Peaminister Ratas: digipööre on sama oluline kui rohepööre

Foto: EL Nõukogu

Ülemkogu teisel päeval keskendusid ELi riigipead ja valitsusjuhid siseturu, tööstus- ja digipoliitika arutelul digipöördele, nutikale tervisekriisist väljumisele ning majanduse nutikale arendamisele.

ELi riigipead ja valitsusjuhid arutasid põhjalikult COVID-19 tervisekriisiga hakkama saamist ning kutsusid Euroopa Komisjoni ja ELi Nõukogu astuma samme, et parandada koordinatsiooni ning valmistada ette tegevusi vaktsiini jagamiseks ELi tasandil. „Me peame jätkama oma koostööd, info jagamist ning koordineerimist, et selles keerulises olukorras paremini hakkama saada. Tervisekriis on jätnud tugeva jälje kogu Euroopale. Meil on vaja mõelda tulevikule, kaitsta inimeste tervist ning majanduslikku heaolu,“ sõnas peaminister Jüri Ratas. Peaminister tegi ettepaneku, et ülemkogu arutaks tervisekriisiga seonduvaid küsimusi igal järgneval kohtumisel.

Ratas rõhutas, et liikmesriikide siseturu täielikuks toimimiseks peab kõigil eurooplastel olema võimalus kasutada digitaalset identiteeti ning anda e-allkirja. „Seda peaksid saama kasutada kõik Euroopa Liidu kodanikud nii oma igapäevaelus kui ka ettevõtluseks. Seetõttu on mul äärmiselt hea meel, et Euroopa Komisjon teeb juba järgmisel aastal ettepaneku selle algatuse ellu viimiseks,“ sõnas Ratas.

Euroopa Liit seadis kolm aastat tagasi Eesti eesistumisel Tallinna digikohtumisel sihi ühtse digitaalse siseturu lõpule viimiseks, andmete vaba liikumise kui viienda põhivabaduse edendamiseks, võtmetehnoloogiates Euroopa tehnoloogilise baasi uuendamiseks ning piisava rahastuse olemasoluks digipöörde elluviimiseks. „Mul on hea meel, et oleme alates neist päevist palju edasi jõudnud, digipööre on sama oluline kui rohepööre,“ lausus peaminister.

„Elu keset COVID-19 pandeemiat on esile toonud, kui oluline potentsiaal on digitaalsel tehnoloogial. Üldtehnoloogiana mõjutab ta kõiki elualasid ning on kiirendanud arengut nii ühiskonnas kui majanduses. Seetõttu pean eriti tähtsaks, et olulise rahasüsti kõrval rohepöördesse läheb üks viiendik taaskäivitamise kavast just digitehnoloogia võimalustesse,“ sõnas Ratas ning rõhutas täielikult toimiva ühisturu olulisust Euroopa ambitsioonide elluviimisel.

Ülemkogu kutsus üles edasi liikuma Euroopa Komisjoni siseturu küsimuste lahendamiseks väljapakutud tegevuskavaga, andmestrateegiaga ning kaotama ebavajalikud turutakistused.

Täielikult toimiv digitaalne ühisturg ning andmete vaba liikumine on Ratase sõnul põhimõttelise tähtsusega. „Peame looma sobivad turutingimused uute tehnoloogiate kasutuselevõtu kiirendamiseks ja uuenduste soodustamiseks,“ lausus peaminister. „Samuti peavad meie tehnoloogiaettevõtted saama võimaluse kasvada ning laieneda Euroopas, mitte olema sunnitud tegema seda mujal,“ lisas Ratas.

Euroopa Liidu riigipeadele ja valitsusjuhtidele tehti kokkuvõtte Ühendkuningriigiga peetavate läbirääkimiste seisust.

3 kommentaari
  1. Mida 4 aastat ago
    Reply

    kujutab meil endast rohepööre? Põldude reostamine kahjurimürkide ja küllastatud keemiliste väetistega, sildiks mahepõllumajandus. Küsige Tamme Tarmolt, kuidas ta neile reostajatele rahav taskust maheraha külvas.
    Ja kus on digipööre, kui inimene peab käima 10 eri kaardiga taskus, et tuvastada iseennast, pääseda sinna-tänna, arveldada pangas, osta veebis ja palju muud. Miks pole meie digiandekus pööranud end sinna, kus kõik need kaardid oleks ühitatud ning vaja oleks vaid 1 kaarti? Ning kui kaart läheb kaotsi, siis piisab uue saamiseks mitte 2 nädalat, vaid 2 päeva.
    Miks Jurka näeb neid pöördeid, mina aga mitte? Sest mina elan lihtsureliku elu ehk mulle ei tee keegi midagi ette-taha ära.

  2. t mida 4 aastat ago
    Reply

    SINA SAAD KIIBI.

  3. Auto mootorile paigaldatud elektrolüüsi aparaat toodab vesinikku niipalju kui seda kohe kasutatakse. Vesinikku ei koguta balloonidesse.
    Iga koolipoiss oskab ehitada elektrolüüsi aparaati mida paigaldatakse auto mootorile.
    Stanley Meyer USA-s võttis patendi elektrolüüsi aparaadile :)) Milleks ? Milleks patent kui iga tatt oskab ehitada elektrolüüsi aparaati ?
    Elektrolüüsi aparaat ehk HHO generator lahutab veest vesiniku. Vesiniku kasutatakse sisepõlemis mootoreis bensiini ja diisli asemel ning hoonete kütmiseks.
    HHO generator ehk elektrolüüsi aparaat on müügil internetis paarisaja euro eest.
    HHO generator annab vesiniku kütust tasuta mida kasutatakse sisepõlemis mootoreis bensiini ja diisli asemel,ning hoonete kütmiseks.

    Biolisandi asemel kasutagem HHO genekat
    1)Igal automootoril on elektrigeneraator mis toodab elektrivoolu auto tulede,pardaarvuti jms. tarbeks.
    Peaaegu samasugune genekas on tuulikutel.
    2)Autol olev elektrigeneraator toodab voolu rohkem kui auto vajab.
    3)Kui autol olev elektrigenekas ei tooda rohkem voolu kui auto vajab siis saab autole lisada teise geneka nii,et oleks topelt.
    Tsiklile paigaldatakse auto aku.
    Seda liigset elektrivoolu on tarvis HHO geneka tarvis mis lahutab veest vesiniku.
    HHO genekas koosneb 30-st metallplaadist millest pooled on anoodid ja teised katoodid.
    HHO geneka poolt toodetud vesiniku gaasi kasutatakse bensiini ja diisli,ning maagaasi asemel.
    Hoonete kütmiseks HHO generator on erinev,elektroonikat rohkem ja on kallis

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.