Komisjon kinnitas Tsihhanovskajale Eesti toetust Valgevene rahvale

Foto: Riigikogu

Riigikogu väliskomisjon arutas avalikul istungil Valgevene opositsiooni liidri Svjatlana Tsihhanovskajaga viimaseid arenguid Valgevenes ning kinnitas Eesti jätkuvat solidaarsust Tsihhanovskaja missioonile ja Valgevene rahvale.

Komisjoni esimees Enn Eesmaa rõhutas, et Eesti on aktiivselt tegelenud Valgevene demokraatlike muutuste toetamisega ning hoidnud Valgevene olukorda fookuses erinevates rahvusvahelistes organisatsioonides, edastas riigikogu pressiesindaja. „Jälgime pideva tähelepanuga sündmusi Valgevenes ning toetame sealset rahvast nende võitluses vaba ja demokraatliku tuleviku eest. Nende tegevus ja heaolu on meile väga südamelähedased,“ ütles Eesmaa.

Väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson tõi esile riigikogu vastu võetud avaldust Valgevene demokraatia ja kodanikuühiskonna toetuseks ning kinnitas, et tähelepanu Valgevenes toimuva suhtes ei rauge. Ta soovis teada, milline võiks olla rahvusvahelise kogukonna panus, et jätkata režiimi survestamist ning jõuda uute, vabade ja demokraatlike valimisteni Valgevenes.

Tsihhanovskaja andis väliskomisjonile ülevaate viimastest arengutest Valgevenes ning võimalustest, kuidas rahvusvaheline kogukond Valgevene kodanikuühiskonda toetada saab. Ta tõi esile vajadust sihitud sanktsioonide kehtestamise ja pideva tähelepanu järele ning rõhutas solidaarsuse ja õigluse olulisust.

Tsihhanovskaja tänas Eestit toetuse eest ning kinnitas, et Valgevene rahvas ei väsi võitlemast demokraatliku ja vaba ühiskonna eest. Samuti julgustas ta Eesti inimesi toetama Valgevenes vahistatuid ja represseerituid neile toetuspostkaarte saates.

Riigikogu väliskomisjoni liikmetest osalesid kohtumisel veel Imre Sooäär, Indrek Saar, Mihhail Lotman, Raivo Tamm ning Ruuben Kaalep.

16 kommentaari
  1. Küsin? 4 aastat ago
    Reply

    Mitu miljonit siis eraldati .mässulistele?

  2. Kas 4 aastat ago
    Reply

    panite tähele, et loetletutest pole ainult Ruuben pede!

  3. Soo 4 aastat ago
    Reply

    Valgevenes oli rahulik elu enne kui see naine saadeti lõhkuma nende rahu.Eesti peaks hoopis toetama neid inimesi kes on saanud kannatada reformierakondlaste valesüüdistuste tõttu. Valgevenes ei tehtud seni selliseid kuritegusid nagu meil tegi Reformierakond oma meeletus ihas võimule saada. Jätkem teised riigid rahule.

    • Jätke... 4 aastat ago

      …teised riigid rahule, eesmaad, mihkelsonid ja ratased!Tegelge oma kodumaa probleemidega!

  4. Ohoo 4 aastat ago
    Reply

    Valgevene rahva enamus ei taha seda naist oma presidendiks ja tänavarahtused olid väljaspoolt sisse toodud. Seni on Valgevenes valimised rahulikult möödunud ilma vahelesegamiseta. Mitmetes riikides möllavad inimesed tänaval ja saavad surma. Jätkem ässitamine.

  5. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Kas ehk tahetakse korraldada samasugust verist ja ebaõiglast valitsuse vahetust nagu oli Kiievis. Snaiprid on ju olemas kes selle korraldasid ja pole vangi läinud. Nagu selgus valmistati neid ette Leedus ja Gruusias. Aga näe imet selline valitsuse vahetus kiideti heaks. Kunagi toodi väljastpoolt Gruusiasse presidendiks mees kes osutus kurjaegijaks ja oli hiljem tagaotsitav. Nii palju ässitamist on ja inimesed kannatavad selle all, tänavatel müllates saadakse ka surma. Ma ei mõista kuidas mõned keskerakondlased õigustavad seda tegevust ja isegi toetavad. Tuleb välja et varem ideaalset erakonda parimast parimat ei juhi enam õiged inimesed. Mis tingis küll sellise muutuse ja Ratast ei tunne enam ära.

    • Ideaalne erakond? 4 aastat ago

      …Tuleb välja et varem ideaalset erakonda parimast parimat ei juhi enam õiged inimesed. Mis tingis küll sellise muutuse ja Ratast ei tunne enam ära.
      KE pole kunagi ideaalne olnud, kuid Savisaarest küll ei mäleta sellist alatust ja reeturlikkust kui Ratasest ja tema kriminaalsest daamest-paremast käest.Kas te, keskerakondlased tõesti pole kuulnud ütlust, et kes on korra reetnud, see reedab jälle.Ratas oma jaburate eitedega lõid Savisaarele noa selga tema raskel haiguse ajal.Nüüd lõid nad noa selga oma koalitsioonikaaslastele ja seda vaid argusest brüsseli valitsejate ees.Kas pärast seda peab veel keegi teist Ratast ja Repsi ausateks rahva heaolu eest võitlejateks?
      Jätke see kriminaalne kooslus ja minge üle ainsasse oma rahva eest seisvasse erakonda või asuge seda toetama!

  6. uskmatu-toomas 4 aastat ago
    Reply

    Ikka jälle tekib küsimus miks me toetame valikuliselt riigikukutajaid aga oma Madissoni panime türmi ? Kas tõesti soovite Euroopasse teist Ukrainat ?

  7. Miks 4 aastat ago
    Reply

    me ainult kraaksume ja toetame, viigem oma võitmatud ründeväed Belarussi sisse ja andku Lukašenka omonnile üle londi.

  8. A.S 4 aastat ago
    Reply

    Arvan, et tuleks lõpetada sekkumine teiste riikide sisepoliitikasse.

  9. Enn 4 aastat ago
    Reply

    Komisjon peaks hoopis kinnitama toetust nendele kes pidid kannatama reformierakondlaste valesüüdistusi j jätma teised riigid rahule.Tegeldakse igasuguste kõrvaliste asjadrga mis nagunii meist ei olene. Keskerakondlik valitsus tegi küll palju meie inimeste heaks aga nüüd susitakse teiste riikide kallal et tekitada nendel kaost, et inimesed tuleks tänavatele . jÄTKE VALGEVENE RAHULE HÄBEMATUD INIMESED .

  10. Nii 4 aastat ago
    Reply

    Ukraina sai oma verise ja ebaseadusliku võimuvahetuse tasuks meie reformierakondlaste käest kolme aasta jooksul 6 miljonit eurot–ma lugesin sellest. Ja tõepoolest oleks huvitav teada kui palju anti Valgevenele rahutuste tekitamiseks uue presidendikandidaadi toetuseks. See on lihtsalt naeruväärne. Tõepoolest poleks arvanud et Ratas tegeleb täiesti valede asjadega ja meie välispoliitika on jube.

  11. kiitoksia 4 aastat ago
    Reply

    VÄGA OLULINE SAMM, VÄGA !
    SUURT JA RASKET TÖÖD TEETE hr.EESMAA jt. SEAL.EI OLE, NO EI OLE KAHJU ÜLAL PIDADA TEID jt. KUI NII MAAILMAMUUTVAID ÜRITUSI ETTE VÕTATE KUI TSIHHAN. TOETAMINE. , NII RASKET ATRA VEATE, NIIIIII PÕHIMÖTTELISED, EESKUJUKS TEISTELE! PALJOON KIITOKSIA TEILLE ,HYVÄT KANSAN TOVERIT!
    Tsihhanovskaja tuleb sõnast tsihhat – aevastama. Kes teised pöialpoisid on või olid jääb ristsõnade asemel lahendajatele koduseks ülesandeks.

  12. Sergei 4 aastat ago
    Reply

    Tunnete muret Valgevene ja Venemaa pärast- Kuidas Sergei Murašov EV kodanik võitles Korruptsiooniga EV õigussüsteemis – ei kõssugi EV kõrgeimatele võimuesindajatele oli nn- kandikul ette antud põhiseaduse üle irvitajad.
    Lollike lootsin teid aidata.
    Paraku kõik osutusid samasugusteks….- Ka Enn Eesma – saime ju kokku veel . K Pikaro, Edgar S, Urmas L,Peeter K ja veel.
    FAŠISTI NÄRAKAD KÕIK- aga kaigast kõigile Tsihha ja Nevalnõi -üles upitatud terroristid.
    Kes aitab kommentaari kirjutajat- esitama USA-le Euroopa nõukogule rapordi KOOSTAMISE ,tõlkimisega ja üle andmisega – nii et need ei jääks kusagile pidama.
    Nõuan SANKTSIOONIDE RAKENDAMIST EV AMETNIKE VASTU-
    vt. Googles : Põhiseaduse vastane sõda maamehe vastu

  13. to ideaalne erakond 4 aastat ago
    Reply

    …äkki tinistati ära … ?

  14. Kui lugeda meie meedat, siis tuleb 4 aastat ago
    Reply

    meelde 61.aasta. Siis kirjutasid lehed, et Ameerika karvane käsi ……. jne. Nüüd meil kirjutatakse samal tasemel : “Vene karvane käsi jne.
    Tegelikult vene ajal lehti lugedes tegid ridade vahelt endale selgeks, mis tegelikult toimub. Nüüd ei ole seda võimalust. Aju pesu käib pidevalt.
    Vene ajal ajaleht oli parem. Lugesid – kui midagi huvitas. Panid ahju süüteks ja said pühkida ka taguotsa puhtaks. Pepu jäi puhtaks.
    Nüüd on kõik teisiti. Isegi ridade vahelt lugeda ei ole midagi. Ajupesu suur. Mitmeid lehti ei saa kasutada süütamiseks ja ka taguotsa pühkimiseks. Määrib taguotsa ära.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.