Svet: venekeelse elanikkonna seas võib jääda vajaka koroonainfost

Lasnamäe linnaosavanem Vladimir Svet

Lasnamäe linnaosa vanema Vladimir Sveti hinnangul võib Lasnamäel olla nakatumisnäitaja teistest pealinna linnaosadest kõrgem seetõttu, et paljud ei saa oma ameti iseloomu tõttu kaugtööd teha ning vajaka võib jääda ka koroonainfost, kirjutab Postimees. 

Linnaosa vanema sõnul on Lasnamäe kõrgete nakatumisnäitajate põhiprobleemiks just sotsiaalmajanduslik taust. «Need inimesed, kes on vähem jõukad ja töötavad sfäärides, kus on pole võimalust kaugtööd teha, siis nad ei saa endale tagada selliseid võimalusi, mida saavad teistes töökohtades inimesed,» põhjendas Svet.

Tema sõnul saab ka vaadata linnaosade jagunemist inimeste sissetulekute osas. Linn näeb, et Lasnamäel on väga palju inimesi, kellel ei ole hea elatustase. «Vahe eesti ja vene keelt kõnelevate inimeste seas seisneb selles, et vene emakeelega inimeste seas on rohkem neid, kelle töö iseloom ei luba teha kaugtööd,» ütles Svet.

Lisaks sellele tõi Svet välja, et inimesed kardavad töökaotust, kui nad jäävad eneseisolatsiooni või võtavad välja haiguslehe. «Nad teavad, et haiguslehe võtmine vähendab olulisel määral nende sissetulekut ja seetõttu ma arvan, et põhiline probleem, kuigi see on eeskätt tervishoiualane kriis, peitub selles, et eriti lihttööd tegevad töötajad kardavad sissetuleku vähenemist ning seetõttu ei näe mingeid alternatiive,» põhjendas Svet.

Esimesest jaanuarist jõustunud muudatuse järgi tasustatakse haiguslehte alates teisest päevast. Seetõttu loodab Svet, et jaanuari lõpuks on võimalik nakatumisnumbrite põhjal öelda, kas seadusemuudatus on mingit mõju avaldanud.

Sveti sõnul on praegu teavitustöö suunatud sellele, et inimesed teadvustaksid koroonaviirust ning koos sellega elamist. «Miks on oluline jääda koju, kui on haiguse kahtlus? Miks on oluline pöörduda perearsti poole? Miks on oluline jääda eneseisolatsiooni, kui on olnud kokkupuude haigestunuga?» loetles Svet.

Kevadel rõhutas Tallinn teavitustöös, kuidas inimene saaks ennast viiruse eest kaitsta. «Täna me teame tänu statistikale, et inimesed teavad seda juba, ning hetkel on oluline rõhutada, kuidas nad peavad käituma tööalaselt, et peatada viiruse levikut,» põhjendas ta.

Teavitustöö käib praegu läbi linnaosavalitsuste lehtede, linnalehtede, Tallinna linna ostetavate telesaadete kaudu ja läbi pressikonverentside, kuhu kaasatakse ka tervisealaeksperdid nagu näiteks doktor Arkadi Popov ja Irina Dontšenko. «Siin on vast olulisim igapäevane suhtlus sotsiaalhoolekande teenistuse tasemel, kus teame, et sajad inimesed puutuvad kokku, kas läbi telefonivestluste või koduvisiidiga, kui pole võimalik külastust vältida. See on selline üksühele teavitus ja suhtlus,» lisas Svet.

«Kokkuvõttes ei ole meie probleem inimeses, kes saab lugeda Postimeest, kaugtööd teha ja pühadeks sõita maale eneseisolatsiooni, kuna temal on olemas kõik eeldused, et elada turvalisemat elu ja vältida nii enda kui ka teiste nakatumist,» rääkis Svet.

BNS

4 kommentaari
 1. Tohoh 2 aastat ago
  Reply

  Igal pool on teave ühesugune ja see mida kirjutatakse ajalehes Postimees ple usutav sest see ajaleht nagu ka teised peavoolu väljaandjad on Reformierakonna hääletorud. Kui Svet hakkama ei saa pole teised süüdi.

 2. Nojah 2 aastat ago
  Reply

  tegelikult on Svet tubli ja aus mees kuid peavoolumeedia ajakirjandusele pole vaja oma muredest kurta sest iga ai mis on halvasti räämustab reformierakondlasi.

  • Kodanik 2 aastat ago

   Loomulikult on eestlased süüdi,et venelased eesti keelt ei oska. Eesti peaks riigikeeleks võtma vene keele siis on kõik ok. Kõige väiksemad sissetulekud on just kesk,kagu ja lõuna eestis ja saartel.mitte lasnamäel. Ehtne lollide riik.

 3. Triin 2 aastat ago
  Reply

  Mitte teavitamisest pole puudus (kuidas nad seda hoobilt teavad, kui kusagil miskit TASUTA jagatakse, siis on vene baabad esimestena kohal), vaid ükskõiksus ümbritseva suhtes on neil lihtsalt veres. Lagastame ühe karjamaa ära (kõik mis käes, see maas, kõik, mis “vabastajale” vastukarva see tuleb maha tampida jne.) ja läheme järgmise kallale. Neil puudub oma kodumaa tunne, mida tuleb hoida ja kaitsta, sama on ka koroonaga, see on eestlaste mure, kuidas nad haigusega hakkama saavad, (nii käib see igas eluvaldkonnas, kui probleem, siis see on eestlaste asi, kui midagi saada siis on nemad esimestena jaol). Kauplustes vene keeles teavitamine, “Stalitsa”, vene keelne “Postimees”, DELFI–ETV+ aga ikka vähe, on lasteaed tõesti, mis meie kaela peale toodi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.