Yana Toom: Mart Helme on minevikust pärit mees

Fotol: Yana Toom

Europarlamendi keskerakondlasest saadik Yana Toom ütles ERR-ile, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimehe kohalt lahkunud Mart Helme on minevikust pärit mees ja ta peab tõesti pensionile minema.

Toomi sõnul ei muutu EKRE uue juhi Martin Helme tõttu partei olemus, ent lähenemine läheb siiski teistsuguseks – peenemaks, teatas ERR-i uudisteportaal.

“Tegelikult ei muutu midagi. EKRE ideoloogia põhineb võõra vastandamisel. Ja võõras on Eesti olukorras inimene, kes pole etniline eestlane. Lihtsalt nüüd tehakse seda mõnevõrra pehmemalt,” ütles Toom ERR-ile.

Kongressi kõnes rääkis Mart Helme vestlusest peaminister Juri Ratasega, milles ta tuletas valitsusjuhile meelde, et Tallinnas pole võim eestlaste käes ja 20 aasta pärast saab kogu Eesti Ida-Virumaaks, kui rännet ei piirata ja võõrtööjõu sissevool Eestisse.

“Teema pole üldse uus. Selle taustal on ainult rõõmustav, et Mart Helme pole enam erakonna esimees, sest ta on kuskil 19. sajandist pärit jutustaja. Ta on selle eestlaste põlvkonna tüüpiline esindaja, kes peavad end eliidiks ainuüksi sel põhjusel, et nad räägivad oma emakeelt ilma aktsendita. Ta peab tõesti pensionile minema,” märkis Toom intervjuus ERR-ile.

“Ja teine ​​punkt. Võib-olla ta ütleski seda Ratasele, aga arukad inimesed ei aktsepteeri oma vestluste sisu üldsusele ümber jutustamist. Kuid las see jääb tema südametunnistusele,” sõnas Toom.

Martin Helme avaldus, et Eestist peaks saama Balti Šveits, jäi Toomile mõistetamatuks.

“Ma ei saanud aru, mida ta mõtles,” ütles Toom. “Siin on teatav vastuolu. Šveits on üks Euroopa mitmekeelsemaid riike. Riigikeeli on neli. On ebatõenäoline, et Martin Helme neid fakte silmas pidas. Tõenäoliselt oli see kongressi saadikutele motiveeriv kõne, milles kõlavad mõned märksõnad. Šveitsi seostatakse heaoluga – pangad, kellad, neutraalsus ja nii edasi ja nii edasi. Loomulikult pole selle taga praktilist sisu.”

17 kommentaari
  1. Aja Lugu 4 aastat ago
    Reply

    Marti elu tipphetked poliitikas olidki 1994-1999 Moskvas. Sealt edasi on tema poliitiline mõte seisma jäänud.Siin pole midagi imestada, need on ealised iseärasused. Paistab, et Mart ei orienteeru kuigi hästi suurriikide geopoliitilistes huvides. Nendes orienteerumine ja suurriikide huvide läbinägemine on tillukese Eesti jaoks määrava, lausa elulise tähtsusega. Tarvitseb vaid valele kaardile mängida, kui asi võib lõppeda katastroofiga. Majanduslik tagasilangus on seejuures kõige väiksem mure.

  2. Millest 4 aastat ago
    Reply

    Jaana aru pole saanud, on tõik, et võõraga vastandumise asemel räägime hoopis eestluse kaitsmisest. See saab toimida ainult siis, kui VAIMSELT eestlaste osakaal rahvastikus pidevalt kasvab. Tuletan meelde, et enne nõukogude kallaletungi 1940.a oli eestlasi Eestis 95% ja siis võis tõesti rääkida rahvusriigist. Praegu aga on suur osa ENSV alast venekeelne ja kremlimeelne. Jaana soovib loomulikult just selle kasvu.

  3. ? 4 aastat ago
    Reply

    Misasi see vainme eestlus on kui vere poolest seda ei olda?

    • Vaimselt 4 aastat ago

      eestlane on see, kes järgib Eestis eestlust. Seega mingi osa verelt eestlastest endist nende hulka ei kuulu ja osa verelt muukad kuuluvad.

  4. EKRE on õige ja ootame nende kasvu. 4 aastat ago
    Reply

    Mina ei ole venelaste vastu. Jaana, ära ole rumal ja ära lahmi. Rahvaste vahelist vaenu ju kütavad üles valitsuse mehed, naised. Parteid on nendes asjades süüdi. Ära sa ise ka nii halvasti suhtu eestlastele. Mi na astusin Keskerakonna ridadest välja. Ma ükskord palusin Teie abi kuna olin kokku kukkumas Savisaare juures ja palusin tuua juua. Te vaatasid mind nagu sitatükki. Ometi olime ühes parteis. Oled ülbe ja ei ole abivalmis. Ainult sõnad. Ka see on põhjus, et rahvas Teid ei poolda. Nad tunnetavad kohe võõra ära. Sa oled ju võõras.

    • lisaks. 4 aastat ago

      Mina soovin Keskerakonna langemist. Reeturid jäävad alati reeturiteks. Ka Teie.

  5. vanamemm 4 aastat ago
    Reply

    Andestage pr. Toom, kuid te oletegi VÕÕRAD, omadeks saadakse siis, kui enne sissetulekut võõrasse koju koputatakse ja oodatakse sisselubav vastus ära. Kui nõusolekut ei saada, siis viisakas ja hästi kasvatatud inimene läheb ära, mitte ei trügi vägisi tuppa, laua äärde ja lusikaga pererahva toitu endale vöövahele ei kühveldata. Meie pealinn ongi aina enam ja enam venelaste tegu ja nägu,blatnoi keelne ja meelne — nüüd siis vaja ka maa samasuguseks muuta. Kas teie meelest polegi väikerahvastel õigus elada nii nagu neil on tavaks ja kombeks—kõik tuleb lämmatada. EKRE ongi eestlastele jäänud viimaseks ellujäämise võimaluseks, ülejäänud erakonnad ,ka “Isamaa” on valmis meid peenrahaks vahetama. Mida rohkem võõrtööjõudu, seda palgavaesem on rahvas ja seda suurem võimalus, et lahkuvad ka viimased siit, kus teiesugused neilt selle ainsa eluruumi võtavad. Venelastel on käes maailma suurim territoorium ja ikka te sinna ära ei mahu. Andestage, kuid oletegi nagu vähkkasvaja, kes enda teel kõik hävitab, nii põhjarahvad, võttes neilt ära maavarad, lagastades nende elukeskkonna, suretades välja keele ja kultuuri, nüüd tahate siin sama meiega teha, sest venelasel on alati kõigest vähe ja “vsjo naše!” mentaliteet määrab teie olemuse. See on võitlus ellujäämise eest, ei rohkem ega vähem.

  6. Soo 4 aastat ago
    Reply

    Mart Helme pole kellelegi halba teinud. Enne valimisi sai küll öeldud inetuid sünu agasee oli vaid selleks et hääli saada vihavaenu õhutavatelt inimestelt. Vaiksselt tegutsedes hääli ei saa. Vaid Keskerakond saab hääli tubli töö eest. EKRE on palju parem erakond kui Reformierakond kus saadakse hääli peamiselt valesüüdistuste leiutamise eest et kõrvaldada teelt eest tublisid inimesi.EKRE on ka etem Tsamaast kus tegutsetakse peamiselt süjaliste küsimustega ehkki keegi ei kavatse meid rünnata.

  7. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Kõige hullemad inimesed pesitsevad Reformi tagatoas ja mõtlevad välja igasuguseid süüdistusi tublidele inimestele. Peavoolumeedia toetb neid. Mart Helme pole kunagi nii alatuid tegusid teinud nagu need kes kes nagu mõrtsukad käitusid E.Savisaarega. EKRE sisepoliitika on positiivne ja palju parem kui reformistlikel valitsustel kus vaesus aina kasvas.

  8. Nonoh 4 aastat ago
    Reply

    Parem kirjutagu Toom miks El-us olemise ajal pole meie riik rikkamaks läinud. Ansipi ja Rõivase valitsuste ajal vaesus aina kasvas aga EL ei teinud selleks mitte midagi ed meid vaesusest välja tirida, Nüüd on tubli valitsus ja kõik hakkas paremuse poole minema ja läheb ka peale koroonat. Ja nüüd tuleb Toom oma süüdistustega ekrelaste suhtes aga tegelikud süüdlased on reformierakondlased.Riigi heaolu ei sõltu EL-us olemisest vaid valitsusest.Brüsselis tegeleti pikka aega Venemaa-vastase tegevusega ja põgenike jaotamisega. EKRE-l on õigus suhtumises EL-u.

  9. Ohoo 4 aastat ago
    Reply

    Martin Helme on tubli mees ei saa võrreldagi ühegi reformierakondlasega. Kui Toom tahab kedagi kritiseerida siis Reformi tagatuba on täis neid kes vajaksid oma alatu tegevuse tõttu kriitikat.

  10. Jane 4 aastat ago
    Reply

    Mart Helme läks liiale oma jutuga . Mapoleks seda oodanud Meil elab Eestis palju rahvusi ja enamus neist on siin sündinud ja kasvanud Eestimaa on nende kodumaa. Aga eks see jutt meeldib ka mõnele teisele erakonnale.

  11. oleme sunnitud vabandama sic 4 aastat ago
    Reply

    Mart Helme on üks isesorti mees. Olen kindel, et loll ta küll ei ole, ja oma väljaütlemised on aga sihitud otseselt oma valijaskonnale, kes nagu me kõik teame, koosned kretiinistunud “poe taga bocki rüüpajatest.
    Soome peaministrile tehtud etteheide “kassapidajast peaministriks” oleks omal kohalgi, kui Mart oleks lisanud “sitast moosekandist siseministriks”! Ma ei tea, miks vägisi kipub pähe mõte Putini marionetist? Mart on selgelt välja öelnud, et Ukraina põllutöölised on oht meie julgeolekule, kuid miskipärast ei sõnagi tohutust hordist moskoviitidest, kes massiliselt ostavad Tallinnas kokku kalleid kortereid! Või sm siseminister seda ei tea?
    Kaua seda päama “senjöör” ajab? Arvatavasti täpselt niikaua, kui viimane valija poetaga on joomasurma surnud!

  12. Pask 4 aastat ago
    Reply

    Pean pattu tunnistama, et olin isegi alul EKRE põhimõtete heakskiitja! Ja selle hetkeni, kui teadlikult astusin mõned aastad tagasi nende kõnekoosolekule Pärnu Strandi hotellis. Seal…seal istus eesreas terve kari endisi partorge ja puhtpunaseid ätte, kes igale Marti sõnale tuliselt aplodeerisid ja “õige, õige” karjusid. Kõik puha minevikust tuttavad näod, kelle tegevused “seestpoolt õõnestamistest” selgelt meeles.
    Helme ei tirinud asjata “auesimeheks” bolzevik Rüütli, see tõi talle hulga toetajaid vana komparteieliidi näol.
    Meenutuseks. 80 alul õnnestus mul “sefina” paar nädalat sõprussovhoosis vilja kuivatamas käia. See oli muuseas väga tulus käik- nimelt 24 tundi vilja ümber pööramas ja diislit küttepaaki pumpamas ja 2 vaba, palgaks 2 nädala eest 400 ruublikut!! Seal juhtus üks huvitav lugu. Tuli kord öösel tegelane moskvitzi ja zubrionok käruga sooviga saada 10 kotti vilja, hinnaks 5 ruublikut kott. Egas midagi, andsin ka oma panuse NSVL lõhkumisse! Seltsimees täitis ise kotid kolu all. Hiljem kuulsin paarimehelt, et käis temagi juures. Aga nüüd olulisem- selgus, et tegemist oli sovhoosi rahvakontrolli esimehega ja seltsimeheliku kohtu agara liikmega, kes lisaks kõigele ka kontoris sooja parteitööd tegi!
    Ei imestaks kui selline vend algul keskerakonda kuulus ja hiljem sealt EKREsse hüppas! Sest tema oli see tõeline vabadusvõitleja, tänu kellele me vabaks saimegi…

  13. Sedasi 4 aastat ago
    Reply

    Mul on kahju et Mart Helme sellist juttu ajab sest see on väga inetu. Inimesi ei hinnata rahvuse järgi vaid nende tegude järgi. kõik eestimaalased peavad elama võrdsetes tingimustes. Vene rahvusest inimesed pole eestlasi solvanud aga seda on teinud hoopis reformierakondlased oma häbematute valesüüdistustega ja vot neid kritiseerigegi.

  14. Lii 4 aastat ago
    Reply

    ega Keskerakonnal kerge pole. Helme arendab venelaste-vastast tegevust siiski vaid sõnades. Ta on saanud tänu sellele hääli ja ehk tahab ta nüüd linnapeaks saada. Isamaa tegeleb peamiselt sõjaprobleemidega ja . Luik häbistab meid oma tegevusega NATO-s. Tühi töö ja pealegi pole NATO kedagi kunagi kaitsnud isegi mitte eurooplasi isislaste eest. Süüriast ei tule enam põgenikke tänu sellele et Venemaa aitas vabastada suure osa territooriumist isislastest. Luik on nagu sõjaõhutaja. Ja Eestimaa parim erakond peab olema nende vahel ning veel taluma reformierakondlaste häbematusi. Jube olukord.

  15. Pask 4 aastat ago
    Reply

    Eveeleottvenemaapolemeilekunagimidagihalbateinudniinaanojah kargas lavale uue nimega-LII. Kuule eblakas, ära määri ilusat naisenime!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.