Valitsus kinnitas Eesti sanktsioonid Valgevene presidendivalimiste võltsimise ja sellega seotud vägivalla eest vastutavate isikutele

Valgevene lipp

Stenbocki maja, 27. august 2020 – Valitsus võttis tänasel istungil vastu välisministri esitatud määruse, millega kehtestatakse rahvusvahelise sanktsiooni seaduse alusel sissesõidukeeld Eestisse nende isikute suhtes, kelle kohta on põhjendatud alus arvata, et nad vastutavad Valgevene presidendivalimiste tulemuste võltsimise, sellega seotud vägivalla ja inimõiguste rikkumise eest või on sellele kaasa aidanud.

“Valgevene rahval on õigus valida ise vabalt oma tulevikutee ning nad on väljendanud selget tahet demokraatlikeks muutusteks. Ainus võimalus selleks on tõeliselt vabade ja sõltumatute valimiste korraldamine,” ütles peaminister Jüri Ratas. “Eesti kehtestatud sihitud sanktsioonide eesmärk on anda valimiste võltsimisele ning rahumeelsete meeleavaldajate vastu kasutatavale vägivallale oma selge hukkamõistev hinnang ning tagada, et selle eest vastutavad isikud ei saaks Eestisse siseneda.”

Vastavalt valitsuse 18. augusti 2020 istungil heaks kiidetud ning Riigikogu väliskomisjoni ja Euroopa Liidu asjade komisjoni 19. augusti 2020 ühisistungil toetatud seisukohtadele ELi Valgevene poliitika kohta ei tunnusta Eesti selle aasta 9. augustil toimunud Valgevene presidendivalimiste tulemusi, sest need ei olnud vabad ega ausad.

Sanktsioonid kehtestatakse koordineeritult Läti ja Leeduga. Sanktsioonide kehtestamist valmistab praegu ette ka Euroopa Liit.

Valitsuse määrus jõustub üldises korras. Seejärel kehtestab konkreetsete isikute nimekirja oma käskkirjaga välisminister.

10 kommentaari
 1. Huvitav 6 kuud ago
  Reply

  kust meie klikk pädevad andmed teada sai, et Aljaksandr sai poolthääli alla 49,9%? Või nüüd käibki nii, et üks kisab ees ja Eesti euroliiduvabariigi klikk kukub kohe koogutama?
  Miks meie valimispetturi ei tunnistata? Nõuab ju põhiseadus riigikogu kohtade jaotamist võrdeliselt aga alam valimisseadus jaotab need põhiseadusevastaselt nagu piss pähe lööb. Ikka nii et hääli saad 20% aga kohti 25%. Mis võrdelisusega seal pistmist on? Kas pole ikka veel aru saadud, et valaimisläve EI TOHI põhiseaduse järgi kehetstada? Ning hääli moonutada topakate astmetega? Kui kõvad on meie asjameeste peakolud, et selline põhiseaduse vastane tegevus jätkub valimisest valimisse ning MITTE ÜKSKI AHV pole teinud ettepanekut valimisseaduse põhiseadusega vastavusse viimiseks. Seni aga jätkub de facto mäng nagu Eesti NSV-s. Ja Ülleke teeb tellimustööd nagu varasemadki õigusetuskantslerid. Võltspresidentidest rääkimata, sest lolimaid tegelinskeid vaevalt saab olla. Aga teiste riikide siseasjadesse jube varmad sekkuma. Miks ei sekkuta Põhja-Iirimaa, Katalunja ja teiste siseasjadesse nend etoetuseks? Kardetakse? Keda kuradit? Brüsseli peremehi? …d olete!

 2. Meenutan 6 kuud ago
  Reply

  ka litakate valeteavet nagu belarussid oleks litakate õhupallid maha tulistanud litakate maa-alal. Tegelikult oldi litakate piirist 5,7km kagus Belarussi maa-alal, asukoht 54°30,37′ 25°45,79′. Igaüks võib seda kohta võrrelda tilistamisvidikas nähtava maapinnaga ja Google’i kaardiga, kõik metsasalud, põllud ja teed langevad ühte 100%.
  Aga meie press valetab nagu oskab. Ja ükski ahv seda ei takista. Ainult raiskavad aega, mölisevad ja võtavad vastu mingeid ajuvabu otsuseid. TOBEDUSE TIPP!

 3. Maali Maalt 6 kuud ago
  Reply

  Terve maailm võltsib valimistulemusi. Infotehnoloogia ajastu tulemisega tulid kohe ka soovitud võltsimised. USA süüdistab Venemaad, Ukraina ja Valgevene samuti Venemaad, meie jälle e-valimistel Reformierakonda. Sama käib igal pool. Kui Valgevenes ka võltsiti, siis võib olla 10-20%. Rahvas on muidugi tüdinenud Lukašenkast, aga silmapiiril pole ka näha kedagi, kes jagaks nii poliitikat, kui ka majandust. Noored ei mõtle kunagi loogiliselt ja vaatega tulevikku. Praegune koduperenaine tunnistas ise, et ta ei jaga poliitikast üldse, samuti ka majandusest. Vaatasin, kuidas ta oma rahvuskaaslastele esines -luges paberilt inglise keeles Leedu Välisministeeriumi poolt kirjutatud jutu maha ja keeldus pressikonverentsist, sest ilma paberita ei oska ta midagi vastata. Ja selline tahab saada presidendiks. Noored unistavad saada oligarhideks, müües maha riiklikud tehased. Praegu nende toodangu ostab ära Venemaa. Kui Venemaa piirid kinni paneb, siis Lääneriigid ei hakka neilt ostma ei masinaid, põllumajandussaadusi jm, kuna neil on omal ületootmine. Venemaa doteeris Valgevenet 2005-2013 umbes 100 miljardi dollariga. Revolutsioonid lükkavad alati riigid kaosesse, tekitab kodusõdasid, inimeste elatustase langeb. Seda me nägime Ukrainas, Liibüas (üks maailma rikkamaid maid on praegu kaoses ja näljas), Armeenias (elatustase on väga madal), Gruusias (LKA agent Saakašvili tekitas riigis kaose pärast seda kui ta 2008a. tungis Abhaasiasse ja Lõuna-Osseetiasse), Egiptuses, Liibanonis, Süürias jne. Kõikides nendes maades läheb 15-20 aastat, kui saab riik taas üles ehitatud ja kui ei saa, siis kaovad maailmakaardilt. Sama juhtub ka Valgevenega, kus rahvas on rahul eluga. Valgevenes on väga palju koos Eestiga ühisettevõtteid ja nad kõik kiidavad, et riigis on kord majas ja rahva elatustase on sama, mis meil. See, mis toimub praegu, see on juba aastaid ette valmistatud USA ja tema tentsikute poolt Poolast ja Baltimaadest. Alguses nii nagu Ukrainaski kõik annavad raha ja siis, kui riik on täiesti lõhutud ja NATO sees, siis lõpevad rahavood. Endise Ukraina palgad on 200 eur-i ja hinnad samad, mis meil. Elagu revolutsioon.

 4. Tohoh 6 kuud ago
  Reply

  Minfit võltsimist polnud ja kui oligi pole see meie asi. Praegune Valgevene president on tubli ja need märstsejad peavad karistada saama. õudne mõelda et meie riik on märatsejate poolel- Praegune president sai palju hääle ja see imelik naine kes tahtis presidendiks saada sai vaid 20 häält . Ta esines vene televisioonis ja ise ütles nii selges vene keeles ja palus märatsejaid kes olid tema poolt taltuda.

 5. soo 6 kuud ago
  Reply

  Kas tahetakse meeldivast ja rahulikust riigist nagu seda on Valgevene teha selline vaene ja agressivne riik nagu Ukraina. Seal on siiamaani karistamata verise ja ebaõiglase valitsusvastase tegevuse korraldajad.

 6. Noh 6 kuud ago
  Reply

  Küll Valgevene saab ise hakkama. Ka need tapatalgud mis toimuvad enne valimisi on USA asi. Ainult et õnneks meie ei sekku sinna. Venemaa sel ajal toodab koroonaviiruse-vastast vaktsiini ja on olemas juba uue gripiviiruse-vastane vaktsiin. Üleeelmine kord püüti Venemaal ka rahutusi tekitada igasuguste valedega. Seekord läks kõik rahulikult. Verine ja ebaseaduslik võimuvahetus Ukrainas on ka väljaspoolt ette valmistatud. Miks topitakse oma nina teiste riikide siseasjadesse. Eriti naeruväärne on see kui seda teevad väikeriigid. Õnneks neid riike pole palju. Jõukad väikeriigid tegelevad oma rahva heaolu kondlustamisega.

 7. oi 6 kuud ago
  Reply

  Meie sisepoliitika on tasemel aga välispoliitika on allapoole igasudust arvestust. Oleme laskunud ebaõigluse tasemele. Häbi on mõelda kui ebameeldivad riigid on välispoliitikas Poola, Ukraina, Leedu. Läti ja ka meie kodumaa Eesti. Poleks kunagi arvanud et laskume sellise ebaõigluse tasemele et hakkame arvustam teise riigi valimisi ja õigustama veriseid sündmusi mis on väljaspoolt ette valmistatud ja õigustama märatsejatest huligaane. Minu lemmikerakond läbi aegade pole enam endine. Seni oli Valgevenes rahulik elu,i. Mul käis tuttav seal eelmisel suvel puhkamas ja kiitis väga. Neil on kasulikud majandussuhted Venemaaga mis oleksid kasulikud ka vaenutsevatele riikidele.Tõepoolest rikkamad riigid ei sekku ja tegelevad oma siseasjadega. Mul on häbi Eesti sekkumise pärast teise riigi siseasjadesse ja soovi Valgevenele edaspidist rahulikku elu valitud presidendiga.

 8. Pigem 6 kuud ago
  Reply

  Häbi riikidele mis õigustavad terroriste Valgevenes. Imetlen Venemaa tegevust kes aitab ja toetab Valgevenet. Loodan et Valgevene jätkab endiselt, et mürgeldajad saavad karistada ja riigid kes toetavad valitsusvastast tegevust Valgevenes.Huvitav et keegi ei sekku ebaõiglusse mis valitseb meie riigis. Pidevalt esitatakse valesüüdistusisüütutele inimestele . Ega keegi ei julgegi kaitsta sest siis satuvad ise löögi alla. Jätkem teised riigid rahule ja tegelegem oma asjadega.

 9. Nojah 6 kuud ago
  Reply

  Loen alati meelsasti Maali Maalt kommentaare sest need on alati õiged ja targalt kirjutatud.

 10. Almar Glustsenko 5 kuud ago
  Reply

  Peale 92 suldikogulase endale, Valitsuselel ja Eesti k6rgeima v6imu arvamusele vee peale t6mbamist tekib kusimus, et kas, kus Ja kes on Eesti (Lati, Leedu) Valitsus?

  Seni valgevenelastega (p6him6tteliselt nuud Eesti valitsuse poolt sanktsioneeritutega) usma kasumlikku ari ajavatele eestlastele kehtestas Valitsus seega praktiliselt hammaste varna panemise, v6i “vabaduse” paluda Valgevene batkalt elu l6puni kestvat “Covid-karantiini” Valgevenes v6lavanglas.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.