Ratas: Euroopa majandus tuleb terava tervisekriisi ületamise järel kiirelt ja otsustavalt taaskäivitada

Foto: Riigikantselei

Stenbocki maja, 23. aprill 2020 – Peaminister Jüri Ratas rõhutas videokonverentsil ELi riigipeade ja valitsusjuhtidega, et Euroopa majandus tuleb terava tervisekriisi ületamise järel kiirelt ja otsustavalt taaskäivitada nii, et see toetaks siseturu tõrgeteta toimimist, sest sellest sõltub kõigi eurooplaste käekäik.

ELi riikide juhid keskendusid videokonverentsil COVID-19 kriisist taastumise kavale ning sammudele, mida on vaja teha majanduse taaskäivitamiseks. Liikmesriigid tegid Euroopa Komisjonile ülesandeks analüüsida ja esitada ettepanek Euroopa taaskäivitamisfondi loomise kohta. Samuti esitab Euroopa Komisjon tänase arutelu põhjal mai alguses ettepaneku, kuidas järgmist pikaajalist Euroopa Liidu eelarvet, mis on veel kokku leppimata, kriisist ülesaamiseks ja majanduse taaskäivitamiseks kohandada.

Peaminister Ratas rõhutas, et Euroopa siseturu tõrgeteta taaskäivitamine on ülioluline ning see on majanduse elavdamise alustala. „Me oleme selles kriisis kõik koos, see mõjutab kõiki Euroopa riike. Seetõttu on väga oluline, et pingutame ühiselt sellest väljumiseks ning koordineerime oma tegevusi, nii et see aitaks meie inimesi ja ettevõtjaid,“ lausus Ratas. „Euroopa majanduse käivitamise lahendus peab olema piisav. See peab olema strateegiline ja turgude jaoks veenev, aga ka ajutine,“ lausus Ratas.

Euroopa majanduse elavdamine ei saa Ratase sõnul tugineda ainult laenudele ja finantsinstrumentidele, vaid tuleb anda ka toetusi, et luua kindlust investeerimiseks ja motiveerida jätkama ELi jaoks oluliste strateegiliste suurprojektidega. „Ühisprojektid elavdavad majandust ja aitavad meil kriisist kiiremini taastuda. Samuti peavad need aitama meil arendada digimajandust, saavutada kliimaeesmärke ning tugevdada siseturgu ja vastupanuvõimet erinevatele riskidele,“ lausus peaminister Ratas.

Peaminister rõhutas veel, et kriisiolukorras ei tohi Euroopa Liit unustada ka oma naabreid. „Sõpru tuntakse hädas. Euroopa Liit peab olema toeks Aafrika ja Lääne-Balkani riikidele ning idapartneritele. Me peame neid aitama, sest oleme omavahel tihedalt seotud,“ ütles Ratas.

7 kommentaari
  1. Jah 4 aastat ago
    Reply

    Iga riik peab oma majanduse käivitama. Kui majanduskasv seiskus Ansipi valitsemise ajal siis EL ei aidanud seda taaskäivitada. vaid keskerakondlik valitsus tegi seda. Olen kindel et iga riigi majandus oleneb oma riigi valitsuse tääst muidugi koostöös teiste riikidega aga selleks pole mingit liitu vaja.

  2. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Kõige kasulikum on seada sisse taas majanduslikud suhted Venemaaga. Euroopas on edukad ja vaesed riigid ja liidus olles pole selles suhtes midagi muutunud. On selliseid riike nagu Ukraina kus üldse ei hoolita inimestest ja teised peavad neid veel aitama. Väga palju oleneb valitsusest. On olemas riigid kus ei topita oma nina teiste riikide siseasjadesse ja tegeletakse oma riigis inimeste heaolu kasvuga. Ei ole vaesemate riikide inimeste elu paremaks läinud olles EL-us.Lihtsalt mõnedel inimestel on kasulik seal olla.

  3. See 4 aastat ago
    Reply

    on kena, et Jurka isiklikult hakkab Euroop liidus majandust korraldama. On vähemalt lootust, et see kupatus ruttu kokku kukub. Olen igati poolt!

  4. majandus 4 aastat ago
    Reply

    OLuline on TEKITADA EESTI SISEMAJANDUSLIK TOOTMINE TARBEKAUPADELE -VÄHEMALT OSA FARMAATSIAST /ta oli ju kunagi/ RÕIVASTE,JALATSITE, PESU, VOOODIPESU jms. TOTMINE + AEDVILJADE, MARJADE, SEENTE, PUUVILADE MÜRGIVABA KASVATAMINE PÄRISMULLAL PERMAKULTUURI NÕKSUDEGA.
    ELEMENTAARSETE ELEKTROONIKAVAHENDITE TOOTMINE, MINISÕIDUKITE, PISIMAJADE jms. SAMUTI MUIDUGI
    NANOFIIBERMASKID, ET NEED OLEKS SAMA ENESESTMÕISTETAVAD KUI SOKIPAARI OMAMINE.
    JA SEESAMA MAJANDUS PANNA KIIREMINI RAHA KEERUTAMA KRUGMANLIKEL ALUSTEL. SAAVAD VAESED SÖÖNUKS JA PÜKSID JALGA MITTE KALTSUKAST. VAESED VANAD SAAVAD KERGEMINI HINGATA JA MITTE CENTE LUGEDA KÕIKSUGU MAKSUDE VÕLGADE TASUMISEL SÜÜTUNDEGA, ET KAS NAD POLE MITTE LIIGA “MAIUSTANUD” OMA KASINAST PENSIONIST. NO KUI KASIN-USIN VÕIB SIIS IKKA OLLA !
    KÕIK SEE EELDAB MINGITKI PLAANIMAJANDUST – ET KÕIGIL OLEKS KÕIK VAJALIK + VEIDI LUKSUST.
    EUROOPA LIIT NÄITAS USKUMATUT ETTEVALMISTAMATUST JA KAUBOIKAPITALISMI HÄDAOLUKORRAS.
    LIIT ON JA SIIS ON TEISTSUGUNE LIIT, AGA EESTI PEAB PÜSIMA, NAGU PRANTSUSMAA, ITAALIA jne.

  5. ! 4 aastat ago
    Reply

    POLE TÄHELE PANNUD ET TERVISEKRIIS OLEKS ÜLETATUD. TAVALISED HAIGUSEDKI POLE RAVITUD.

  6. oleme sunnitud vabandama sic 4 aastat ago
    Reply

    Mulle täitsa meeldib see JahNojahEleJane nimeline tegelane! No kustkohast sa ikka nii tasemel huumorit leiad, kui selle imbetsilli sulest?

  7. Pask 4 aastat ago
    Reply

    Suk jäi Ott lisamata-heal lapsel ikka mitu nime. Võiks muidugi oma õige nime ka ära märkida-Aino Kessner-Eesti vabadusvõitleja, Lenini võiluskaaslane ja Savisaare superfänn!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.