Valitsusele esitatud Tartu Ülikooli neljandas seireuuringu laines ei tuvastatud ühtegi COVID-19 positiivset

Tallinn, Stenbocki maja, 25. juuni 2020 – Valitsusliikmetele täna esitatud Tartu Ülikooli seireuuringu tulemuste neljandas laines ei tuvastatud ühtegi koroonaviirusesse nakatunud isikut.

Seireuuringu neljas laine viidi läbi 11. juunist kuni 21. juunini. Uuringu käigus küsitleti 3872 täisealist Eesti elanikku ning testiti neist juhuvalimi alusel 2864 inimest. Testimisel ei tuvastatud ühtegi koroonaviiruse suhtes positiivset proovi.

„Teadlaste töö annab kinnitust, et oleme õppinud nakkuse levikule paremini reageerima. Uue haiguspuhangu korral seame eesmärgiks lokaliseerida kohapeal nakkuskoldeid nii palju kui võimalik. Sellise lähenemisega on meil loodetavasti kogu riigis võimalik vältida suure ühiskondliku mõjuga piirangute kehtestamist,“ sõnas peaminister Jüri Ratas.

„Madal levimus näitab, et ka vahepeal tekkinud uued haigusjuhud on saadud hästi kontrolli alla ja pole põhjustanud viiruse laiemat levikut. Ka meie uuring on näidanud, et nakatunud käituvad vastutustundlikult ja vähendavad oluliselt kokkupuuteid teiste inimestega,“ lausus seireuuringu juht, Tartu Ülikooli professor Ruth Kalda.

Professor Kalda tänas kõiki inimesi, kes on seni uuringus osalenud, sest ka täiesti tervena testima tulles on nad aidanud anda ühiskonnale teadmise, kas ja kui laialdaselt on viirus Eestis levinud. „Viimase uuringulaine andmeid vaadates on eriti rõõmustav, et rekordarv testituid on saadud kokku olukorras, kus viiruse ohtu ei tajuta enam sedavõrd teravalt kui kevadel,“ lisas Kalda.

Uuringu järgmine laine toimub vastavalt vajadusele. Kokku on nelja uuringu laine peale juhuvalimi alusel küsitletud 13 385 täisealist elanikku ja neist testitud 10 397 inimest. Testimise tulemusel on varasemates lainetes tuvastatud kokku 14 koroonaviiruse suhtes positiivset.

Uuringu läbiviimisega on seotud 17 Tartu Ülikooli teadlast ning selle peamised partnerid on AS Kantar-Emor, OÜ Medicum Eriarstiabi ja SYNLAB Eesti OÜ.

Koroonaviiruse levimuse uuringust leiab täpsema info Tartu Ülikooli veebilehelt: https://www.ut.ee/et/teadus/koroonaviiruse-levimuse-uuring-covid-19-aktiivne-seire

2 kommentaari
 1. ? 2 aastat ago
  Reply

  Mis see ettevaatlikkus ja ohu tajumine mind aitab kui mul pole viiruskindlat maski?

 2. lollus ja vastutustndetus 2 aastat ago
  Reply

  Küll varsti tulevad kui ühistransport on täis ja vahed pole isegi 0.5 m. Isegi tolmumaski kandmise kohustust pole.KOERAGA vn. VÕIB UKSE TAHA JÄÄDA AGA MASKITA LASTAKSE SISSE.!!! Kes need surma põhjustavad – koerad vm.loomad või vastutustundetud, inimõigustest puhevil lodevikud inimesed ja lollid ametnikud,kes neid pahandada kardavad – järsku ei valita !
  Jaamatagune invaliidist poolprükkar teadis täpselt kinnitada, et Eestis pole üldse koroonat. Tuimfataalsed massid annavad mennä.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.