Peaminister Riigikogus: Eesti julgeolek on kindel

Foto: Erik Peinar / Riigikogu

Tallinn, Stenbocki maja, 20. mai 2020 – Peaminister Jüri Ratas andis täna Riigikogule ülevaate Eesti julgeolekupoliitika eesmärkide täitmise kohta ja kinnitas, et Eesti julgeolek on endiselt kindel, kuigi koroonaviiruse levik mõjutab kindlasti ka rahvusvahelisi suhteid.

„2017. aastal hindasime, et üleilmne julgeolekukeskkond on ärev ning seda hinnangut pole praegu põhjust muuta,“ ütles peaminister. „Meil tuleb oma liitlaste ja sõpradega jätkuvalt seista Euroopa ja terve maailma julgeoleku, stabiilsuse ning rahvusvahelise õiguse kehtimise eest,“ lisas ta.

Peaministri sõnul tugineb julgeolek ennekõike kõikide Eesti inimeste soovile ise oma riiki kaitsta ja selle nimel paljudes valdkondades pingutada. Laiemalt sõltub see ka NATO ja Euroopa Liidu ühtsusest ning tugevast suhtest Ameerika Ühendriikidega, kes on Eesti olulisim liitlane julgeolekupoliitikas. Eesti on aastatepikkuse sihipärase tööga välja arendanud reaalsetel võimetel põhineva riigikaitse ja taganud ka oma inimeste turvatunde. See on laiapõhjaline pingutus, milles on oma roll nii riigiasutustel, kohalikel omavalitsustel, ettevõtetel kui lõpuks kõigil kodanikel.

Peaminister Ratase sõnul tuletas pandeemia teravalt meelde, kui oluline on kriitilisel hetkel solidaarsus ja kuivõrd palju sõltume omavahelisest toetusest, abist ja läbikäimisest. „Loodetavasti aitab see meenutus hoida ja kindlustada meile olulisi väärtuseid ning toetada rahvusvahelisi organisatsioone, millele tugineb rahu ning jõukuse kasv Euroopas viimase 75 aasta jooksul,“ rõhutas peaminister.

Ratase sõnul on praeguses julgeolekukeskkonnas väga oluline ka see, et meie inimesed, organisatsioonid ning asutused jätkaksid valmisoleku kasvatamist kõikideks kriisideks.

„Meil peab välja kujunema valmisolekukultuur, kus inimesed on võimelised kriisi algushetkel saama vähemalt teatud aja hakkama iseseisvalt,“ sõnas peaminister. „Eelmiste kriiside kogemus saab siin olla suunanäitaja, aga mitte piiraja, sest pole teada, millises vormis kriis meid järgmisena tabab,“ lisas ta.

Riigikogu kiitis Eesti julgeolekupoliitika alused heaks 31. mail 2017 heaks Eesti julgeolekupoliitika alused. Peaminister andis Riigikogule täna ülevaate julgeolekupoliitika eesmärkide saavutamisest.

Peaministri kõne täistekst: https://www.valitsus.ee/sites/default/files/news-related-files/pm_ettekanne_jpa_200520.pdf (PDF) (PDF)

6 kommentaari
 1. ai vai! aegu jubedaid 8 kuud ago
  Reply

  kuda ta kindel oo kui Maailmapanga rahad on suuremas osas Hiina omad. Järelikult meie võlad suurprojektide eest ka. Raudteede ehitamise kui siiditee
  rajamise mõte ja nõue ka nende oma? Katsu pärast korda luua või maksmata jätta. meenuta Aafrikat.
  Muideks, transiidi puhul laaditakse kaupu ja ladustatakse ka Eestis. Tahaks näha ,kuidas lähete neid korrale kutsuma…
  hiina loob võrgustiku läbi kogu Euroopa, praktiliselt temalt laenatud rahadega, võlgade maksmist kontrollib
  nii relvaga kui muu survega.

 2. Julgeolek 8 kuud ago
  Reply

  on kindel siis, kui ta on seda 100%. Meil nii aga pole. Tuleb Rossija meile kallale, mitte ükski vennake meile appi ei tule. Sest miks peaks nad end meie pärast turule viima? Pealegi ei tule julgeoleku all esile mitte ainult sõjaline külg, vaid ka majanduslik ja rahvuslik. Riikliku oleme juba ära hääletanud Brüsselile, samuti oleme majanduslikult teistest sõltuvad, seda tõestas ilmekalt satikaga seotud hädad. Rahvuslik julgeolek peitub aga oma rahvuse ülekaalus ja osatähtsuse kasvus. meie seisame paigal ja aaviksoo taolised sahkerdajad püüavad aina prahti juurde meelitada. Üldse pole mõtet rääkida keelelisest julgeolekust. Üha rohkem risustame oma keelt, kui jätta välja abisõnad, siis iga 3. sõna on solksõna.
  Seega on Jurka luul kaugel tegeliku julgeoleku mõttest.

 3. ... 8 kuud ago
  Reply

  Venemaa pole meile kunagi midagi halba teinud. Ja kui tahame oma julgeolekut tugevdada, siis tuleb pöörduda just venemaa poole, sest ainult Venemaa kaitseb ja hoolib nõrkade riikide eest. keskerakond ja EKRE peavad kohe Moskva poole pöörduma ja head suhted sisse seadma

 4. Nojah 8 kuud ago
  Reply

  Eesti julgeolek on muidugi kindel ja mitte tänu NATO-le. Kuigi Venemaa poolt pole meil midagi karta võiks kasuks tulla head suhted Venemaaga, eriti majanduslikud. Praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud, tahab hästi läbi saada. Mitte nATO vaid Venemaa aitas isislasi taltsutada. NATO ei teinud midagi et isislaste kallaletunge eurooplastele taltsufada.väikeriikidest ei olene midagi.

 5. Jane 8 kuud ago
  Reply

  Venemaaga tuleb kohe sisse seada heanaaberlikud suhted, sest Venemaa ei ole meile midagi halba teinud. EL ja NATO tuleb kiiresti välja astuda ja taastada oma iseseisvus, mille me ränga hinnaga kätte võitsime tänu Edgar Savisaarele

 6. uskmatu-toomas 8 kuud ago
  Reply

  Autosugessioon-kui sulle maailma vägevad iga nädal kinnitavad,et me kaitseme sind ja ise ka endale mõttes kinnitad siis muidugi !
  Eriti siis kui keegi tegelikult ei tahagi sind rünnata ja sa kindlalt seda tead siis võid ilma süümepiinadeta rahvale ka kinnitada-mingit ohtu ei ole !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.