Enn Eesmaa kommentaar Riigikogu opositsiooni parandusettepanekute kohta

Enn Eesmaa

Riigikogu väliskomisjoni tänasel istungil käsitlesime põhjalikult arenguid Ühendkuningriigis ning Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi suhteid reguleerivat kaubandus- ja koostöölepingut. Videoistungist võttis osa ja vastas küsimustele Eesti suursaadik Londonis Tiina Intelmann ning välisministeeriumi esindajad Marika Linntamm ja Kattri-Helina Põld. Arutasime komisjoni kevadistungjärgu tööplaani, mille hulka kuulub veebruari keskel toimuv välispoliitika traditsiooniline arutelu Riigikogu täiskogus.

Loomulikult avaldasime arvamust ka ootamatult tekkinud välis- ja julgeolekupoliitikat ning Eesti seisukohti puudutavate parandusettepanekute kohta, mis ilmusid seoses abieluteemalise rahvaküsitluse aruteluga. Koalitsioonipoliitikud kritiseerisid parandusettepanekuid, mis pole seoses põhiteemaga. Need on tehtud olukorras, mil parandusettepanekutest võivad saada seadused või nende parandused. Seepärast pole üllatav välismaa meedia tähelepanu muudatusettepanekutele, mis lähevad vastuollu Eesti vastavate ametlike poliitiliste seisukohtadega. Ka nalja pärast tehtud ettepanekutesse tuleb Riigikogus suhtuda tõsiselt, me seisukohad peavad mitte vaid õiged olema, vaid sellistena ka näima. Eriti need, mida peame eriti olulisteks liitlassuhete seisukohast.

Väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson andis seletusi oma ettepanekute osas ning tõdes, et need oleks pidanud olema teistmoodi sõnastatud. Eriti, kui arvestada, et põhiteemaks polnud mitte Eesti suhted NATO ja Euroopa Liiduga, vaid abieluküsitlus. Antud kontekstis olid parandusettepanekud mitte vaid kohatud ja ebasobivad, vaid paraku ka Eesti välispoliitilist mainet kahjustavad.

4 kommentaari
  1. Mihkelsoni 4 aastat ago
    Reply

    Marko on üks viimane … . See seletab ka, miks temast pole saanud mingit ministrit. Sellist ilalõuga ei saa ju usaldada.
    Samuti on tee ministrikohale suletud ka Valdole ja teistele lahmijatele, samuti juba ministriks olnutele.

  2. Nõus 4 aastat ago
    Reply

    “Alati kõigega nõus” jutumees ütles vist esimest korda midagi konkreetsemat: Antud kontekstis olid parandusettepanekud mitte vaid kohatud ja ebasobivad, vaid paraku ka Eesti välispoliitilist mainet kahjustavad.

    Milline eneseületamine!

  3. Eve 4 aastat ago
    Reply

    ma ei arva et oleks praegu õige aeg abieluteemadega tegeleda. Meil tegutseb koroonaviirus millest me saame jagu tänu keskerakondlikule valitsusele, aga teine viirus tuleb Reformi tagatoast ja paistab et sellest lahti ei saa. Kas valesüüdistused nende poolt enam ei mõju et nad on asunud teisi lollusi välja mõtlema. See jutt NATO ja EL-u kohta on järjekordne inimeste narrimine jal lootus saada hääli nendelt kes seda usuvad. või on see järjekordne EKRE narrimine ehkki ekrelased on valitsuses olnud tublid .

  4. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Reformierakondlased võivad üelda mida tahavad ma nagunii neid ei usu sest nii palju valet on olnud ja alatuid süüdistusi ausate inimeste suhtes.. Ei tea mida nad veel välja mõtlevad et võimule saada. Ei taha nad NATO-st loobuda ega EL-st välja tulla ega Venemaaga ühineda. See on järjekordne tsirkus et ehk keegi usub ja valib. Mina valin ikka Keskerakonda sest see on parim erakond. Kuid ma leian et Venemaaga oleksid olulised head suhted sest isegi ohu korral ei läheks ükski riik Venemaa vastu sõtta, aga ohtu pole ja vihavaenu õhutamine Venemaa vastu on vale. Palju kasulikumad oleksid head suhted. Meie elu oleneb ikkagi valitsuse tegevusest ja praegu on hea valitsus. Ansipi ajal vaesus aina kasvas ja ei aidanud EL-us olemine. Toimusid ka kuriteod parimate inimeste suhtes jne. See mis reformierakondlased teevad võimule saamiseks on kuhutav. vaid Keskerakond saab hääli tubli töö eest. Sotsid olid tublid aga nüüd sattus nende hulka R.Kaljulaid kes on päris ära keeranud ja räägib imelikku juttu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.