Donald Trumpi tähelepanuväärne lahkumine

USA President Donald Trump saabumas NATO kohtumisele Brüsselis 2018 SCANPIX

Enn Eesmaa, Riigikogu väliskomisjoni esimees

Teatri- ja muuski etendusmaailmas on mõistel “tähelepanuväärne sisenemine” teinegi kord otsustav tähtsus. Ega see teisiti ka poliitmaastikul ole. Donald Trump laiendas seda käsitlust, tuues me teadvusse tunduvalt uuema mõiste “tähelepanuväärne lahkumine”.

Raske on uskuda, et äsja USA kongressis toimunul ja Valgest majast lahkuma määratud meeskonnal pole midagi ühist. Rahvast on ju nädalate kaupa toimunud valimistulemustes kahtlema õhutatud. Vähe sellest – riigipea on ise korduvalt kinnitanud, et valimistulemused on võltsitud, tegeliku võitja triumf varastatud. Kui see ei aja valijatel harja punaseks, siis mis üldse ajaks.

Demokraatia on ju hädaohus riigis, mida üldiselt peetakse demokraatia kantsiks ja garandiks. Kui vaadata USA kongressis toimunu salvestusi ja fotoseeriaid, jääb mulje, et tegemist on poliitilise põnevusfilmiga, mille kritiseerijad rõhutaksid tegevusliinide ülepaisutamist ja teatud poliitmõtlemise pealesurumist. On ju sedagi nähtud, kuid mitte eriti imestatud, sest USA on demokraatiat, sõna- ja teovabadust mitte vaid peokõnedes hindav ühiskond.

Joe Biden võtab riigijuhtimise üle ühelt poolt keerulisel ajal, teisalt aga tundub, et viimsel tunnil. Kui ka USA senatis saavutavad demokraadid enamuse võib uuelt riigipealt oodata suuri ja põhimõttelisi kursimuutusi. Donald Trumpi on aga üha raskem ette kujutada adekvaatse presidendikandidaadina aasta 2024 valimistel.

Riigikogu liikmena tahan oma USA kolleegidele barbaarse rünnaku pärast südamest toetust avaldada ning seda mõlema peamise partei esindajatele. Paljud vabariiklased on ju samuti toimunut tauninud, mis omakorda võiks ehk luua aluse toimivamale koostööle USA kongressi mõlemas kojas. Siis oleks maailmal jälle kord põhjust ameeriklastelt õppida ja neid eeskujuks seada.

5 kommentaari
 1. Ei 2 aastat ago
  Reply

  maksa valet levitada. USAs pole kunagi rahvas võimul olnud ega ole olnud ka mingit demokraatiat. Sama käib ka Eesti kohta. Võiks ikka otse öelda, et kuritegelike bandede diktatuuri tingimustes käib elu seal ja meil.

 2. Soo 2 aastat ago
  Reply

  Meil on midagi õppida vaid edukatelt väikeriikidelt kus ei topita oma nina teiste riikide siseasjadesse vaid tegeldakse vaid oma riigi probleemidega.

 3. Noo 2 aastat ago
  Reply

  USA-lt pole midagi õppida. Kas me õldse m’istame õigesti demokraatia mõistet. Sõnavabaduse maski all pannakse toime kuritegusid. Minu meelest on sõnavabadus midagi muud–tagakiusamine, hirmutamine, ähvardamine, alandamine selle alla ei kuulu. See mis tehakse Reformierakonna tagatoas on kaugel demokraatiast ja ehk neil on midagi USA-lt õppida ka head.Ainult reformierakondlased võivad teha karistamatult demokraatia maski all jubedaid asju koostades valestsenaariume tublide inimeste suhtes. Peavoolumeedia toetab neid. Teistes riikides toimuv pole meie asi sest meil on tänu Reformierakonnale palju probleeme. PSA-s toimuv pole meie rida. Kui meil saaks presidendiks Ansip kes viis meie elatustaseme viimaste hulka, siis oleks meil kuhjaga halbu probleeme. Nii et jätame USA rahule ja pöördugem pma probleemide juurde tagasi.

 4. Triin 2 aastat ago
  Reply

  LP. E.Eesmaa—-Mõiste “Demokraatia” on lörtsitud, sest ta ei talu ju teist arvamust, kui liberaal seda mõistab. Maailmas käib demokraatia hävitamine ja liberaalide diktatuuri kehtestamine. Kui üht vastuhakku nimetame märatsemiseks—meil 2007 a. Kapitooliumil toimunud vastuhakk, sest lõhutakse nende inimeste väärtused, mida nemad kalliks peavad. Vastuhakk Lukašenkole aga “õigluse” võiduks, sama BLM. i aktivistide ja nende poolt ülesköetud rahvamassi kaupluste röövimisi, lõhkumisi, ajalooliste mälestusmärkide purustamist, nende survel hakati raamatuid ümberkirjutama, filmistsenaariumite absurdini viimine, mustad näitlejad ajaloolist tõde väänamas, meie oma Aaslaid oli valmis ennast lõhki häbenema, et parodeeris mustaks võõbatuna musta lauljat. Demokraatia viiakse absurdini ja mis demokraatia see ikkagi on, mis ei talu teisititundjaid? Hullumaja, mitte demokraatia, kus üks seniilne õel vanamees (Soros) paneb kõik hüpiknukkudena enda pilli järgi tantsima,.

 5. uskmatu-toomas 2 aastat ago
  Reply

  Nüüd siis Ukraina ja Valgevene viidud Ameerikasse st. mida külvad võõrsil seda saad ka kodus lõigata ! Need sündmused lõhestasid USA pikaks ajaks ja võib olla ei taastugi enam.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.