Valitsus jätkas eelarvekõnelusi

Foto: Arvo Meeks/Scanpix

Stenbocki maja, 8. september 2020 – Valitsus jätkas tänasel kabinetinõupidamisel järgmise aasta riigieelarve ja aastate 2021–2024 riigi eelarvestrateegia aruteludega.

„Meie peamine ülesanne on koostada tänavu viirusest lõplikult võitu saava Eesti eelarve,“ ütles peaminister Jüri Ratas. “Valitsus peab keerulises olukorras käituma vastutustundlikult. Peame toetama oma inimesi ja raskemini kriisist mõjutatud valdkondi ning keskenduma investeeringutele, mis aitaksid majanduse võimalikult kiiresti uuesti kasvule. Ühtlasi peame hoidma kontrolli all koroonaohu, et viiruse levik mõjutaks majandust ja inimeste töökohti võimalikult vähe.“

Valitsus lähtub riigieelarve eelnõu koostamisel rahandusministeeriumi uuest majandusprognoosist.

Täna sai valitsus rahandusministeeriumilt ülevaate ministeeriumide taotlustest ning ümbertõstetavatest kuludest. Lisaks tutvustas rahandusministeerium 2020. aasta riigieelarve muudatusi.

Sel sügisel koostatakse üheaegselt nii järgmise aasta riigieelarve eelnõu kui ka järgmise nelja aasta eelarvestrateegia. Eelarvestrateegia eesmärk on planeerida tegevusi ja raha pikemaajaliselt, pidades silmas valitsuse prioriteete, tulevikuprognoose ja üleilmseid trende. Riigieelarves kajastuvad järgmise aasta konkreetsed kulutused ja tulud.

Tavapäraselt kinnitab valitsus eelarvestrateegia kevadel, kuid riigieelarve alusseadusse tehtud muudatus lubab valitsusel eriolukorra tõttu lükata eelarvestrateegia kinnitamine septembri lõppu.

Valitsus peab esitama riigieelarve eelnõu riigikogule hiljemalt kolm kuud enne uue eelarveaasta algust ehk septembri lõpuks. Riigikogule esitatav riigieelarve eelnõu on valitsuse kollektiivne otsus. Valitsus teeb kabinetinõupidamisel põhimõttelised otsused ja annab oma istungil heakskiidu nende otsuste põhjal koostatud eelnõule.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.