Sotsiaalkomisjoni avalik istung keskendub viirusekriisist väljumise strateegiale

Riigikogu sotsiaalkomisjon kohtub järjekordsel avalikul videoistungil valitsust koroonakriisi asjus nõustavate teadusnõukogu liikmete professor Krista Fischeri ja professor Irja Lutsariga, et saada värske ülevaade viiruse leviku prognoosidest ja väljumisstrateegiast.

Sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder ütles, et eelmisest, kolme nädala eest toimunud kohtumisest alates on piirangud lõdvenema ja haiguspuhang vaibumise märke näitama hakanud. „Kuigi võiks juba öelda, et epideemia on möödas, ei ole praegu veel sugugi kindel, kas ta tagasi tuleb, kuidas ta tagasi tuleb ja millal ta tagasi tuleb. Oleme hakanud küll piiranguid lõdvendama, kuid suur küsimärk on praegu see, kas seda teha sünkroonis naaberriikidega? Kui me teame, et Lätis on olukord võrdlemisi sarnane Eestiga, siis Soomega see päris nii ei ole. Ühe teemana loodamegi professor Fischerilt ja professor Lutsarilt teada saada nende arvamust, kas Soomest naasnud eestlased võiksid või peaksid jääma karantiini,“ rääkis Mölder.

Ka sotsiaalkomisjoni aseesimees Helmen Kütt märkis, et kuigi viiruse levimus Eestis on väike, pole viirus kuskile kadunud ei siin ega ka meie naaberriikides. Arvestama peame tema sõnul sellegagi, et tõenäoliselt on tulemas viiruse teine laine. „Järgmisest nädalast lõppeb Eestis eriolukord ja järkjärguline piirangute leevendamine on ka teadlaste hinnangul põhjendatud. Loodan, et professorid aitavad meil paremini mõista, mis võib juhtuma hakata ning milliseid samme peaks Riigikogu lähemal ajal astuma, et aidata riigil kriisist kõige efektiivsemalt toibuda. Ja et me oskaks ettevaatavalt valmis olla ka selleks, kui haigestumiste arv peaks suurenema,“ ütles Kütt

Tartu Ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer ning Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi professor Irja Lutsar kuuluvad valitsust koroonaviiruse asjus nõustavasse COVID-19 tõrje teadusnõukotta.

Kohtumisel osaleb ka Sotsiaalministeeriumi asekantsler Maris Jesse.

Avalik istung algab kell 14 ja seda on võimalik jälgida veebiülekandes.

Videosalvestist istungist saab hiljem vaadata Riigikogu YouTube’i kanalil.

2 kommentaari
 1. Väga 10 kuud ago
  Reply

  naljakas asjaajamine klikil. Mida siin enam arutada, kui kõik on lihtsamast lihtsam. Kolded eraldada, et nakkus ei saaks edasi kanduda ja 2 nädalaga on satikaga jokk. Kus aga koldeid ja nakatunuid pole, läheb elu igapäevast rada. Kuid ükski neist ei tohi omavahel 2 nädala jooksul kokku puutuda. Seega hooldekodudest ei tohi ka hooldajad ja ninamees selle aja jooksul väljuda. Toit jäetakse välja ja kokku ei puututa.
  Omaette ooper on teiste liiduvbariikide ja Venemaaga sidemete taastamine. Selles tuleb olla 100% range. Kuni seal pole satikaga kööga, ei mingit vaba piiri. Sest seal pole koldeid eraldatud.
  Kuid vean ette kihla, et ässitajate mõjul praegune jahumütside valitsus minu nõu ei järgi. Laseb piirid valla ja uued puhangud ründavad taas. Ikka ahnus on see, mis saadab vanureid mõrvama.

 2. Pisilane 10 kuud ago
  Reply

  SIIS VÕIMALDAGE LÕPUKS NEED K…RRADI NANOFIIBERMASKID !!! RISKIGEUPPIDELE.
  NAD EI VÕI ELULÕPUNI KOJU ISTUMA JÄÄDA.
  VAJA ON LOOMAARSTI JUURDE MINNA, VAJA PROTEESE TEGEMA, VAJA ERIARSTI JUURDE MIDA TULEB AASTA OTSA OODATA. JNE.
  NO EI SAA OLLA SELLIST SUHTUMIST, ET EKS NAD ISE OTSI JA ANDA E-POE PETISTELE NEILE KASUTUID MASKE MÜÜA. SIIN PEAKS IKKA RIIK APPI TULEMA JA KONTROLLI SELLES OSAS ,MIDA MASKIDENA MÜÜALSE, VASTUTUSE VÕTMA.
  ORIENTEERUN KÜLL MASLIDES ,AGA MITTE SERTIFIKAATIDE LIIKIDES JA KATSETULEMUSTES. PAKI PEALE VÕIB MISTAHES KLEEPIDA. SIIN ON IKKA EKSPERTE VAJA.
  SISERUUMIDES EI AITA 2 M MITTE MIDAGI, ERITI BUSSIS ,RONGIS, SEST ÕHULIIKUMISEGA LIIGUB KA VIIRUS
  KA LIIGUB SEAL VÄHEMALT 3 t. ÜHED LÄHEVAD BUSSIST JA JÄTAVAD OMA VIIRUSED SINNA, MIS SEST, ET
  AINULT 5 INIMEST SÕIDAB, NAD JU VAHETUSID JA JÄTSID VIIRUSED PAIGALE, TEGELIKULT KASUTAS SAMA BUSSI 50 INIMEST. MITTE KEEGI MASKI EI KANNA, SEADUSES POLE NÕUTUD!!!
  NÜÜD NOORED JA TERVED TAHAVAD LIIKUDA, LÕBUTSEDA JA RISKIGRUPPIDEST SÕIDETAKSE KONTIDE RAGINAL ÜLE. RAADIOS TÄNA ÜKS POSINATT KOMMENTEERIS – NEED 90 a. JÄÄGU IGAVESTI KOJU, MEIE, NOORED, TAHAME LIIKUDA, MEIE OLEME TUGEVAD JA TERVED.
  NII EI TULE MITTE AINULT TEINE KAINE VAID LÕPMATU LAINETUS JA UUED PISIKUD.
  KES IGANES NEID KASUTAB SAAB OMA PALGA.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.