Rahvarinde muuseum liitub Tallinna Lauluväljakuga

Tallinn, 11.09.1988. Vabaduse laul ehk massiüritus "Eestimaa laul." Rahvarinne kutsus rahva lauluväljakule. Foto: Scanpix

Tallinna linnavalitsus esitas neljapäeval volikogule eelnõu, millega soovib otsustada Rahvarinde muuseumi ülesannete ja vara üleandmise sihtasutusele Tallinna Lauluväljak.

Eelnõu käsitleb seni Kesklinna valitsuse hallatava asutuse Kesklinna Vaba Aja Keskus struktuuriüksusena tegutsenud Rahvarinde muuseumi kontseptsiooni uuendamist ja lauluväljakuga liitmist. Ühine ekspositsioon on kavas pühendada laulva revolutsiooni, Eestimaa Rahvarinde ja lauluväljaku ajaloole ning avada SA Tallinna Lauluväljak külastuskeskusena.

„Nii Rahvarinde muuseumi kui lauluväljaku sisulise arengu huvides on minna edasi koos ja uuenenud kontseptsiooniga. Mõlema asutuse eesmärk on tutvustada Eesti lähiajalugu, kuid seni on killustatud ressursside tõttu saanud seda teha ebajärjekindlalt,“ sõnas Kesklinna vanem Monika Haukanõmm. „Nüüd on kavas ühendada nii teemad kui organisatsioonid laululava ruumidesse rajatavas püsiekspositsioonis. Uue külastuskeskuse avamine just lauluväljakul on kooskõlas selle koha tähenduse ja seal lähiajaloos toimunud sündmustega. Rahvarinde muuseum jõuab nüüd justkui oma koju, kus on tema parim koht.“

Rahvarinde muuseumi funktsioonid ja vara antakse lauluväljakule üle 1. jaanuariks. Sihtasutusele nähakse tuleva aasta linnaeelarves ette 250 000 eurot külastuskeskuse esimese etapi rajamiseks.

„Uue ekspositsiooni idee on pakkuda külastajatele harivat ja elamuslikku ajaveetmise võimalust looduskaunil alal, mis on ühtlasi eesti kultuuri maamärk ja laulva revolutsiooni häll,“ rääkis Rahvarinde muuseumi juhataja Helen Lausma-Saar. „Avarad ruumid lubavad laiendada ajaloo tutvustamist ja ürituste korraldamist, märgatavalt paranevad ka töötingimused.“

Rahvarinde muuseumi põhitegevus on koguda ja populariseerida Eestimaa Rahvarinde ja vabadusliikumise ajalugu, korraldades temaatilisi näitusi, haridusprogramme ja üritusi lähiajaloo teemadel. Muuseum avati 1. oktoobril 2013 Vabaduse väljaku maa-alustes ruumides, kus puudus võimalus ekspositsiooni ajakohastada.

Pärast linnavolikogu otsuse vastuvõtmist muudab linnavalitsus sellest lähtudes Kesklinna Vaba Aja Keskuse põhimäärust ning muudatusi on kavas arvestada linna 2021. aasta eelarves.

2 kommentaari
  1. Kas 1 aasta ago
    Reply

    see Helen pole mitte pede või pedemeelne? Millegagi seoses on selline mulje jäänud.

    • Uurisin 1 aasta ago

      veebist järele. See pedekas on küll Helen aga Talalaev, mitte Lausma-Saar. Viimane Helen on võõrkeelte levitamise pooldaja ehk eestlased vähem eesti keeles töid teeks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.