Toetussõnad Bideni aadressil jäid Helmelt taas tulemata

President Donald Trump walks down the steps of Air Force One at Andrews Air Force Base in Md., Wednesday, June 20, 2018, after returning from Duluth, Minn., where he spoke at a rally. (AP Photo/Susan Walsh)/Scanpix

Kui peaminister Jüri Ratas soovis neljapäeval edu USA presidendivalimised võitnud Joe Bidenile, siis rahandusministrilt ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liidrilt Martin Helmelt neid sõnu taas ei tulnud. 

Martin Helme sõnul soovib ta jõudu, tarkust ja edu USA rahvale. “Mina hoian pöialt rahvale, mitte ühele või teisele poliitikule või parteile,” ütles Helme.

Ta kinnitas, et on USA senise presidendi Donald Trumpi maailmavaate suur austaja. “Tasub meenutada, et USA-s oli 11 senaatorit, kes ütlesid enne, kui seal märuliks läks, et tuleb arutada valimisvõltsngute süüdistusi. Ja on üle 120 alamkoja saadiku, kes väidavad, et on rikutud valimisseadusi ja reegleid,” rääkis Helme.

“Nende võltsingute lahendamiseks on USA seadustes olemas ka mehhanismid, mida eile ka kongressis rakendati. Minu hinnang on selline, et USA ühiskond on põhjalikult lõhki ühiskond ja isegi kui me tõstame kõrvale praegu istuva presidendi isiku, on selles ühiskonnas pinged sellised, mis ei  kao ära,” ütles Helme.

Jüri Ratase sõnul oli USA-s toimuv vägivaldne rünnak demokraatia vastu, kuid samas näitasid need sündmused, et USA põhiseaduslikud institutsioonid on tugevad ning üheselt on selge, et USA presidendiks on valitud Joe Biden, kes astub ametisse 20. jaanauril.

“Palju jõudu Joe Bidenile,” soovis Ratas, lisades, et Eesti soov on, et liitlassuhted USA-ga veelgi tugevneksid.

Ratas märkis, et alati võib olla kahtlusi võltsingute osas, kuid USA-s on olemas mehhanismid, kuidas nendega tegeleda, ja praegu on selge, et kõik kahtlused on ümber lükatud. “Kindlasti ei sea ma USA erinevaid institutsioone, kes on neid kahtlusi arutanud, kahtluse alla,” rõhutas Ratas

Välisminister Urmas Reinsalu rõhutas, et Eesti jälgib USA-s toimuvat äärmselt tähelepanelikult. “USA ei vaja kindlasti demokraatias õppetunde ning kindlasti USA on ja jääb meie eriliseks sõbraks ning asendamatuks julgeoleku tootjaks ja pakkujaks,” ütles Reinsalu.

Samas nõustus Reinsalu Helmega, et USA ühiskonnas on teatav vastasseis süvenenud.

Sotsiaalminister Tanel Kiik märkis, et see, mis USA-s on toimunud, on uskumatu. Kui vaadata midagi positiivset, siis Joe Biden on kinnitatud USA presidendiks ning olukord normaliseerub, ütles Kiik.

10 kommentaari
  1. Toomas 4 aastat ago
    Reply

    Kas Sa artikli autor oled rumal? Mis Teiega eestlased on juhtunud,et peast lolliks olete läinud? Kas ei suuda aru saada mis maailmas toimub?

  2. Enn 4 aastat ago
    Reply

    Kui ei tule sõnu on häda ja kui inimene väljendab oma arvamust on jälle häda. Kas ta peab valetama. Mina sooviksin et nad jätaksid teised riigid rahule.

  3. robert 4 aastat ago
    Reply

    Mina kui Bideniga pea üheealine soovin talle ennekõike a jurakkude olemasolu sest omast käest tunnen et varem laitmatu mälu kipub unustama Ja selle naistekarja ohjamine oma naiskonnas on ju täitsa trikk Ei arva küll Ameerikale kuldseid päevi On Venemaa mis ta on aga täisjõus Hiina oma tehnilise arenguga paneb Euroopa mõtlema

  4. Tõnu.P 4 aastat ago
    Reply

    Taoliste artiklite pärast ma KE ei valigi. Täielik selgrootu ja rumal mass. Peab olema ikka äärmiselt nõdremeelne,et taolist üllitist tellida.

  5. uskmatu-toomas 4 aastat ago
    Reply

    Ühest vanadekodust Moskvas saime lahti ja nüüd kiidame juba uut.See tudike kaitseb meid kindlasti !

  6. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Tule taevas appi, miks peaks Martin Helme USA presidendile toetussõnu ütlema. See USA ees pugemine on niigi ebameeldiv . Meie peaminister peaks hüüpis kaitsma oma riigi kodanikke reformierakondlaste ebaõigluse ja solvangute eest mida nag jagavad mõeldes välja valesüüdistusi. Ka ekrelasi peaks kaitsma halvustavate märkuste eest sest just neid tahavad reformierakondlased välja ajada et ise asemele tulla, aga veel ühte Ansipi–taolist valitsust me välja ei kannataks. Ekrelaste sõnad ei tee kellelegi kahju aga reformierakondlaste sõnad ja teod küll kuigi ka nemad poevad USA ees.

  7. soo 4 aastat ago
    Reply

    Jätke ometi Helmed rahule. Mina Keskerakonna pooldajana ei suuda aru saada mis toimub. Küllap nad otsustavad ise kellele poolehoidu avaldada. Neid on halvustanud meie president, Reformierakond eriti Ansip kes viis meie rahva vaesusesse ja veel mõned teised ja nüüd tulevad süüdistama ka keskerakondlased .Helmed pole kellelegi halba teinud ja laskem neil oma tööd teha. Ajakirjanik Helmele leiti ka süüdistus ehkki peavoolumeedia mõned ajakirjanikud vassivad olles Reformierakonna suuvoodrid. Peaminester peaks kaitsma oma erakonnakaaslasi aga mitte neid süüdistama. Miks peab inimene ütlema mida ta nii ei arva aee oleks ju vale.

  8. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Parandan vea–peab olema hoopis.

  9. Kodanik 4 aastat ago
    Reply

    Kui eestil on taoline peaminister siis vaenlasi polegi vaja. Lihtsalt jälk , arg ja libe tallalakkuja.

  10. Triin 4 aastat ago
    Reply

    Muidugi jäid—sest mees räägib seda, mida mõtleb, mitte ei aja poliitkorrektset mõttetut mula suust välja. Kui Venemaa oleks rünnanud meid, siis muidugi oleks Trump teile kõlvanud, et appi tuleks. Inimene, kes 4 aastat USA,d valitses, tambitakse nüüd halastamatult porri. Samas kõlbas selle “lolli” juurde kõigil kolmel Balti riigi presidendil minna. Silmakirjalikkus kuubis. Seoses Trumpi kaheldava kaotusega, algas ka siin uus nõiajaht—nii PL. EE. ETV. TV-3–nagu hullunud kimäärid EKRE kallal. Kommentaarid on juba niisugused, et hoia peast kinni. kui teile Kesikud ei sobi EKRE, siis nii öelgegi, mitte ärge vinguge, et inimene jääb oma eelistuste juurde ja julgeb seda ka välja öelda. Ja sellised nimetavad ennast demokraatideks!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.