Eesti, Läti, Leedu, Poola ja Euroopa Komisjon kinnitasid pühendumust Balti riikide elektrisüsteemi ühendamisele Mandri-Euroopa võrkudega

Narva Elektrijaamad. Foto TOOMAS HUIK/SCANPIX

Brüssel, 2. oktoober 2020 – Baltimaade, Poola riigi- ja valitsusjuhid ning Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen kinnitasid tänasel kohtumisel pühendumust Eesti, Läti ja Leedu elektrisüsteemi sünkroniseerimisele Mandri-Euroopaga aastal 2025.

Peaminister Jüri Ratas avaldas heameelt, et Euroopa ühendamise rahastu komitee otsustas eile eraldada Balti riikidele ja Poolale Euroopaga elektrisüsteemide ühendamise lõpule viimiseks 720 miljonit eurot. „Jätkame töödega kiiresti, et jõuda valmis 2025. aastal,“ sõnas Ratas ning tänas Euroopa Komisjoni presidenti Ursula von der Leyenit tugeva poliitilise toetuse eest.

Rahastusega toetatakse näiteks Poola ja Leedu uue merekaabli Harmony Link ehitust ning Eestis 55 miljoni euro ulatuses kahe sünkroonkompensaatori ehitamist. Projektide toetuse osakaal on 75%. Tegemist on suurima rahastusotsusega senises Euroopa ühendamise rahastu energeetikaprojektide ajaloos.

„Baltimaade elektrivõrkude ühendamine Mandri-Euroopa võrkudega Poola kaudu suurendab Eesti, Läti, Leedu ja Poola energiajulgeolekut ning aitab saavutada roheleppe eesmärke,“ sõnas peaminister.

Ratas märkis, et Balti koostöö tänavuse eestvedajana on Eestil väga hea meel, et kokkuleppele on jõutud ka Balti riikide ja kolmandate riikide vahelise elektrikaubanduse tingimustes.

24. septembril saavutasid Balti riigid kokkuleppe ELi väliste riikidega toimuva elektrikaubanduse põhimõtete kohta pärast Valgevenes paikneva Astravetsi tuumajaama käivitamist. Kokkuleppega väheneb Baltimaade ja kolmandate riikide kaubandus hinnanguliselt poole võrra ning kaubandus suunatakse Venemaa-Läti ristlõikele. Kokkulepe kehtib Balti elektrivõrkude sünkroniseerimiseni aastal 2025.

4 kommentaari
  1. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Kõige kasulikum oleks ühendada mei sõbraliku naabri Venemaa elektrisüsteemi võrkudega Jube et Eesti tegutseb koos agressiivse riigiga kelleks on Poola Ja ega ka Läti ja Leedu pole end heast küljest näidanud. Tublid on edukad väikeriigid.

  2. Aja Lugu 4 aastat ago
    Reply

    Huvitav miks peab võrgud iga hinna eest Venemaast lahti ühendama? Ehk tuleks hoopis Venemaa võrgud ühendada Lääne -Euroopa võrkudega? Sagedus on jumõlemal juhul 50Hz! Paistab, et soovitakse tarbijatelt hoopis rohkem raha välja pressida või on tegemist poliitiliste, aga mitte tehniliste probleemidega.

  3. Ma 4 aastat ago
    Reply

    pole kunagi aru saanud ühest veidrast tõigast. Meil on olnud põlevkivi, odav orjatööjõud, oleme tootnud elektrit elaniku kohta maailma tipus aga ikka ei jätku ja kvt maksab rohkem kui lätakatel ja litakatel, kus oma tootmist peaaegu polegi. Vahepeal litakatel see jube Visaginas (olen seal käinud) töötas ja tootis, nüüd on tuumakaga hambad.
    Samas aetakse jura nagu me õudselt müüks elektrit välja ja saaks ropult rikkaks. Ning juhid saavad kümneid kordi üle keskmise palka ja preemiaid. Aga ikka nutetakse ja tehakse takistusi, et keegi saaks elektrit toota päikese, tuule, merelainete ja puidu toel. Mis klounide euroliiduvabariik see on? Kus nüüd õiglust tagaajavad helmed on?

  4. Sille 4 aastat ago
    Reply

    Poolaga ma küll ei soovitaks tegemist teha.Seal on väga ebameeldiv valitsus. Nad topivad kogu aeg oma nina teiste riikide siseasjadesse.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.