Erki Savisaar: jäätmete taaskasutuse eest võiksid vastutada omavalitsused

Erki Savisaar

Riigikogus läbis kolmapäeval esimese lugemise seaduseelnõu, mille eesmärk on tõhustada jäätmete ringlusesse võtmist ja taaskasutamist. Riigikogu keskkonnakomisjoni esimehe Erki Savisaare sõnul ei ole võimalik jäätmete taaskasutamise eesmärke saavutada enne, kui riik ei tee jäätmehoolduse korralduses struktuurseid muudatusi.

„2020. aastaks seatud eesmärki võtta ringlusse 50% olmejäätmeid me saavutada ei suutnud. 2025. aastaks võetud eesmärki on võimalik saavutada, aga selleks peame tegema ka ise sammu edasi,“ ütles Savisaar. „Vaja on selgeid juhiseid, kes mille eest vastutab, kvaliteetset aruandlust ja toimivat järelevalvet.“

Savisaare sõnul peaks Eesti võtma eeskuju Põhjamaadest, kus peamiselt kannavad vastutust omavalitsused. „Kohalikel omavalitsusel peab olema juhtroll koos kontrollisüsteemiga. Sellise rolli täitmiseks on otstarbekas korraldada omavalitsuste- vahelist koostööd ja ühiseid investeeringuid, sest puhtam ning säästvam keskkond peab olema kõigi omavalitsuste prioriteet,“ ütles Savisaar.

„Mõistagi on vaja jätkuvalt teha paremat teavitustööd, et kõik, kes jäätmeid tekitavad, annaksid ka oma panuse,“ ütles Savisaar.

3 kommentaari
  1. oled sa rumal või teeskled rumalT? 4 aastat ago
    Reply

    Omavalitsused EI VASTUTA MITTE MILLEGI EGA KELLEGI EEST KUI RIIK EI OLE PANNUD NEILE KONKREETSEID ÜLESANDEID PABERI PEAL SIIT SIIANI, MILLAL JA MIS JUHUL KUIPALJU, KELLELE JA KUIDAS,
    KUI RIIGIJUHID EI SUVATSE RAHVAGA SUHELDA OTSEKONTAKTIDE ABIL EI OSKA NAD KA SELLISEID PROJEKTE-SUUNISEID KOOSTADA …JA EGA VIITSIGI JA EGA OSKAGI.NÕUSTAJAD, ELUKAUGED KHE KUI SUUREM PALK JOOKSMA HAKKAB, ELUNÜANSSIDEST MIDAGI TEADA TAHTMATA – KA EI OSKA.
    NII SEE ELUKE MEIL SIIN KÄIBKI.

  2. Kes 4 aastat ago
    Reply

    küll mõtleb välja nii tobedaid pealkiru? Sest selles antakse ju ühemõtteliselt mõista, nagu omavalitsusi karistataks jäätmete taaskasutamise eest. Oleks olnud nii, et jäätmete taaskasutamine peab olema omavalitsuste ülesanne, siis ma oleks aru saanud.
    Kuid omavalitsused vajavad selleks raha. Just seda raha, millega keskvalitsus laamendab, kümned miljonid sinna ja tänna. Ehitatakse tobedat Reilpeldikut, kavandatakse Muhu-mandri silda, makstakse parvlaevaliiklusele peale, takisttaakse tuulikute ehitamist aga ise põletatakse põlevkivi, lastakse asutistel vabalt kümneid tuhandeid tuulde lennata, st omadele kantida. Valitsuste paturegister saaks jube pikk. Kui see puhastada, saaks inimesed palju puhtama elukeskkonna ja elaks ka jõukamalt.

  3. to kes 4 aastat ago
    Reply

    . Et saaks oma kaelast ära. Nagu mõisnik maksis valitsejale et
    see matse vaos ja töös hoiaks ja tal endal ei tuleks nendega tegemist teha. Mis mõisavalitseja tegi on tema asi aga oli sest matsil kergem? Raskem oli!
    Omav.ei tee midagi inimeste heaks kui konkreetselt pole ette loetud ja kirjutet, nagu eelüoolkõeleja jutustas.
    Kui sots.töötaja küsib vanainimese käest, et mis teie arvates vald tegema peaks teie jaoks, paneb ta sellega suu kinni sellel Ta ei julge küsida, isegi mõelda, et keegi peaks oma tööd tegema loominguliselt, empaatiatundega. Oleneb sellest, MILLISEID NÕUDMISI VALD ENDALE ESITAB SELLES OSAS. ESITAB NEID NÕUDMISI, MIDA RIIK ON ÜKSIKASJALISELT MÄÄRANUD ,ETTE KIRJUTANUD. MITTE ELU TEGELIKKUSEST LÄHTUVALT, HEAST SOOVIST, EMPAATIAST JA LOOMINGULISELT ÜLESANNETELE LÄHENEDES, VAJADUSI, ELUNÜANSSE , SOOVE ARVESTADES JA ELUSID AUSTADES. AMETNIKKU HUVITAB KINDEL TÖÖKOHT, SELLEKS HEA LÄBISAAMINE ÜLEMUSTEGA,KES EI SOOVI MINGEID UUSI JAMASID KAELA,VASTUTUST, JA PALK.
    MILLEKS SIIS ANDA NEILE RAHA KUI NAD NAGUNII EI VÕTA ÜLESANDEID?
    AGA VALITSUS TAHAB RAHVAST RAHU SAADA, VALIMISI KORRALDADA, KÕNESID PIDADA KODU JA VÄLISMAAL, NO JA IGASUGU ASJU VÄLJA MÕELDA JA PROOVIDA. JA VALIMISKULUDEKS JM. RAHA SAADA
    SPONSORITELT. RAHVAS EI SPONSOREERI JU.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.