Fotouudis: Metsakalmistul mälestati Konstantin Pätsi

Foto: Henri-Kristian Kirsip/Riigikantselei

Stenbocki maja, 21. oktoober 2020 – Tallinna Metsakalmistul mälestati täna Eesti esimest valitsusjuhti ja presidenti Konstantin Pätsi, kelle kodumulda ümbermatmisest möödus 30 aastat.

Peaminister Jüri Ratas ütles oma kõnes, et Eesti riigi sünd 102 aastat tagasi ei olnud enesestmõistetav. “Meie riigi loomine vajas esmalt soodsate tingimuste kokkulangemist ning teisalt inimesi, kes tekkinud võimalusi tajusid, mõistsid ning olid valmis meie rahva unistuse nimel kiiresti tegutsema,” ütles ta.

Konstantin Pätsi panus ja tähendus ei olnud tema sõnul vaid Eestimaa Päästmise Komitee või Eesti Ajutise Valitsuse juhtimises, Vabadussõja alguses sõjaministrina teenimises ega peaministri või riigivanema ülesannete ja vastutuse kandmises. “Need mainitud teod olid juba loodud riigi ehitamise ja arendamise koorem. Pätsil oli väga kaalukas roll ka meie vaba riigi loomise eelduste kujundamisel,” ütles ta.

Fotod mälestustseremoonialt (Henri-Kristian Kirsip): https://flic.kr/s/aHsmRDuVSH

2 kommentaari
 1. Seniajani 1 aasta ago
  Reply

  pole selga, kas Kostja oli leivaPÄTS (PÄTSI) või karuPÄTS (PÄTSU)? Millegipärast arvan, et Kostaj eelistas ikkagi mõmmik olla. Seepärast ina kirjutangi alati Pätsust, Pätsile, Pätsuga ja Pätsuta.

 2. Almar Glustsenko, 1 aasta ago
  Reply

  Artur Sirk’il oli 120 sunniaastapaev 25.09.2020.

  Teda ei ole ukski “taasvabanemisjargne” (jube hapu s6na, kui me oleme 800 aastat jutti ikka v66ranastajate poolt orjastatud) valitsuspoliitik Soomest kodumulda korraldanud. Ja ausaltoeldes kaasaaegsetel vapsidel ei ole mingit erilist tahtmist ka nii nutuvabamuurlusest labiimbunud poliitikaga Eestisse teda tuua, kui meil praegu on.

  Artur Sirgu poolt Vabaduss6jalaste liikumise poolt ulesseatud presidenpikandidaat, Vabaduss6ja kindral Larka, sai 1934. aasta presidendikandidaatide rahvakusitlusel ehk rahvareferendumil 7 paeva jooksul umbes 70 000 haaletanu poolt 63,63 % antud haaltest

  (tapselt sama %, mille sai Mart Helme 2016, aasta presidendivalimiste rahvahaaletusel lehel err.ee/l/presidendivalimised
  , kui Edger Savisaar oli sellelt, nutuvabamuurliku poliitika poolt, juba sisuliselt pea k6rvaldatud, loe tapsemalt pikki kommentaare: petitsioon.ee/astutagasikk
  ja arva, miks Ratas ikka Juhan Kivirahki Turu-Uuringute AS-ilt uuringuid tellib),

  Toona, 1934. aastal, kaisid iga partei kandidaadid kohapeal eri kohtades haaletamas, kokku siis 4-s kohas ja Larkat pooldanud haaletajad olid sunnitud ronima haaletuskohta mooda k6ige eluohtlikkumat kitsast treppi.

  Teisel kohal oli kindral Laidoner 22 %-ga (kes hiljem, sots August Rei vaidetava kahelt Venemaa sotsparteilt saadud info p6hjal, koos Patsiga vabaduss6jalased 1934. aastal poliitikast valja t6rjus ja vaikiva ajastu kehtestamisele igati kaasa aitas)

  Neljandaks jai sots, August Rei, umbes 2,5 %-ga

  Pats (kes lasi Sirgu ja muud paljud vapside juhid 1934. aastal vangistada, kust vangistusest Patareist hiidlane Sirgu hiljem valja aitas, kuid peale mida lasi Pats ikkagi Sirgu oma Poliitilise Politsei saadikutel Luksemburgis surmani viia) sai vaid 11 %.

  Nii, et juriidiliseltki ei saa Pats olla peale 1934. aastat mingi president, vaid on vabaduss6dalaste represseerija ja nende juhi surmaja. Kusimus on, et kelle kasuks enim.

  Selles valguses on usna ilmekas ja pentsik,et Eesti Valitsuse juhti pole olnud naha ei Patsi Vaikiva ajastu aastapaeval, 12. martsil, Helsinki Hietaniemi kalmistul Sirgu haual, koos Eesti suursaadikuga, ega 25.09.2019. aastal Sirgu malestuskuju avamisel Ambla kirikuhoone ees (kuhu surnuaiale on ta vanemad maetud),

  Ega Sinimagede lahingute aastapaevadel juuli l6pus,

  ega 2. septembril Lihula kalmistul .

  Tanavu oleks ta v6inud paluda oma esindusfotot sellelt malestuspaevalt KaPo ristiruutlilt, Sinisalult, kui sionistide hirmuvalitsuse all olevad (Bilderb)orgia klubi ja Eesti vahemalt 16 nutuvabamuuri loozhi, koos vahemalt 500 poliituhiskondlikult aktiivse v6i m6jusa liikmega, ahvardavad valitsusliikmeid mentaalset covi’disse nakatumisega, kui nad peaksid kutsuma AK-homojuutlat endid seal salvestama:
  https://uueduudised.ee/uudis/eesti/kas-jalgimisuhiskond-kogub-tuure-lihula-juhtumist/
  (Raamat “Kallase Afaar” – loozhidest samasuured arvud juba aastast 2009)
  Rochildi sionistlikke eesmarke taitva, Macronile alluva ja Napoleoni asutatud, ordeni ehk ordu kohta saad lugeda: et.wikipedia,

  Selle liikmed on nii Pats, Laidoner, kui mitu huvitavat tanapaeva Eesti poliitikut, diplomati ja k6rget ametnikku, sealhulgas Teabeametiga seotu ja EKRE k6rge eurodiplomaat.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.