Meie Inge Unt! (avalik kiri pedagoogikadoktorile)

Inge Unt

Ja jälle on üks aastaring täis saanud … Teie (resp. meie) eas kulgeb aegki hoopis teistmoodi, kui kunagi minevikus, noorusest rääkimata… Aga sedagi saame teada alles siis, kui tohutu elukogemus seljataga ja kõike tehtut pole isegi endal võimalik kokku võtta-üldistada… Tehku seda teised, kui suudavad!

Mõeldes meie kunagisele koostööle ja mõttevahetustele, meenub ikka ja jälle 1990-ndate 1. pool, kui Eestis käisid veel sisulised vaidlused (nüüd on needki vaibunud, isegi ÜPUI suleti – pole ka juhendajaid) põhikooli ja gümnaasiumi uue õppekava ümber. Truuna toonasele TEADUSE vaimule ja pedagoogika ajaloo tundmisele, kuulsin Teid siis vähemalt kolmel korral sõna võtvat-ütlevat: „Enne üleminekut uuele õppekavale tuleb teaduslike meetoditega määrata meie õpilaste teadmiste TASE, siis on hiljem võimalik võrrelda…“ Seda muidugi ei tehtud, sest oli alanud pime Lääne jäljendamine ja moodsate „innovaatiliste“ projektipõhiste „teadlaste“ tsiteerimine, suurrahvaste elu ahvimisest rääkimata.

Vast kuulsite ise – üle nädala tagasi ütles ka Mika Keränen Vikerraadios, et HTMs pole ühtki inimest, kes praktilist õpetajatööd tunneks, kuigi suunavad koolides toimuvat. Mika töötas seal viis aastat ja on nüüd õpetaja Luunja koolis.

Siin me siis nüüd oleme … Isegi meie gümnasistide arukus (IQ) on selle sajandi algul kukkunud lausa 8 (!) standartpunkti. Ja mis eriti hirmutav – sel teemal ei soovita isegi arutleda. Mida oleksite Teie, Aleksander Elango või Heino Liimets (kui piirduda tippnimedega) sel puhul toona öelnud-teinud? See oleks olnud ju ühiskonnas plahvatus, aga nüüd … ei katkesta me isegi enesekiitmist!

Teie 90-ndal sünnipäeval paar aastat tagasi ütlesin välja soovi kohtuda ka 100-ndal juubelil (et Teie nime toel  didaktika vallas võidelda). Ka arvukad õpilased-mõttekaaslased soovivad seda. Palju õnne sünnipäevaks, meie Inge Unt!

Peep Leppik (koos Reedaga), üks Teie akadeemiline poeg

1 Kommentaar
  1. robert 2 aastat ago
    Reply

    Minu hea suvilanaaber staazikas matemaatikaõpetaja ütles suvel puhkusele saades Sain hullumajast tulema Kunagi ammu juhtusin liinibussis kuulma 2 õpetaja vestlust Mõlemad arvasid et pärast Kreitzbergi pole Eestis haridusministrit olnud No mida ongi arvata haridusministrist kes susserdab isegi bensiini oma auto tarbeks ministeeriumi rahakoti najal Praegusest lukuspetsialistist napoleonikesest arvan veelgi vähem

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.