Suvine küsitlus: Eestis usaldatakse valitsust enam kui Lätis ja Leedus

Vabariigi valitsuse istung

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut avaldas teisipäeval oma suvise küsitluse andmed, millest selgub, et Eestis usaldatakse valitsust enam kui Lätis ja Leedus, kuid vähem kui Soomes.

Kuigi 2020. aasta põhiteema on olnud konkurentsitult koroonaviirus, siis jääb Eesti siseselt lõppevat aastat meenutama ka pingestunud poliitiline õhkkond. Aasta jooksul on olnud mitu valitsuskriisi, opositsiooni umbusaldushääletused valitsuse liikmete vastu ning terav vastuseis koalitsiooni ja opositsiooni vahel abielureferendumi teemal. Selle taustal tasub Ühiskonnauuringute Instituudi hinnangul pöörata tähelepanu sellele, et enamus Eesti valijaskonnast usaldab valitsust ja parlamenti ning Läti ja Leeduga võrreldes on olukord selgelt parem.

Inimestelt küsiti erinevate institutsioonide kohta neljapalli skaalal, mil määral nad neid usaldavad. Valitsust usaldab Soomes 69 protsenti, Eestis 53 protsenti, Lätis 30 protsenti ja Leedus 41 protsenti vastajatest. Parlamenti usaldab Soomes 70 protsenti inimestest, Eestis 51 protsenti, Lätis 28 protsenti ning Leedus 24 protsenti vastajatest. Seega nii täidesaatva kui seadusandliku võimu institutsioonide puhul on usaldus kõige kõrgem Soomes, Eestis usaldab vastavaid institutsioone natuke üle poole vastajatest, kuid Lätis ja Leedus enamus vastajaid parlamenti ja valitsust ei usalda.

Uuringufirma Norstat teostas küsitlused Soomes, Eestis, Lätis ja Leedus juunist augustini veebikeskkonnas ning igas riigis vastas nendele 1000 18-aastast ja vanemat kodanikku. Enam kui 100 küsimusest koosnev uuring käsitles muude teemade seas ka usaldust erinevate institutsioonide vastu.

5 kommentaari
 1. Ma 1 aasta ago
  Reply

  peaks olema üdini loll, et sellist jahumütside otsustusvõimetut valitsust usaldada.

 2. jura 1 aasta ago
  Reply

  Sellist valitsust peabki armatsema. Ikkagi 7 rutsi pinssi juurde!

 3. Nojah- 1 aasta ago
  Reply

  minule meeldib Soome valitsus sest seal ei topita oma nina teiste riikide siseasjadesse ja hoolitsetakse oma rahva eest. Kui minu käest oleks küsitud meie valitsuse kohta siis ma ütleksin et keskerakondlik valitsus on parim. Mulle meeldib praeguse valitsuse sisepoliitika ja hoolitsus meie rahva heaolu eest ka rasketes tingimustes. rasked tindimused olid ka peale Ansipi ja Rõivase valitsemist kus tuli majandus käima lükata. Arstiabi saamine kohapeal oli ju täiesti ära nullitud, meditsiinile ja haridusele peaaegu raha ei antud reformistliku valitsuse poolt, pensione ei tõstetud ega ka abirahasid, vaesus aina kasvas. Seda pidi heastama rasketes tingimustes kus kogu aeg mõned reformierakondlased tegelesid valesüüdistuste vorpimisega rikkudes tublide inimeste tervist ja segades nende tööd. praegu see jätkub vaatamata pandeemiale mis räsib meie maad. Järjest valatakse süüdistusi kaela tublidele inimestele ja eesmärgiks on võimule saamine iga hinna eest. Aga veel ühte Ansipi valitsust meie riik välja ei kannataks. Ma ei mõista isamaalaste tegevust sõjanduse alal sest keegi ei kavatse meid rünnata ja hea läbisaamine kindlustabki rahu aga peame tänama et nad on nõus töötama koos Keskerakonnaga ja nüüd on neil ka tubli esimees. Paremat valitsust kui praegu pole meil kuskilt võtta. Rahvaliit aeti laiali kes oleks olnud hea liitlane. Kardan et sotsid satuvad Reformierakonna mõju alla aga olen keid alati pooldanud ja nende eelmine esimees meeldis mulle. Kõudu keskerakondlikule valitsusele –olen selle valitsuse pooldaja.

 4. Ele 1 aasta ago
  Reply

  Meil on hoolitsev valitsus ja palju head on juba ära tehtud sisepoliitikas. Aga miks peavoolumeedia tegutseb sageli valitsuse vastaselt kaitstes reformierakondlaste huve. Praegune valitsus ei suudakaitsta oma inimesi valesüüdistuste eest mis järjest kleebitakse külge. Arusaadav et ei julgegi sest siis satub ise löögi alla. Palun tooge tagasi Tallinna TV kus rääkisid meie riigi parimad ja ausamad ajakirjanikud. Suur igatsus on neid jälle näha ja kuulda. Ega valitsusel pole kerge praegu väljast tulnud pandeemia tõttu ja nende süüdistuste tõttu mis pritsitakse välja Reformierakonna tagatoast. Sinna ei pääse karistused ja äkki isegi viirus kardab sinna siseneda. Head uut aastat keskerakondlikule valitsusele.

 5. oleme sunnitud vabandama sic 1 aasta ago
  Reply

  Pasaprääksuja kohal-hoolitsev valitsus, venemaa pole meile kunagi halba teinud…jne. Miskipärast ei mainita teie pasaparteilasest krõhvat, kes vaevu Toompeale jõudnuna, kohe kulbiga raha ahnitsema asus-ikka eluasemekompensiatsiooni tõstma? Ikka rahva taskust vargile, ikka vargile…Aga sinu sitaperse neleeleottnojah õngitseme su tegeliku isiku välja ja toome rahva ette, töö hakkab tulemusi andma! Rahvas peab oma kangelasi teadma!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.