mille saadame analüüsimiseks Tartu Ülikooli Kliinikumi ühendlaborisse.

Mul on aga mure, et seoses suure tähelepanuga koroonaviirusele ei magaks me maha teisi haigusi. Praegu esineb päris palju A-grippi, mis samuti võib piisavalt palju inimelusid nõuda. On ka veel palju teisi haigusi, mille võime n.ö maha magada.

Miks on teie arvates mõnedes riikides, näiteks Itaalias, ääretult palju inimesi surnud koroonaviirusesse?

Kõik riigid on oma olemuselt erinevad. Itaalia on vanemaealiste poolest Jaapani järel teisel kohal maailmas. Itaalias on aastasadu sissejuurdunud ka peretraditsioon. Erinevad põlvkonnad elavad koos. Inimesed käivad omavahel tihedasti läbi. Tavaks on söömaajad, kus kogu pere koos, alates ratastoolis vanaemast kuni rinnalapseni. Kõik see paneb oma pitseri koroonaepideemia läbielamisele.

Inimesed peavad eriolukorra ajal hoidma üksteisega kahemeetrilist vahet, välja arvatud pereliikmed. Kas pere all tuleb mõelda inimesi, kes elavad ühes kodus, ühes leibkonnas?

Pereliikmed võivad koos ja lähestikku liikuda küll, iseasi, kas seda on vaja. Jõgeval asuvas Pae Konsumis võtsin ühe pere nii-öelda rajalt maha. Ostlemas olid pereema ja pereisa koos väikeste lastega. Avaldasin arvamust, et poodi võinuks tulla üks pereliige. Ja ehk see, kellest kõige vähem kahju on. Viimane oli küll must huumor, mida tohtrid aegajalt ikka teevad. Tõsi on aga see, et ohutsoonis tuleks ikka liikuda ühel inimesel perest. Ülejäänud võiksid näiteks oodata väljas või autos. Ka haiglasse ei taha me praegu koos patsiendiga saatjaid. Kui inimene ei suuda ise käia, saab ta liikuda ratastooliga.

Kas võiksite arsti ja ühiskonnategelasena tuua mõned näited vastutustundetust käitumisest praeguse eriolukorra ajal?

Üks selliseid ideid oli koroonavastase matka korraldamine. Iseenesest peab välistama igasugused peod. Selliste olukordade ennetamiseks või likvideerimiseks on teinud väga head tööd politsei. Tarvis on sõna otseses mõttes oma suu kinni hoida ja mitte teenida odavat populaarsust. Toon ühe näite: üks kohalik poliitik Palamuselt avaldas arvamust, et praegu tuleks lastele igal juhul koju viia soe koolilõuna. Iseenesest polegi mõte paha, kuid see on reaalne oht nii koroonaviiruse kui ka teiste haiguste edasiandmiseks. Tahtmine võib hea olla, praegusel ajal tuleb aga asjade organiseerimine jätta nendele inimestele, kes asja tunnevad. Vajadusel tuleb koju viia võimalikult suur toidupakk, millest jätkuks süüa teha pikka aega.

Mida veel soovitate Kesknädala lugejatele seoses pandeemiaga?

Peske käsi ja desinfitseerige käsi, sest käed on organismi kõige liikuvamad osad. Vältima peab näo katsumist ja vaatama, et seda ei teeks ka lapsed. Lapsed ei pane sageli ise tähelegi, kui nad näpuga nina urgitsevad või muud sarnast teevad.

Küsis Jaan Lukas

9 kommentaari
  1. katkukaamel 4 aastat ago
    Reply

    VÄGA ÕIGET JUTTU RÄÄGIB hr. PÕDER !
    Olen ise täpselt sama mõelnud ja asjatult kommenteerinud, eriti just maskitootmise osas – MEIL PEAVAD OLEMA NANOFIIBERMASKDE TOOTJAD OMAL EESTIS NII PALJU JA TOOTMIVÕIMEKUS NII SUUR, ET JATKUKS LAHEDALT IGAÜHELE. KA RESPIRAATOREUD. POLE NEED JU MINGI RAKETITEADUS.
    PASTAB AGA ET SILLAMÄE MASKITOOTJA VÕIMSUSE 2 KORDISTANISE JÄREL ON LOORBERITELE PIKALI VISATUD. EI OLE PIISAV, EI AITA SELLET !!!
    KA NANOFIIBRI KUI MATERJALI TOOTJAD PEAVAD EESTIL OLEMA. ANTAGU REISIFIRMADE JA HOTELLIDE TOETUSRAHAD PAREM SELLISE SEKTORI ARENDAMISEKS AUSTRAALIAS ON LEIUTATUD TSELLULOOSIST NANOFIIBER, MIS LASEB KERGELT HINGATA ,, USKUGE, SEDA LÄHEB MEIL TULEVIKUS VEEL VÄGA TARVIS! SELMET TURISMIFIRMAD VAID TOOVAD SISSE HAIGUSI. SENI TÕID RAHA, AGA KUI PALJU RAHA NÜÜD VÄLJA LÄKS ?!
    MIKS IKKA VEEL EI OLE VABLT SAADA NANOFIIBERMASKE?
    EI OLE MÕTET INIMESI EKSITADA TATILAPPIDEGA, MIS VIIRUST KINNI EI PEA, KUI PEAD RONGIS ISTUMA TERVE TUNNI VÕI BUSSIS. EI SAA PENSIONÄRE jt. RISKIGRUPPE HOIDA VEEL 2 a KODUS, ON ERAKORRALISED OLUKORRAD, KUS NAD PEAVAD VÄLJA MINEMA JA ILMA VIIRUSTÕRGEMASKI VÕI RESPIR. ON SEE NAKATUMISRISKI SUURENDAMINE.
    AGA SA VÕID KOMMENT. MIDA TAHES VÕI RÄÄKIDA, KARAVAN LÄHEB IKKA EDASI EGA PÖÖRA PEADKI.

  2. maali maalt 4 aastat ago
    Reply

    tülgastav tegelene…

  3. Ootasin 4 aastat ago
    Reply

    Põddra Peebult teavet, kas ma saan suvel reisima minna või tuleb see edasi lükata sügisesse või koguni järgmisse suvve.

  4. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    See on kindel et reisid tuleb edasi lükata kaugesse tulevikku.

  5. to maali maakas 4 aastat ago
    Reply

    Kuidas saab lõpetada erakorralist olukorda kui KÕIKIDELE EI OLE NANOFIIBERMASKE ???
    KoroonaOHT püsib a ga veel 2 AASTAT. Kui vahepeal ei tule UUSI EPIDEEMIAID. Või seejärel.
    KAS JÄÄMEGI TEISTELT MASKE LUNIMA.??? Kindad ja prillid leks saanud ikka kohapel valmis teha.

  6. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Hea on rääkida mida peaks tegeema ja viirustevastaseid kaitsevahendeid toota. Meil oli vaja kõigepealt oma rahva elatustaset tõsta. Keskerakondlik valitsus pidi parandama neid tohutuid vigu mida tegid Laari, Ansipi ja Rõivase valitsused kus vaesus aina kasvas. Laari valitsemise ajal tekkisid kodutud ja prügikastiinimesed . Meil on veel riigi sisene viirus millest peaks ka jagu saama. Üks rühm reformierakondlasi tegeleb laimukampaaniaga ja valesüüdistuste vorpimisega mis rikuvad inimeste tervist. Meie tubli valitsus teeb kõik mis võimalik et likvideerida see õudne koroonahaigus ja tagada inimestele normaalne elu.

  7. Jane 4 aastat ago
    Reply

    Kui oleks olnud kogu aeg keskerakondlik valitsus küllap siis oleksid ka kaitsevahendid aga kõigepealt tuli eelmiste poolt tehtud vigu parandada ja hoolitseda selle eest et inimestel oleks inimväärne elu. Reformistlik valitsus kaotas ära isegi arstiabi saamise võimalused kphapeal sulgedes raviasutusi. Meditsiinile ei eraldatud üldse raha aga teisi riike abistati ehkki me vajame ise abi.

  8. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Reformierakond saatis 3-me aasta jooksul Ukrainale 6 miljonit eurot, ainult ei tea mille eest. Abistati ka teisi aga selle raha eest oleks võinud avada hoopis kaitsevahendite tootmise.

  9. to eve jane nojah maali jt. 4 aastat ago
    Reply

    Heakene küll, TUBLI VALITSUS. Ma ju ei eita seda. Aga ega see EI TÄHENDA, ET KONSTRUKTIIVSET KRIITIKAT POLE TARVIS ja ÄRGITADA KA UUT MAAILMANÄGEMIST.
    Kui ÜKS MEES ON ÄRA VÄSITATUD ja ÜHELE ONGI SEDA LIIGA PALJU MASKIDE JA KITLITE LUNIMISEGA TEISTEST MAADEST, sh. HIINAST, TULEB TEINE, NOOR JA VÄRSKE, ENERGIAST PAKATAV PANNA LOOMA NEID UUSI MASKITEHASEID – IKKA NANOFIIBER JA NANOFIIBRITOOJAID. MEIL ON KOMPETENTS. LEIDKE TA ÜLES JA ANDKE RAHAD, ÄRGE ESIALGU TULUMAKSUGI KÜSIGE.
    MAAILM PEAB UUENDAMA OMA ARUSAAMU SENISEST TEGEVUSEST EETILISEMAS VÕTMES = LOOMA UUED TEGEVUSALAD JA LÕBUSTUSED ENDISTE ASEMELE. KUI SEDA EI TEHTA ON TAGAJÄRJED VÄGA NUTUSED.
    MUUTUVAD MÕTTETUKS KÕIK RASKED PINGUTUSED – LÕPLIKULT.
    ARU TULEB SAADA KA SELLEST, ET SENINE TURUMAJANDUS – RAHAMAJANDUS EI KÕLBA JA JÄÄB JALGU KÕIGILE POSITIIVSETELE EETILISTELE ARENGUTELE KUI NEED LEITAKSE. AGA ALUSTADA VÕIKS KRUGMANI JA MINGIGI PLAANIMAJANDUSEGA PILDILT MITTE KUNAGI VÄLJA JÄTMATA EETILISI ARENGUID KÕIGI OLENDITE SUHTES.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.