Valeri Korb: Rahvas on Kohtla-Järvel Keskerakonda usaldanud ligi veerand sajandit

Valeri Korb

Keskerakonna Kohtla-Järve piirkonna esimees Valeri Korb toonitas usutluses Kesknädalale vajadust kvaliteetse eesti keele õppe järele nii Kohtla-Järvel kui ka Ida-Virumaal tervikuna. Põlise kohtlajärvelasega, mitmekordse siinse linnapeaga ja Riigikogu erinevatesse koosseisudesse kuulunud Valeri Korbiga (praegu Kohtla-Järve linnavalitsuse arendusnõunik) rääkisime ka töökohtade hoidmisest ja loomisest, hoonete renoveerimisest ja ehitamisest ning mõistagi  Keskerakonna tegemistest.

Mis on Keskerakonna pikaajalise populaarsuse põhjus Kohtla-Järvel ja millise paikkonna omapäraga peab ennekõike arvestama?

Keskerakond on Kohtla-Järvel tõesti ligi 25 aastat võimul olnud. Küllap oleme suutnud ikka mõndagi korda saata, et inimesed meid usaldavad ja meie poolt hääletavad. Kohtla-Järvele ja ka siinsele Keskerakonna piirkonnale avaldab mõju omavalitsuse suurus. Linnaosasid oli varem kuus, nüüd viis: Ahtme, Järve, Oru, Sompa ja Kukruse. Nende kaugus keskusest ja linnavalitsuse hoonest on 10-20 kilomeetrit.

Pärast Teist maailmasõda suunati seoses põlevkivikeemia kombinaadi välja arendamisega inimesi Nõukogude Liidu aladelt Kohtla-Järvele piltlikult öeldes Murmanskist Odessani. Kohtla-Järvel elab 45 rahvust: venelased, eestlased, ukrainlased, juudid, sakslased, tatarlased jne. Igal kogukonnal on omad kogemused, kultuuritaust ja visioonid.

Kas võime rääkida ka kogu Kohtla-Järve elanike huvidest?

Praegu võib Kohtla-Järvel ehk kõige suuremaks probleemiks lugeda eesti keele õpetamist. Inimesed ootavad, et riik tagaks nendele eesti keele õppimise võimalused professionaalsete õpetajate juhendamisel. Praegu on õpetajatest puudus. Õpetajaid oleks ehk võimalus saada Tallinna Tehnikaülikooli Kohtla Järve Kolledži lõpetajate hulgast. Need noored lähevad aga tööle pigem mujale, kui kooli.

Mis oleks selleks stiimuliks, et õpetajad Kohtla-Järvele tööle tuleksid?

Haridus-ja teadusministeerium on meie probleemidega kursis. Tegelikult eesti keele õppe vajadus pole mitte ainult Kohtla-Järve, vaid kogu Ida-Virumaa venekeelse elanikkonna probleem. Oleme eesti keele õpetajate tööle saamiseks vaadanud ka Tartu Ülikooli poole. Õpetajatele sobiva ja huvipakkuva töökeskkonna (palgad, elamisvõimalused) loomine peaks toimuma kohaliku omavalitsuse ja riigi koostöös.  Varem jäid mitmed sellekohased programmid paberi peale. Keskerakonna juhitava koalitsiooni ajal on riigipoole suhtumine muutuma hakanud. Optimismiks annab põhjust ka Ida-Viru keskhaigla uue hoonekompleksi näide. Nüüd on sellesse haiglasse tulnud arste Tallinnast, Tartust ja Viljandist. Nad peavad siinseid töökohti huvitavateks ja arenguvõimalust pakkuvateks.

Mõistagi tuleb Kohtla-Järvel ja Ida-Virumaal igas valdkonnas tähelepanu pöörata töökohtade alles jäämise ja juurde loomise temaatikale. Ida-Virumaalt lahkub igal aastal paar tuhat inimest. Korralikult  tasustatud ja atraktiivsed töökohad võimaldaksid seda protsessi pidurdada.

Milliseid suuri hooneid Kohtla-Järvele praegu ehitatakse?

Me lõpetame polikliiniku uuendamist. Järve linnosas ehitatakse teist osa Ida-Virumaa keskhaiglale. Selle maksumus on üle 30 miljoni euro. Valmib ka suur spordikompleks, mille maksumus on ligi 10 miljonit eurot. Renoveerime täielikult ka jäähalli platsi.

Millised spordialad on Kohtla-Järvel populaarsed?

Huviga harrastakse ujumist, samuti maadlust, võimlemist, tegutsevad hoki- ja jalgpallimeeskonnad.

Kuidas iseloomustate Keskerakonna Kohtla-Järve piirkonna liikmeskonda?

Erakonna liikmeid on meil 400. Paljud inimesed osalevad aktiivselt erakonnatöös. Piirkond aga tegutseb ja usun, et ka areneb. Tänavu pole õnnestunud koroonakriisi tõttu kuigi palju koosolekuid teha, kuid tihe side piirkonna liikmete ja juhatuse vahel on jätkuvalt olemas.

Kuidas valmistute tuleval aastal toimuvateks kohalike omavalitsuste valimisteks?

Ütlen ausalt, et poliitilist võimu uutel valimistel kätte võita on kergem, kui seda 25 aastat käes hoida. Nimekiri kohalikeks valimisteks on juba praktiliselt valmis.  Loodame, et nimekirjaga ühinevad ka uued mõtteerksad, tegusad, kodupaiga arengule ning Keskerakonna edukäigule kaasa aitavad inimesed. Oluline on see, et erakonna püüdlused ja ettevõtmised on inimestele teada ja nähtavad.

Usutles Jaan Lukas

 

1 Kommentaar
  1. jah 4 aastat ago
    Reply

    Keskerakonda on alati usaldanud Eestimaa parimad inimesed sest Keskerakond on tõestanud oma tubli tööga et on parim. Keskerakondlased pole raisanud oma aega valesüüdistuste leiutamisega vaid hoolitsenud meie rahva heaolu eest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.