Baltimaade peaministrite ühisavaldus Valgevene olukorrast

Valgevene lipp

Eesti peaminister Jüri Ratas, Läti peaminister Krišjānis Kariņš ja Leedu peaminister Saulius Skvernelis kohtusid 14.-15. augustil 2020 Baltimaade ministrite nõukogu raames Tartus.

Peaministrid väljendasid sügavat muret Valgevene presidendivalimiste järel toimunud rahumeelsete meeleavalduste vägivaldse mahasurumise ja opositsiooni vastu suunatud poliitiliste repressioonide pärast. Valgevene presidendivalimised polnud vabad ega õiglased. Peaministrid kutsusid Valgevene ametivõime üles hoiduma rahumeelsete meeleavaldajate vastu suunatud vägivallast, vabastama poliitvangid ja meeleavalduste ajal kinni peetud isikud. Peaministrid kutsuvad Valgevene võime üles korraldama rahvusvaheliste vaatlejate osalusel läbipaistvad, vabad ja õiglased presidendivalimised.

Peaministrid julgustasid ka Euroopa Liitu leidma võimalusi vägivalla eest vastutavate ametnike suhtes selliste piiravate meetmete kehtestamiseks, mis ei karistaks Valgevene inimesi nende juhtkonna tegevuse eest. Samuti on oluline, et EL leiaks rohkem võimalusi ja vahendeid Valgevene kodanikuühiskonna toetamiseks, kuna Valgevene inimesed väärivad avatud ja vaba ühiskonda.

7 kommentaari
 1. Kas 7 kuud ago
  Reply

  paneme oma võidukad väed kokku ja lähme Lukale kallale? Kas paneme siis kohe Aptsihhanouskaja pukki või korraldame valimised oma meeldivuse järgi? Ja kui kellelegi ei meeldi meie sahkerdamised, siis ei tohiks ka meie kobiseda, et sekkutaks emeie siseasjadesse?

 2. Tt 7 kuud ago
  Reply

  Tore,saitegi oma sanktsioonidega ja mässule õhutamisega Lukašenko Venemaalt abi küsima. Nii rumalat välispoliitika ajamist on valus vaadata. Lollidemaa nimi sobib eestile suurepäraselt.

 3. Piinlik on! 7 kuud ago
  Reply

  Aga kuidas meil nende presidendi valimistega lood on? Mäletatavasti Eestis korra isegi prooviti aga rahvas ei teinud “õiget” valikut ja rohkem rahva kätte valimisi ei usaldatud. Seni kuni meil ei vali presidenti rahvas, peaksid meie poliitikud suu hästi kõvasti kinni hoidma! Muidu läheb nende targutamine ja õpetamine lihtsalt piinlikuks.

 4. Meie 7 kuud ago
  Reply

  valimine pole sugugi õiglasem Valgevene omast. On ju meil riigikogu valimisseadus vastuolus põhiseadusega. PS nõuab kohtade jaotamist VÕRDELISELT, valimisseadus aga MITTEvõrdeliselt. Kuna seadus peab alluma põhiseadusele, siis on ka valimise tulemus ebaseaduslik ehk ainult de facto. Nagu Valgevenes ja oli meil pool sajandit ENSVs.
  Nii on ka meie senised riigikogud ja selle poolt paika sokutataud ametnikud ja ametkonnad põhiseaduse vastased. Kuid kuna rahvas on loll ja arg, siis lepitakse ka de facto seisundiga. Ei taibata või ei lubata taibata tõika, et ka Valgevenes on läbi viidud samasugune de facto valimine, mis pole meie omast sugugi parem ega halvem ehk ühed räpased mõlemad.
  meil ei viida aga valimisi põhiseadusega vastavusse selletõttu, et paljud otsustajad kaotaks kena teenistuse ja ehk jääks ka edaspidi rongist maha. Muud peale petmise nad aga teha ei oskagi.

 5. Nojah 7 kuud ago
  Reply

  Valgevene oli rahulik ja armas riik. Eks süüdi on ässitajad. EL-us ju tegeletakse kõige muu kõrval sellega. Käib ka Venemaa-vastane tegevus. ei tea kus valmistati ette neid tapatalgu korraldajaid. Ukraina maidaani ettevalmistajad on teada aga seni karistamataö Meie isamaalastel on nüüd tegevust aga keskerakondlased peaksid mitte sekkuma.

 6. Soo 7 kuud ago
  Reply

  Olen rääkinud inimesega kes käis Valgevenes. Inimesed olid eluga seal väga rahul. Polnud eriti rikkaid ega ka vaeseid, Väga armas riik. Vägivallea ei korraldanud valitsus vaid valitsusvastase jõud kes tapsid inimesi ja korrakaitsjaid. Eks see oli väljaspoolt tulnud ettevalmistatud valitsusvastane meeleavaldus ja süüdlasi on vaja kindlasti karistada. Siianai oli Valgevene rahulik ja edukas riik kus inimesed elasid õnnelikult ehk kõll ilma rikasteta ja ka vaesust polnud. Meil poleks vaja olnud sekkuda eriti kui me ei tauni sellist tegevust mida ei põhjustanud Valgevene valitsus.Valgevene valitsuses on tublid inimesed kes hoolivad oma rahvast. Ma ei suuda mõista kuidas meie muidu nii tubli peaminister sisepoliitikas välispoliitikas on nii ebaõiglane.

 7. Ohoo 7 kuud ago
  Reply

  See ühisavaldus ei kõlba kuskile ja on täiesti vale.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.