Ratas: toetusrahad MTÜ-dele tuleb välja maksta

Foto: Arvo Meeks/Scanpix

Sotsiaalminister Tanel Kiik märkis, et tema hinnangul polnud rahandusministril õigust peatada väljamaksed võrdsuse edendamise projektide rahastamiseks, Kiike toetas ka peaminister Jüri Ratas, kelle hinnangul tuleb toetus kindlasti välja maksta. 

“Oleme eriarvamusel, ma pole hariduselt jurist, kuid minu teada pole ka rahandusminister jurist,” ütles Kiik. “Et saada targemaks, olen puhkuse sisustanud kuue erineva riigiõiguse eksperdiga vestlemisega. Ja kõik kuus on mulle kinnitanud, et antud juhul ei ole olnud Riigi Tugiteenuste Keskusel (RTK) õigust makseid peatada ning polnud ka rahandusministril õigust anda riigihalduse ministri valitsemisalas olevale asutusele korraldust neid makseid peatada,” ütles Kiik.

“Ma usun, et ka sisuliselt on õige, et riik toetab neid valdkondi vastavalt seadusele, kuid ka juriidiliselt ei ole mina leidnud ühtegi eksperti, kes leiaks, et antud küsimuses oleks kahetist seisukohta või et rahandusministeeriumil oleks õigust neid makseid peatada.

Peaminister Jüri Ratas märkis, et ultimaatumeid pole esitatud ning kindlasti tuleb ka selles küsimuses lahendus. “Olen rääkinud riigihalduse ministriga, kelle alla RTK kuulub, ja ta on öelnud, et tuleb asja asjaomase ministriga arutada, mida praegu tehtud pole. Jutt on siis arutamisest sotsiaalminister Tanel Kiigega,” ütles Ratas.

“Küsimus on ju päeva lõpuks see, kas need kümme MTÜ-d saavad oma rahastuse kätte või mitte. Minu hinnangul peavad nad selle raha kätte saama ja ka riigihaldusminister Jaak Aab on öelnud, et ta ei näe võimalust, et RTK neid väljamakseid ei teeks,” ütles Ratas.

Rahandusminister Martin Helme sõnul on ta ministrina käitunud täielikult seaduslikult, kui lasi peatada väljamaksed võrdsuse edendamise projektide rahastamiseks.

Helme sõnul saatis Kiik talle kirja, kus heitis ette, et ta on rahandusministrina käitunud ebaseaduslikult. “Lükkan selle väite kategooriliselt ümber. Eelarve seaduspärase kasutamise järelevalve on täielikult rahandusministri pädevus,” rõhutas Helme.

Helme sõnul on talle üheselt selge, et hastarmängumaksust rahastatavate projektide, millele Kiik viitab, rahastamine praegusel kujul ei ole kooskõlas seadusega. “Eks me vaidleme sellel teemal edasi,” ütles Helme.

Ta lisas, et Riigi Tugiteenuste Keskus peatab väljamaksed riigieelarvest sageli, kui ilmnevad asjaolud, et neid väljamaksed teha ei tohi.

BNS

5 kommentaari
 1. Lõpetage 1 aasta ago
  Reply

  see luulutajate rahastamisega seotud segadus ära ja pange kõik otsevastavusse mingi teadusliku uurimise ja tulemusega. Rahva rahakotist tohib maksta ainult TULEMUSpalka, mitte iga vääraka MTÜdele külvata kümneid ja sadu tuhandeid, et nad MITTE MIDAGI kasulikku ei teeks.

 2. Kui 1 aasta ago
  Reply

  jutt on MTüdest ehk mittetulundusühistutest, siis nime järgi nad ju tulu ei peaks või tohikski saada. Panevad oma papi kokku ja teevad või unistavad kas üksi või karjaga. Vaat sellisest MTÜst saan ma juba aru. Järelikult ei pea nad saama rahvalt sentigi. Ja kui saavad, siis pole nad enam MTÜs, vaid lüpsimasinad või rahakantimismasinad. Ja kui neid on palju ja raha palju, siis võib kahtlustada ka rahapesu.

 3. Juba 1 aasta ago
  Reply

  kuulutati, et valitsus jätkab rahva raha pildumist pedestajatele ja islaamistajatele. Saite oma reeturliku keskbande, seltsimehed valinud!

 4. Eino 1 aasta ago
  Reply

  Olen senini arvanud, et Ratas on sirgjooneline ja õiglane Keskerakonna juht, kes tõepoolest tahab erakonnast välja rookida ebaõigluse, kelmuse ja korruptsiooni ja ta on sellega ka tegelenud, kuid praegu on tekkinud selles arvamuses esimene mõra. Toetada otsest seadusrikkumist on selle põhjus. Hasartmängu maksu seaduses on ju selgelt ja lõplikult kirjas need sihtgrupid, kes seda toetust peavad saama. Siin pole isegi juristi vaja. Mida on siin veel tõlgendada?
  Kui seadust on vaja täiendada ja sihtgruppide loetelu pikendada, siis peab selle otsustama Riigikogu.

 5. ruudi 1 aasta ago
  Reply

  Naeru nabani Et Ratase Jüril on oma arvamus Jürike toimetab Edgari erakonna riismetega ja sel mehikesel pole kunagi olnud oma arvamust EKRE nukuke tõmmata lükata Isamaa kaevab jalgealust Lihtsalt häbi Keskerakonda enam ei poolda Aitab jamast Kasupoegn heinakuhi viib veel viimased pooldajad Ilgelt vastik erakond

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.