Kiik: meie soov ei ole kedagi trahvida

Tanel Kiik. Foto: Scanpix

Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles teisipäeval ETV uudistesaates “Aktuaalne kaamera”, et kuigi seadus lubaks juba praegu kehtestada maskikandmise lauskohustuse koos trahvimisvõimalusega, siis pole valitsuse soov kedagi trahvida.

Kiik selgitas, et valitsuse otsustatud maskikandmise nõue pole kohustus, vaid selge suunis ja reegel ürituste korraldajatele ja ühistransporditeenuse osutajatele ning selge sõnum avalikkusele tervikuna, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

“See on suunis seda teha. Me ei hakka trahvima kedagi, ei hakka politseiga sellises mahus järelevalvet teostama. Praegu oleme liikunud soovituse etapist mõnevõrra jõulisema, suunise etappi,” selgitas minister.

“Kui me näeme, et seda ei täideta ja reeglit ei järgita, siis valitsus vajadusel arutab edasisi samme, mis nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse järgi annab võimaluse lauskohustus koos juba trahvimisvõimalusega kehtestada. Aga meie soov ei ole kedagi trahvida.”

Kiik rõhutas “Aktuaalsele kaamerale”, et praegu on eesmärk see, et inimesed kannaksid maske eeskätt ühistranspordis ja avalikes siseruumides. “Seda, kas me kunagi läheme sealt edasi n-ö lauskohustuse teed, otsustab valitsus. Seda otsust täna ei ole,” kinnitas ta.

Kiige sõnul ei pannud valitsus teisipäeval paika, milliseid maske inimesed kandma peaksid, et mitte panna rahalist kohustust madalama sissetulekuga inimestele.

“Täna oleme läinud seda teed, et kas maski kandmine või suu ja nina katmine ehk inimesel on võimalik valida,” lausus minister.

“Mina soovitaks mitmekordselt kasutatavaid maske. /…/ Kui räägime viiruse leviku tõkestamisest, siis loomulikult, kirurgiline mask on kõige parem, edasi võib-olla isetehtud mask, muud erinevad katmise viisid. Aga me ei tahtnud rahalist kohustust, mis tõesti võib olla madalapalgalise inimese jaoks suur väljaminek. Teatud takistuse, teatud n-ö turvalisuse taseme tagab ka üleüldine nina ja suu katmine.”

Hiljem eetris olnud “Esimeses stuudios” kinnitas Kiik, et valitsus ei soovi riiki täielikult kinni keerata.

“Me liigume vaikselt edasi ja tulenevalt koroonaviiruse tempost. Me ei soovi riiki lauskinni keerata, me ei soovi n-ö politseiriiki, kui tahate sellist terminit kasutada. Me soovime mõistlikku riiki, kus terviseamet, PPA, erinevad riigiasutused, kohalikud omavalitsused seisavad hea selle eest, et kokkulepitud reegleid täidetakse, aga eeskätt teevad seda läbi suunamise, nõustamise, sest viiruse levikut ei saa ometi seadusega keelata,” rääkis ta.

Kiige kinnitusel võimaldab justiitsministeeriumi juristide hinnangul ka praegu seadus maskikandmise kohustust vajadusel kehtestada.

Hajutamisnõuet ja maskisoovitust hakkab kontrollima terviseamet, aga ka ürituste korraldajad ja teenuseosutajad, kes on tihtipeale riik ja kohalik omavalitsus. 2+2 reegli täitmist hakkab koos terviseametiga jälgima ka politsei.

6 kommentaari
 1. Tuleb 2 aastat ago
  Reply

  lõpetada selline maskiball! piir kinni, kolded sisse piirata, liiklus linnade vahel peatada, nakatunud valve alla. Ja kuu ajaga oleme nullis. Kuid otsustusvõimetu Tanel koos oma kaasvalitsejatega pole suuteline selle lolluse vastu võitlema. Nagu jalamatt laseb ta ärikatel enda peal tallata, oma mina aga puudub ja haiseb.

 2. Tanelil 2 aastat ago
  Reply

  on väga haige arusaam. Tallinnas jäävad vahele paarsada lällajat ja siis peavad kõik üle Eesti trahvihirmus totakaid maske kandma. Piirake Tallinn sisse ja ükski ahv ei saa sisse ega välja ja hauduge oma lällajate kambas. Aga ülejäänud Eestile ärge oma nõmedusi ette kirjutage.

 3. SAAMATUS 2 aastat ago
  Reply

  ASI ON VÄGA LIHTNE.
  1.KOROONA ON HINGAMISTEEDE INFEKTS. HAIGUS = JÄRELIKULT ON MASKI KANDMINE ELEMENTAARNE.
  2. KUNA RISKIGRUPID = KROONILISTE HAIGUSTEGA ISIKUD JA VANEMAEALISED /sest neil on samahästi kui kroonil. haigused ja vanusest nõrgestat. organism/ ON VÄGA ! OHUSTATUD. HAIGESTUMINE TÄHENDAB NEILE SURMA VÕI INVALIIDISTUMIST. IGAL JUHUL RIKUB VÄGA! NENDE TERVIST.- SEEGA PEAVAD NEIL OLEMA VIIRUSKINDLAD!!! MASKID. AGA NEIST POLE TARVIS HOOLIDA, SEST OHT POLIITIKUTELE TULEB ELUJÕULISTELT INIMESTELT.
  3. KUNA NEID VIIRUSKINDLAID MASKE NEILE EI VÕIMALDATA !!! PEAVAD KÕIK INIMESED KANDMA MASKE, NEID, MIDA KÄTTE SAAVAD JA KUST SAAVAD. SEEGA HOIAVAD NAD ÄRA NENDE TÄHTSUSETUTE RISKIGRUPPIDE HAIGESTUMISE, ISEENDA HAIGESTUMISE , OLGU SIIS JERGEM VÕI RASKEM VORM, TÜSISTUSED JA ENDILE OLULISTE INIMESTE NAKATAMISE NING VÕTAVAD KA VIIRUSELT OSAKESE VÕIMALUSI LEVIDA.
  KORDUVKASUTATAV MASK VIIRUST EI PEA, KA MEDITSIINILINE MASK EI PEA, EGA PEA KA BAKTEREID, OLLES TOLMUMASK JA ON ÜHEKORDSE KASUTATAVUSEGA.
  NÕME ON RÄÄKIDA, ET VAADAKE ISE KUST SAATE JA MIS OMADUSED MASKIDEL ON. INIMESED EI OSKA SEDA JA NEID VÕIMALIK PETTA. KA MEDITSIINILISTE TOLMUKATE HINNAD TÕSTETAKSE KOHE NÕUDLUSE SUURENEDES.
  4. IMELIK ON KUULATA nn.”JURIIDILISI” ARUTLUSI, ET KAS PÕHIÕIGUS LUBAB SUNDIDA MASKI KANDMA.
  LAS PÕHIÕIGUS KEELAB MULLE KAITSTUSE OLLA TERVE ? JA SEDA PANDEEMIA AJAL? KUI SELLEKS ON VAJA, ET KÕIK ISIKUD KANNAKSID MASKE – KUNA VIIRUSKINDLAID MASKE RISKIGRUPPIDELE EI JATKU.
  KAS PÕHISEADUS VÕI MISTAHES SEADUS KEELAB VIIRUSE TÕKESTAMIST?LUBAB TEISTE NAKATAMIST???OLGU TEADLIKULT VÕI TEADMATA _PANDEEMIA AJAL ON SEE ÜKSSAMA ASI.
  5. JÄRELIKULT TULEB KÕIGIL MASKE KANDA. JA RIIGIL TULEB SEE KOHUSTUSLIKUKS MUUTA. TRAHVIDA.
  JA JÄLGIDA, ET EI TÕSTETAKS HINDU JA VAESEMATELE ANTAKS MASKITOETUST.
  KÄIN SUVEST SAADIK LINNAS JA TRANSPORDIS MASIGA – AINSANA. PAREMA PUUDUSEL TOLMUKAGA = nn.MEDITS. MASK, KUST TULEVAD KÄBI KA KÕIK LÕHNAD -JÄRELIKULT EI PEA MIDAGI, AMMUGI VIIRUST.
  MITTE KELLELGI MASKI POLE, TRANSPORT ON ÜLEKOORMAT, VAHED ON PARIMAL JUHUL 50 cm, RÄÄGITAKSE TELEF. KUI ÜKSTEISEGA, KÖHITAKSE, HINGELDATAKSE, RÖGISTATAKSE.jne. Milleks siis poes
  see 2 m mida keegi ei pea.
  ILMA MASKITA ÜHISRUUMIDES VIIBIMINE ON MATSLIK !
  IMESTAN MEIE ASJULISTE SAAMATUST HANKIDA RISKIGRUPPIDELE VIIRUSVASTASED MASKID, KOHUSTADA SEADUSEGA KÕIGIL VÄHEMALT TOLMUKAID KANDMA, ÜHISTRANSPORTI REGULEERIMA JA LISAMA VAGUNEID, TIHENDAMA BUSSE, ET SELLIST ÜLEKOORMATUST POLELS, ABISTAMA KERJUSPENSIONÄRE MASKI JA DESINF. VAHEND.TOETUSEGA.

 4. to tuleb 2 aastat ago
  Reply

  KUI VIIRUS JUBA SEES ON, SIIS NÜÜD SEE ENAM EI AITA.
  JU o LI SEE JÄRJEKORDNE OHVER RAHAMAJANDUSE ALTARILE TERVISE JA ELUDE ARVELT, ET PIIRE SIIS KINNI EI PANDUD, KUI VAJA OLI. JA VAJA OLI MÖÖDUNUD AASTA DETSEMBRIST!
  JA PRAEGUNE OHVER PoLIITIKUTE “altarile” ON SEE, ET RISKIGRUPPIDEL POLE VIIRUSKINDLAID MASKE (liialt tööd ja organiseerimist ja kallid ka) ET MASKIKANDMIST POLE SUUDETUD -TAHETUD /et mitte pahandada elujõukisi kes soovivad mugavalt tramburaitada) MUUTA KOHUSTUSLIKUKS TRAHVI ÄHVARDUSEL, ET TRANSPORTI POLE MUUDETUD SELLISEKS, KUS ON VÕIMALIK 2 m VAHESID PIDADA (ei aita seegi, kui hingatakse sisse üksteise poolt väljahingat õhku),natike ehk aitab.

 5. Homoseksualismi aktivistid levitavad seda nakkust ,homopandeemiat.
  Nad kraatsivad hammastega mittehomo peenisesse bakterid ja siis mittehomost saab homoseksualist 48 tunni jooksul.
  Koolimaja toaletis homoaktivistid kraatsivad laste peenisesse bakterid ja siis lapsed haigestuvad homoseksualismi …neist saavad homoseksualistid…

  Oh kooliaeg,
  oh kooliaeg millal sina tuled
  Koolimaja peld ikus lastest saavad pe d ed

  Homoseksualism on ravitav ravimtaimede abil millised parandavad immuunsust.
  Toore Võilille juurika abil saab terveks kindlasti.
  Muidugi enam ei tohi olla kontaktis nakatunud isikutega.
  Homoseksualismi sümptomid on lillad huuled, madal lihaste toonus,krampis huulte lihased mis hoiavad ees “naeratust” jpms.
  Milline on homo käepigistus ?
  Homo käepigistus on vedel ja vastik, tülgastav,masendav.
  Samasoolisi ei eksisteeri.
  Millised on homo suguelundid ?
  Neid pole olemas. On olemas mees-, ja naissuguelundid aga homosuguelundeid pole olemas. Pärasool ei ole suguelund.

  Miks homode käepigistus on vedel,vastik,tülgastav,masendav ?
  2)
  Miks homode lihaste toonus on madal
  ?
  3) Miks homodel puuduvad homogenitaalid ?
  On olemas mees-, ja naissuguelundid
  aga homoseksualistide genitaale pole olemas. Pärasool ei ole suguelund.
  Seega,kuna puuduvad homogenitaalid siis samasoolisi ei eksisteeri

 6. Joe 2 aastat ago
  Reply

  Nii paljud nakatuvad koroonasse et maski kandmine peab olema kohistuslik. Mingeid spordivõistlusi ei tohika korraldada eriti kui sportlased tulevad teistest riikidest. Inimesed ei pea alati vahet 2 meetrit seades htu enda ja teiste tervist.Kas ikka haiged on karantiinis või liiguvad ringi. Peaks ikka kontrollima. Peaminister võiks eeskuju näidata ja jätta ära väisreisid eriti USA-sse ja Prantsusmaale kus on peale koroona veel rahutused ka .Pealegi sealt arvatavasti koroonavastast ravimit ei saa.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.