Jaanus Karilaid ja Marko Šorin: mooramees teeb oma tööd

15. septembril püstitas Eesti Ekspressi peatoimetaja Erik Moora juhtkirjas ülekutse: Keskerakond tuleb hävitada! Üksnes niisugune poliitiline massimõrv saaks tagada Eesti hüvangu, Eesti paremaks saamise. Keskerakonna vastu peaksid ühinema kõik poliitilised jõud, kasvõi enesesalgamise hinnaga. Sealjuures kinnitab ta: “Ei, ma ei kutsu mingile ühisrindele…” ─ Valetab.

Sama lühikesed on tema jutu jalad, kui ta väidab: “Nii et ma ei saa aru, mis sellel Cato Vanemal Kartaago vastu oli.” ─ Saab küll! Nädal aega hiljem tunnistab ise, et jättis oma üleskutse sissejuhatusest välja lõigu: “Legend kaugest Roomast räägib Cato Vanemast, kes, nähes, et Kartaago, va suur rivaal, on eriliselt õitsele löönud, hakkas kõiki oma kõnesid senati ees lõpetama lausega: “Muide, ma arvan, et Kartaago tuleb hävitada!””

Pika jutu lühike mõte: Keskerakond on too eriliselt õitsele löönud Kartaago, kelle vastu tuleb vallandada Kolmas Puunia sõda. Mispärast? Lugesin kuskilt Vana-Rooma ajaloost, et Cato sõitis noil ärevail aegadel ise Aafrikasse ja naasis Rooma kotitäie viigimarjadega. Need puistas ta senati koosolekul välja ning ütles: “Vaadake, maa, kus kasvavad nii ilusad viigimarjad, peab kuuluma meile.” Seepärast tuleb Kartaago hävitada. Elavad liiga hästi.

Cato oli sünnilt ja hingelt maainimene, lihtne ning aus. Tahtes rahva valitud tsensorina Roomat muuta iseenda sarnaseks, jälitas ja karistas ta pistisevõtjaid, priiskajaid, prassijaid ja petiseid. Aga alati konkreetselt, kohtu korras. Ekspressi juhtkirjade süüdistustest Keskerakonna aadressil seevastu on muist valed, muist tühisõnalised ja muist oletuslikud.

Moora meenutab Onksioni protsessi: too ülejooksik olevat keskerakondlaste käsul nuhkinud sotside e-postkastides. Aga punapoiss tuli ise pakkuma toda kirjavahetust oma kaasavaraks. Seejärel topitud teda kõigisse linnaasutustesse ─ aga lõpuks ikkagi ei topitud.

Ajakirjanik lahmib propagandakirvega, et Keskerakonna “puuslikud on iga jumala päev võimu hoidmise nimel valmis kõigeks. Absoluutselt kõigeks. Varjama. Vassima. Ilustama. Vaikima. Varastama. Ametnikke ähvardama. Kõike seda ja paljut muudki…” ─ No ei saa pidama! Oma kirjutistega sülitas Moora näkku Keskerakonna rohkem kui 14 700 liikmele ja viimastel parlamendivalimistel hääle andnud ligi 130 000 valijale. Ju see on Eesti Ekspressi leib.

Kummatigi, Keskerakonna kohe täituvast neljandast aastast riigivõimu juures, tunnistab Moora, pole tal mitte midagi rääkida, sest koalitsioonis pole Keskerakond saanudki teha, mis pähe tuleb. Jumal paraku!

Juhtkirjade autor tunnistab, et hävitada Keskerakonda väljastpoolt ei suuda mitte keegi. Mis mõtet on tal siis õhutada, et “mistahes hind, mistahes koostöö ja mistahes varasemate sõnade söömine on Tallinna võimuvahetuse nimel konkreetselt Eesti hüvanguks”? Keskerakond tuleb hävitada, ükskõik, kui kulukaks see läheb, koostöös kasvõi vanakuradi vanaemaga, isegi oma sõnu süües!

Ega siit enam kaugemale minna olegi. Mooramees on oma töö teinud.

7 kommentaari
 1. Väljapoole 4 aastat ago
  Reply

  paistab aga niii: 2 hunnikut kaklevad, kumb haiseb ikka rohkem.
  Pole tänane keskbande sugugi parem oma õitseajasest kui võimutses Edgar. Vaid teda ei lastud püünele, sest polnud tuge helmete ja tänaste ladõnskajate ja konssude näol.
  Pole aga aega üles lugeda neid pettusi, mis keskbande tänagi külvab – omad alamad võimule, rahalised kingid läbikukkunud äpudele, sahkermahker valimistega jmt. Veelgi pikemaks kipuks loetelu KaKanokude ja InSapedede kohta.

 2. Saage 4 aastat ago
  Reply

  aru ka Moosamehest. Ta täidab ju EE omaniku Luige Hansu käske. Kui ta seda ei teeks, saaks ta kohe kinga. Nagu on oma ridadest välja peksnud teisitimõtlejaid ka keskbande ja konservandid. Kuna meil on ajakirjandusloome väga nigel ehk koondunud Luige ja Linnamäe kätte ning hoobi on andnud keskbandele ka sm Kimm isiklikult, siis ega midagi valida olegi. Nii ründavad praegust võltsvalitsust nii Luik, Linnamäe kui ka ERR ehkki viimasele maksab palka rahvas. Kuid meil pole rahvakontrolli ERRi tegevuse ja sopatootmise üle. Ning seda ei lase kehtestada just Jurka, Martin ja Helir!
  Sest neile on selline ülekohus kasulik.

 3. Soo 4 aastat ago
  Reply

  Isegi nii vastikut ja alatut erakonda nagu seda on Reformierakond ei tohi hävitada kuigi nende valitsemise ajal vaesus aina kasvas. Reformierakondlased töö asemel meisterdasid nad valesüüdistusi ja peavoolumeedia abistab neid alati- Kus. küll õpetatakse selliseid alatuid ajakirjanikke.

 4. Ohoo 4 aastat ago
  Reply

  Selliste sõnade pärast peaks see vastik peatoimetaja vangi minema. Ühel fotol on alatu peatoimetaja ja teisel õiglane, tark ja tubli poliitik Karilaid. Kui alatult käituvad pidevalt reformierakondlased ja nende kaasajooksikud. Meol on sisemine viirus mis on ka väga kahjulik. Vee, ühte Reformierakonna valitsust Eestimaa välja ei kannataks.. Nad viisid meid elatustaseme poolest viimaste hulka. Keskerakondlik valitsus tegi väga palju head sisepoliitikas aga muidugi koroona segab praegu. Kui meil oleks olnud kogu aeg keskerakondlik valitsus poleks me olnud üks vaesemaid riike Euroopas.

 5. Ohoo 4 aastat ago
  Reply

  Ma vabandan väga. . Fotol pole alatut peatoimetajat vaid kaks tublit poliitikut Eestimaa parimast erakonnast Keskerakonnast. Ma eksisin.

 6. Kai 4 aastat ago
  Reply

  Tõepoolest Erik Moora tuleb hullumajja saata või vangi panna.

 7. Juhan 4 aastat ago
  Reply

  Kõik oleks “omal kohal”, kui Pasapress ja mooramees (ja loomulikult ka Luik ise) teataksid avalikult, et nad on vasakpoolsed liberastid.
  Praegu on nende kõige suurem vale selles, et nad väidavad end olevat vaba ajakirjandus. S.t. poliitiliselt neutraalsed.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.