Ratas: EL toetab Valgevene rahva soovi valida oma tulevikutee

Foto: Riigikantselei

Peaminister Jüri Ratas rõhutas erakorralisel Euroopa Ülemkogu videokohtumisel Euroopa Liidu (EL) toe olulisust Valgevene inimeste soovile demokraatlikeks muutusteks ning vajadust lõpetada vägivald, ebaseaduslikult kinnipeetud vabastada ja alustada kõiki kaasavat riigisisest dialoogi.

Ratase sõnul ei tunnusta Euroopa Liit Valgevene presidendivalimiste tulemusi, sest valimised polnud vabad ega õiglased. „Toetame Valgevene rahva püüdlusi ja tahet muutusteks. Ainult neil on õigus valida vabalt oma tulevikutee,“ ütles peaminister.

Peaminister Jüri Ratas rõhutas erakorralisel Euroopa Ülemkogu videokohtumisel Euroopa Liidu (EL) toe olulisust Valgevene inimeste soovile demokraatlikeks muutusteks ning vajadust lõpetada vägivald, ebaseaduslikult kinnipeetud vabastada ja alustada kõiki kaasavat riigisisest dialoogi.

Ratase sõnul ei tunnusta Euroopa Liit Valgevene presidendivalimiste tulemusi, sest valimised polnud vabad ega õiglased. „Toetame Valgevene rahva püüdlusi ja tahet muutusteks. Ainult neil on õigus valida vabalt oma tulevikutee,“ ütles peaminister.

Ratas rõhutas, et rahumeelsete protestide vägivaldne mahasurumine ja opositsiooni rõhumine on lubamatu. „Valgevene inimesed on näidanud üles soovi demokraatlikeks muutusteks, kuid Valgevene juhtkond on vastanud sellele jõu ja vägivallaga. Kutsume ametivõime üles hoiduma igasugusest vägivallast, poliitvangid ja rahumeelsete protestide käigus kinnipeetud vabastama ja alustama kõiki osalisi kaasavat dialoogi lahenduse leidmiseks,“ sõnas peaminister.

EL on valmis panustama kriisi rahumeelsesse lahendusse ning ülemkogu toetas ideed Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) kaasamiseks.

Euroopa Liit jätkab ettevalmistusi, et peatselt kehtestada sanktsioonid Valgevene isikutele, kes on seotud valimisrikkumiste ja meeleavalduste vägivaldse mahasurumisega.

Ratas tõi esile EL-i toe olulisust Valgevene kodanikuühiskonnale. „Valgevene inimesed peavad saama Euroopa Liidu abile loota. Peame jätkama abistamist Idapartnerluse kaudu ja suurendama toetust Valgevene kodanikuühiskonnale ja vabale ajakirjandusele,“ sõnas peaminister. Samuti teatas Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ülemkogule kavatsusest suurendada toetust Valgevenele. Eesti valitsus otsustas eile toetada Valgevene kodanikuühiskonda 100 000 euroga.

Peaminister pidas oluliseks, et Valgevenes toimuv oleks rahvusvahelise kogukonna tähelepanu all. „Eesti algatusel arutas ÜRO Julgeolekunõukogu eile Valgevenes toimuvat. Kindlasti on oluline, et Euroopa Liit ja liikmesriigid tegutseksid Valgevene küsimuses operatiivselt ning aktiivselt rahvusvahelistes organisatsioonides. Koos on meie hääl tugevam,“ sõnas peaminister.

EL-i riikide juhid arutasid ka Türgi ebaseaduslikku puurimistegevust Ida-Vahemerel ning Malis toimunud põhiseadusevastast riigipööret.

EL on valmis panustama kriisi rahumeelsesse lahendusse ning ülemkogu toetas ideed Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) kaasamiseks.

Euroopa Liit jätkab ettevalmistusi, et peatselt kehtestada sanktsioonid Valgevene isikutele, kes on seotud valimisrikkumiste ja meeleavalduste vägivaldse mahasurumisega.

Ratas tõi esile EL-i toe olulisust Valgevene kodanikuühiskonnale. „Valgevene inimesed peavad saama Euroopa Liidu abile loota. Peame jätkama abistamist Idapartnerluse kaudu ja suurendama toetust Valgevene kodanikuühiskonnale ja vabale ajakirjandusele,“ sõnas peaminister. Samuti teatas Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ülemkogule kavatsusest suurendada toetust Valgevenele. Eesti valitsus otsustas eile toetada Valgevene kodanikuühiskonda 100 000 euroga.

Peaminister pidas oluliseks, et Valgevenes toimuv oleks rahvusvahelise kogukonna tähelepanu all. „Eesti algatusel arutas ÜRO Julgeolekunõukogu eile Valgevenes toimuvat. Kindlasti on oluline, et Euroopa Liit ja liikmesriigid tegutseksid Valgevene küsimuses operatiivselt ning aktiivselt rahvusvahelistes organisatsioonides. Koos on meie hääl tugevam,“ sõnas peaminister.

EL-i riikide juhid arutasid ka Türgi ebaseaduslikku puurimistegevust Ida-Vahemerel ning Malis toimunud põhiseadusevastast riigipööret.

20 kommentaari
 1. Huvitav 1 aasta ago
  Reply

  miks meie belarusside eest nii hoolitseme, et sekkume nende siseasjadesse? Miks me ei lärma Hispaania okupatsiooni vastu Katalunjas või brittide okupatsiooni vastu Alsteris/Ulsteris? Miks Jurka vait on? Või ei luba äkki koostööleping Voovaga Kremlist? Nagu käsk sealt tuleb, nii ka Jurka tantsib? Nüüd on vaja Aljaksandri asemele vaja leida kuulekam satraap ning Jurka oma kaaskonnaga sobib räpase töö jaoks teistest parimini?

 2. Maali Maalt 1 aasta ago
  Reply

  Huvitav, kus siis olid EL silmad, kui Kataloonias toimus vägivald demonstrantide vastu. Üht verist naist tirisid politseinikud juustest mööda maad.Vägivalda nägime ka USA-s, Londonis, Berliinis. 3 aastat toimuvad Prantsusmaal väljaastumised Macroni vastu ja ei ole kuulnud ühtegi piuksu meilt. Juba kogutakse metsikuid rahasid Euroopas Valgevene opositsiooni toetuseks. Seda raha võiks ELiit oma rahva probleemide heaks kasutada. Kui vaadata neid demonstrante, siis osal on riiklikud lipud käes ja teistel puna-valged 20 saj. alguse rahvuslikud lipud. Kas kodusõda?

 3. Belarussi 1 aasta ago
  Reply

  piir tuleb kinni panna, kõik juhtmed ja torud välja või kinni keerata. Las ise oma riigi sees susivad ja seavad korra jalule.
  Tulemus on Belarussi RAHVA tahe.

 4. Nojah 1 aasta ago
  Reply

  See pole üldse EL asi mida teeb Valgevene. Ta on juba oma tee valinud. Endine president sai palju hääli ja seega Valgevene tahab edasi minna rahulikult. Teiste riikide sekkumine on alatu ja märatsejate tegu jube. Valgevene on olnud rahulik riik kus pole eriti rikkaid kuid ika mitte vaeseid. Valgevene pole kunagi sekkunud teiste riikide siseasjadesse-

 5. Eve 1 aasta ago
  Reply

  Ei tea miks EL pole sekkunud kui meil Ansipi valitsemise ajalvaesus aina kasvas, kaotati üra arstiabi saamise võimalus kohapeal, majandus seiskus jne. Miks ei sekkunud kui Reformi tagatoas mõeldi välja igasuguseid valesüüdistusi mis rikkusid inimeste tervist. Neil seal polnud aega sest tegelesid põgenile jaotamisega ja Venemaa-vastaste sanktsioonidega-Ei ole meie elu paremaks läinud EL-us olles. Kõik oleneb valitsusest. Keskerakondlik valitsus on palju head teinud sisepoliitikas aga välispoliitika mulle ei meeldi. See sekkumine teiste riikide sisesjadesse on nõme ja mitte keskerakondlik tegevus-Meie oma riigis valitseb epideemia . ebaõiglus mis tuleb Reformi tagatoast ja sellega peaks tegelema. Ratas on tubli peaminister kuid tema välispoliitika pole õiglane.

 6. oleme sunnitud vabandama sic 1 aasta ago
  Reply

  Serafim on viskunud batjuzka kaitsele. Kuule, tibla, käratse Moskvas, jäta eestlased ja bulbad rahule!

 7. Jah 1 aasta ago
  Reply

  Valgevene valib ise oma tulevikutee, on juba valinud ja teistel pole sellega asja.

 8. Pask 1 aasta ago
  Reply

  Huvitav on see, et see käputäis pasalõugasid, kes siin erinevate nimede all peeretavad euroliidu ja ameerika kiskjalikusest, ülistades pidevalt venemaa”eesrindlike saavutusi”, ei kanna ise vabriku Krasnõi Sovdeep rõivaid ega Putinski Bisda jalatseid, ei sõida “maailma parima” sõiduauto Moskvitziga. Isegi sivkad on neil pärit Läänest!
  Kuidas seletate, närakad?

 9. Põhiseadus 1 aasta ago
  Reply

  Valgevene rahvas on õiglastel,põhiseaduslikel valimistel oma arvamuse öelnud ja meil ega kellegil teisel riigil ei ole õigust Valgevene rahva tahet ignoreerida.

 10. Jane-Ele Sitaott 1 aasta ago
  Reply

  Põhja Korea Rahvademokraatlikus Vabariigis annab samuti RAHVAS oma tahte valimistel. Ka seal ei toimu kunagi mingit sohki, sest rahvas usaldab oma juhti, kelle peamine tegevus on alati olnud rahva enneolematu heaolu kasvatamine ja nendest hoolimine.
  Samuti pole Venemaa meile kunagi midagi halba teinud. reformierakond viis Eesti maailma vaesemate riikide hulka

 11. Teet 1 aasta ago
  Reply

  Meie peaminister Jüri Ratas on tubli jja tüükas mees. Ei saa võrreldagi Laari, Ansipi ja Rõivasega kuna siis ei hoolitud inimestest, vaesus aina kasvas võeti vastu üks vale otsus teise järgi. Keskerakondlik valitsus on nende vead parandanud ja edasi läinud. keskerakondlik valitsus on parim kuid ma ei mõista ka praegu välispoliitilist tegevust mis on Euroopas paljus Venemaa-vastane. Midagi on Keskerakonnas muutunud. Mitte iga president Venemaal ei kannataks välja halba suhtumist. Hea läbisaamine Venemaaga oleks meile ka majanduslikult kasulik. Venemaa intelligents ei luba endale mitte ühtegi halba väljendit Eesti suhtes.Miks meie pisike ja armas riik topib oma nina teiste riikide siseasjadesse. Valgevene rahvas oli rahul oma presidendiga ja valis teda uuesti. Aga ässitajad ja korrarikkujad tulid tänavale märatsema omades paljude Euroopa riikide soosingut. Seni oli Valgevene rahulik ja armas riik kus inimesed kus polnud väga rikkaid ega vaeseid. Küll see riik saab ise hakkama ja pole vaja sekkuda. Meie välispoliitika ka praegu mulle eriti ei meeldi, kuid sisepoliitika on tasemel. Aga ehk ei saa välispoliitikas teisiti käituda olles koos isamaaga ja ega Brüsseliga ei vüi ka vastuollu sattuda.

 12. Teet 1 aasta ago
  Reply

  Vabandan vea pärast peab olema töökas.

 13. Peet 1 aasta ago
  Reply

  Venemaa pole meile kunagi halba teinud. reformierakond viis Eesti maailma vaesemate riikide hulka

 14. Veet 1 aasta ago
  Reply

  reformierakond represeeris maailma ausaima ja rahva poolt austatud poliitiku alusetute süüdistustega. venemaa pole aga meile midagi halba teinud, vaid soovib meid aidata

 15. Seet 1 aasta ago
  Reply

  Mitte kunagi pole Venemaa meile halba teinud. reformierakond on eesti maha müünud ja vaesusesse tõuganud

 16. Meet 1 aasta ago
  Reply

  Edgar Savisaar ehitas Eesti Riigi üles, reformierakond selle purustas. venemaa pole meile kunagi midagi halba teinud.

 17. Feet 1 aasta ago
  Reply

  Venemaa pole meile kunagi halba teinud. Reformarid purustasid Edgar Savisaare loodud kauni eesti riigi

 18. Andres 1 aasta ago
  Reply

  Peet, Veey, Seet, Meet, Feet- küllap see on üks hullumeelne ja mitte joodikute kamp kes lollitab olles uimas.. Ega te ei oska nagunii nii hästi kirjutada kui Teet. Kui midagi ei oska ise kirjutada siis tuleks sellest loobuda. Aga tahaks teada küll mis praegune Venemaa on meile halba teinud Pole ju. Ega keegi ei eita koledaid grusiinlasest Stalini kuritegusid. Nii et tellige Õhtuleht ja kirjutage oma nõmedusi seal.

 19. Probleemist 1 aasta ago
  Reply

  on kaks küsimust :
  1. ….Eesti valitsus otsustas eile toetada Valgevene kodanikuühiskonda 100 000 euroga – Kas oleks võimalik märkida selle MTÜ nimi ka ja millisele pangaarvele raha kanti, kes seda haldab ?

  2. Kas Eestis oli viimane presidendi valimine , Kaljulaid, musternäidis? Täna on koalitsiooniliikmetest valitsuses ning ülerigiliselt olnud küllalt eriarvamusi

 20. Maali Maalt 1 aasta ago
  Reply

  Me kritiseerime maad, kus rahvas valis ise presidendi, see tähendab juba demokraatiat, mis meil puudub. Meil tuuakse suvalised näod presidentideks, nagu LKA agent Ilves, siis mingi ektsentriline proua Brüsselist, kelle nimegi keegi ei teadnud. See on siis demokraatia Eesti moodi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.