Ratas: riigieelarve siht on seljatada koroonakriis ja toetada inimeste elujärje paranemist

Jüri Ratas Riigikogus Foto: Sander Ilvest/Scanpix

Stenbocki maja, 30. september 2020 – Peaminister Jüri Ratase sõnul on valitsus võtnud täna riigikogus algatatud riigieelarvega sihiks seljatada koroonakriis nii majanduses kui ka tervishoius ning toetada Eestimaa inimeste elujärje paranemist ja majanduse uut kasvu.

Ratas ütles riigikogus järgmise aasta riigieelarve eelnõu üleandmisel, et riigieelarve ei ole pelgalt tulud, kulud ja finantsnäitajaid, vaid iga arvu taga tuleb näha inimesi ja seda, kui hästi neil läheb. “Seda silmas pidades võtame 2021. aasta riigieelarvega sihiks targalt, turvaliselt ja jõukohaselt koroonakriis nii majanduses kui ka tervishoius seljatada, et meie inimeste elujärg vaid paraneks ja majandus taas kasvaks,” ütles ta.

Järgmise aasta riigieelarve eelnõu peegeldab tema sõnul koroonakriisi seljatamiseks valitsuse terviklikku plaani. “Jätkame tuleval aastal meetmetega, mis viivad meid edasi neljas tegevussuunas: peame püsima terved, peame aitame neid, kes seda enim vajavad, peame kiirendama nutikat arengut ja peame jätkama investeeringuid tulevikku,” ütles ta.

Ratase sõnul erineb praegune kriis varasematest selle poolest, et majanduse väljavaateid ümbritseb äärmiselt suur ebakindlus ning samas valitseb üksmeel, et riiklik sekkumine sellesse on hädavajalik. “Selge on, et peame vähemalt veel mõnda aega viirusega koos elama ning end selle eest vajalikul määral kaitsma. Sellisel ajal on riigi panus taastumiseks kindlustunde loomisel ülioluline, et tagada meile kaasav, kestlik ja kiirem majanduskasv,” lausus ta ning lisas, et kuigi Eestil on läinud kriisis seni kardetust paremini, ei saa kindlasti eeldada, et taastumine kriisieelsele tasemele tuleb kiire.

Samas on Ratase sõnul oluline, et inimesed ei jääks riigi hoole ja toeta. “Olen peaministrina pidanud oluliseks panustada Eesti inimeste sissetulekutesse, tervishoidu, haridusse, turvalisusse ja teistesse meid kõiki puudutavatesse valdkondadesse,” ütles ta.

Tema kinnitusel järgib Eesti majandustingimusi arvestades eelarvepoliitikat, mille eesmärk on saavutada usaldusväärne eelarvepositsioon keskpikas perspektiivis ja tagada võla jätkusuutlikkus, suurendades samal ajal investeeringuid. “Kinnitan, et valitsus on eelarvet koostades pidanud silmas, et riik oleks meile jõukohane,” ütles peaminister.

1 Kommentaar
  1. Pealkiri 4 aastat ago
    Reply

    on kül ebaõnnestunud, sest on läbinisti jabur. Nii ei saada ju satikast jagu. vaja on piirid kinni panna ja kolded sisse piirata ning nakatunud valve alla kongi sulgeda. Laevad seisavad kai ääres, öömajad on tühjad, kohti kui palju. 2+2 nädalaga on satikaga 1:0 ja elu läheb ka kolletes tavapäraselt edasi. Kolletest väljaspool aga elu jätkugu nagu mullu ja muiste. Seega on jurka ette valel teel. Kuid ega keegi selliselt jahumütsilt midagi arukat ootagi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.