Eesti ja Ukraina peaministrid allkirjastasid kahepoolset koostööd lihtsustava leppe

Foto: Henri-Kristian Kirsip

Täna toimus peaminister Jüri Ratase videokohtumine Ukraina ametikaaslase Denõs Šmõhaliga, mille käigus allkirjastati ka Eesti ja Ukraina vahelise tehnilise ja finantskoostöö kokkuleppe. See tagab maksuvabastuse Ukrainas ellu viidavatele Eesti-Ukraina tehnilistele koostööprojektidele.

„Ukraina peaministri visiit Eestisse pidi toimuma novembris, kuid lükkus koroonaviiruse leviku tõttu edasi. Meie suhted vajavad aga arendamist ka pandeemia ajal,“ ütles peaminister Jüri Ratas. „Eesti teeb Ukrainaga ligi 40 koostööprojekti aastas, mille fookuses on eelkõige demokraatia tugevdamine, sealhulgas e-valitsemise arendamise kaudu, ettevõtluskeskkonna toetamine ja hariduse kvaliteeti tõstmine. Seoses koroonaviiruse levikuga pöörame senisest rohkem tähelepanu ka tervishoiu valdkonnale”.

Esimese konkreetse projektina hakkame Ukrainas ellu viima piirijärjekordade haldamist kahes Ukraina piiripunktis. See annab võimaluse rakendada Ukrainas Eesti kogemust sarnaste probleemidega toimetulemisel ning edendab nii piiriülest liikumist- kui kaubandust.

Eesti ja Ukraina valitsuse juhid arutasid kahepoolseid suhteid ja ühiseid väljakutseid koroonaviiruse vastases võitluses. Eesti on Ukrainat pandeemia ajal aidanud nii maskide, desinfitseerimisvahendite, tekkide kui ka muude vahenditega, mis aitavad kaitsta inimesi viiruse eest ja kiirendada haigete paranemist. Mõlemad riigid proovivad leida tasakaalu tervishoiu ja majanduse vajaduste vahel ning valmistuvad ette hetkeks, millal avaneb võimalus alustada elanikkonna ja eelkõige riskirühmade vaktsineerimisega. Euroopa Liit lubas toetada 500 miljoni euro ulatuses rahvusvahelist riskide maandamise mehhanismi COVAX, mis aitab tagada juurdepääsu vaktsiinidele väikese ja keskmise sissetulekuga riikides, sealhulgas Ukrainas.

Ratas kinnitas Šmõhalile, et Eesti toetab tugevalt Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.  „Valitud ÜRO Julgeoleku Nõukogu liikmena hoiame relvastatud konflikti Ida-Ukrainas ja ebaseaduslikku Krimmi annekteerimist rahvusvahelise kogukonna pideva tähelepanu all“. Ratase sõnul on Eesti alati valmis jagama Ukrainaga oma kogemusi, mis aitavad Ukrainal reformidega edasi liikuda ja toetavad riigi püüdlusi Euroopa Liidu suunas.

Rahvusvahelistest teemadest puudutasid peaministrid veel kolme mere algatust ning üleminekut taastuvale energiale.

7 kommentaari
 1. maakas 2 kuud ago
  Reply

  Nii vaikselt ja samm sammult Ukraina okupeeritaksegi., Omal ajal andis Vladimir Ilits Ukrainale Donbassi piirkonna altkäemaksuks hiljem Kingiti ( kinkis )Nikita Hrustšov Krimmi altkäe maksuks-et banderalased vait jääksid !!!
  Nüüd okupeerib EL ja NATO ja ikka läbi altkäe maksude !
  Oksele ajab

 2. maakas 2 kuud ago
  Reply

  OI Oi kui paha oli NSVL. ja venelased. Ülemnõukogu presiidiumis oli kas 18 või 19 liiget- neist 12 ukrainlased- noh kes kõige ees seda me ei mainigi.
  Solidaarne on EV ka Gruusiale- Sealsed pojad Jossif ja lavrenti olid head õpetajad – kuidas ei tohi elada.
  Aga meie poliitikud pole õpetust võtnud- vaid eeskuju Sõpradeks on Saakasvilid ja natsistlikud….- kahju et Ukraina TV-d ei näe enam. Isegi episood Parašenko TV-st ei lähe meelest -kuidas Ukraina pojad sõidavad lippude lehvides BUK kompleksidega kodumaad kaitsma- Ja Malaisia lennuk alla prantsataski…..
  Verine EL- kes toetab teiste riikide annekteerimist (demokraatia edendamise sildi all)- aga mis endil ???

 3. Joe 2 kuud ago
  Reply

  Kuidas võib sellise riigiga leppeid teha kus toimus verine võimuvahetus. Korraldajaid valmistati ette Leedus ja Poolas. poola ja Ukraina on sellised riigid kust tuleb eemale hoida. seal ei hoolita rahva heaolust. Elu on seal viletsam kui meil Ansipi ajal. Pensioni saab seal keskmiselt meie rahas (0 eurot. Reformistlikud valitsused saatsid Ukrainale miljoneid aga maei rahvas oli viletsuses isegi arstiabi saamise võimalus kaotati ära kohapeal, kordagi ei tõstetud pensione jne. Praeguse valitsuse sisepoliitika on hea aga välispoliitikas peaksime võtma eeskuju edukatest riikidest kes ei topi oma nina teiste riikide siseasjadesse vaid tegeleb oma rahva heaoluga.

 4. Jah 2 kuud ago
  Reply

  Ukrainast tuleb eemale hoida ja lepinguid sõlmida riikidega kes on meoe vaesele riigile eeskujuks. Ukraina seda kindlasti pole ja on palju vigu teinud. Muidugi on Keskerakond ka praegu parim erakond aga välispoliitikas tundub et meie peaminister polekski nagu keskerakonglane. See pugemine USA ees on ka ebameeldiv. ja mõtle ometi USA presidendi kohta ei tohi isegi oma arvamust avaldada. Kas peab kiitma ja valetama või. Eks igasuguste küsimustega ja vastuste moonutamisega võeti vahele ka Helme. Oli ju selge et taheti temast lahti saada. Kas te pole märganud et kogu aeg leitakse süüdistusi ja paistab et osa reformierakondlasi saabki palks valesüüdistuste vorpimise eest. Aga see ponud kül . Meie väike ja vaene riik peaks sõbrustama hoopis teistsuguste riikidega kui Ukraina.

 5. Noh 2 kuud ago
  Reply

  Oli Ukrainas rahulik elu aga korraldati verine võimuvahetus. Oli Valgevenes rahulik elu aga saadeti üks naine võimu vahetama ja rahvas ässitati tänavale lärmama.Vare ku Gruusiasse pandi tööle president väljaspoolt kes osutus kurjategijaks ja oli hiljem peale oma põgenemist tagaotsitav. miks sekkutakse teiste riikide siseasjadesse. Brüsselis peaksid saadikud hoolitsema riikide heaolu eest aga mitte riike tülli ajama ja Venemaale sanktsioone leiutama. Kuidas selline tegevus küll rahule kaasa aitab pole arusaadav. Isegi meie riikostab sõjavarustust ehkki keegi ei kavatse meid rünnata ja isegi kui kavatsekski ei läheks keegi Venemaa vastu sõtta–nii et hea läbisaamine on rahule kasulik. Ukrain on veel vaesem riik kui meie ja meil pole vaja temaga mingeid kokkuleppeid sõlmida. Meile sellest kasu pole, las rikkamad riigid aitavad. Selle verise võimuvahetuse ajal põgenesid paljud ukrainlased Venemaale ja neil on seal palju parem elu kui Ukrainas.

 6. Jüri Rattale. 2 kuud ago
  Reply

  Sa reetsid koos Simsoni ja Repsuga Savisaare. Nüüd siiani teed kõik, et ta süüdi jääks.
  Lõpeta ta ära. Sa ise ei ole tema taguotsapühkimise paberit väärt.
  Sa oled kurjategija.
  Hirm Savisaare tulekul suur. Ta siiski tuleb.

 7. ? 2 kuud ago
  Reply

  Mistarvis? Kommid ja küpsised, kitlid ja potid tulevad koguaeg sealt niigi.Fruktid ja tangud ka.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.