Enamus omavalitsusi tegid kohalikku eelarvet selgitava ülevaate

Foto: Rahandusministeerium

Tänavu kevadeks koostasid 63 omavalitsust eelarve lühiülevaate, millega selgitatakse kohalikule kogukonnale, kust tulevad omavalitsuse peamised tulud ning millele need kulutatakse. Eestis on kokku 79 omavalitsust.

„Võrreldes eelmiste aastatega on omavalitsuste eelarvete lühiülevaate koostamise aktiivsus oluliselt kasvanud ja see näitab omavalitsuste paindlikkust ja avatust,“ ütles riigihalduse minister Jaak Aab. „Kui 2016. aastal koostas lühiülevaate 19% omavalitsustest, siis käesoleval aastal juba 80%. See on selge märk, et omavalitsused mõistavad enda kasvavat rolli kohaliku kogukonna teadlikkuse kasvatamisel ja avaliku raha kasutamise läbipaistvuse suurendamisel.“

Eelarve lühiülevaate koostamine ei ole omavalitsustele kohustuslik, küll aga tunnustab rahandusministeerium neid, kes seda on teinud. Tänu sellele on elanikel võimalik paremini mõista, kuidas omavalitsus kasutab nii maksumaksja raha kui ka planeerib eelarve kaudu linna või valla arengut.

„Linnade ja valdade eelarvete ülevaadetega tutvudes tasub silmas pidada, et omavalitsustel on küll koroonaviiruse tõttu keerulisemad ajad kui aasta varem, kuid samas on selle aasta esimese nelja kuu tulumaksu laekumine olnud neile suurem kui 2019. aastal,“ ütles riigihalduse minister. „Üldiselt on omavalitsuste finantsseis aga hea ja see lubab oodata, et nad saavad rahuldavat hakkama ka koroonakriisi tagajärgedega. Lisaeelarves eraldati omavalitsustele kriisimeetmete raames täiendavalt 130 miljonit eurot kulude katteks ja investeeringuteks. Sellegipoolest jälgime me omavalitsuste üksikisiku tulumaksu laekumist ning II poolaasta alguses saab otsustada, kas peab rakendama mõnes kohalikus omavalitsuses alalaekumise kompenseerimist.“

Aprillis küsis rahandusministeerium omavalitsustelt tagasisidet eelarve lühiülevaate koostamise kohta. Võrreldes möödunud aastaga lisandus 12 omavalitsust, kes lühiülevaate koostasid. Kõige aktiivsemad maakonnad on Hiiumaa, Ida-Virumaa, Järvamaa, Raplamaa, Põlvamaa ja Viljandimaa, kus eelarve lühiülevaate koostasid kõik omavalitsused.

Suurematest omavalitsustest koostas lühiülevaate näiteks Tartu linn, Narva linn, Kohtla-Järve linn, Pärnu linn, Rakvere linn, Paide linn, Viljandi linn, Võru linn, Jõhvi vald, Harku vald, Saku vald, Saue vald, Rae vald, Türi vald, Rapla vald.

Tagasisideküsitluse kokkuvõtte leiate rahandusministeeriumi kodulehelt (DOC).

1 Kommentaar
  1. Kui 9 kuud ago
    Reply

    keegi ülevaadet ei tee ega oma eelarvet avalikult ei näita, siis seda on lihtne ergutada. Panna volikogulaste ja valitsuslaste palk kinni ja mutt. Kohe paari päevaga on kõik ülevaated esitatud. Kipun hoopis arvama, et Jaaguke seda ei tahagi, sest siis pole kellegi kallal närida.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.