Valitsus toetas vaktsiinitootjate Novavax ja Valneva COVID-19 vaktsiinide soetamist

Valitsuse liikmed toetasid kabinetinõupidamisel tervise- ja tööminister Tanel Kiige ettepanekut soetada Eestile vaktsiinitootjate Novavax ja Valneva COVID-19 vaktsiine. Samuti toetati täiendavate vaktsiinidooside soetamist vaktsiinitootjalt Pfizer/BioNTech.

„Vaktsineerimine võimaldab meil järk-järgult pöörduda tagasi harjumuspärase elu juurde. Oleme Eestis esimese viie nädalaga teinud enam kui 40 000 vaktsineerimist ligi 30 000 inimesele. Ootus vaktsineerimisega kiiremini edasi liikuda on suur, kuid seda on piiranud Eestisse jõudnud vaktsiinikogused ja ebakindlus tulevaste tarnete osas,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. „Vähendatud tarnekoguste taga on tootjate sõnul peamiselt tootmis- ja tarnetõrked, mille eest me pole kaitstud ka järgnevatel kuudel. Selle riski maandamiseks on jätkuvalt mõistlik panustada mitmetele erinevatele vaktsiinitootjatele, et ohutud ja efektiivsed vaktsiinid jõuaksid Eesti elanikeni võimalikult kiiresti.“

Vaktsiinitootja Novavax eelostulepinguga on Eestile pro rata kogusena ette nähtud 293 084 doosi vaktsiini 146 542 inimesele ja Valneva eelostulepinguga 88 000 vaktsiinidoosi 44 000 inimesele. Lisaks toetasid valitsuse liikmed vaktsiinitootjaga Pfizer/BioNTech läbirääkimisel olevast lisalepingust 100 000 lisadoosi taotlemist, mis võimaldab vaktsineerimist täiendavalt 50 000 inimesele. Euroopa Komisjon sõlmis Pfizer/BioNTech põhilepingu novembris, millest Eesti taotles põhikogusena 603 876 ja lisakogusena 100 000 doosi vaktsiini. Praeguseks on Euroopa Komisjon asunud vaktsiinitootjaga läbi rääkima lisalepingut, millest Eesti on taotlenud põhikogusena 250 000 doosi ja tänase arutelu tulemusel taotleb veel 100 000 doosi. Kokku võimaldab see vaktsineerida Pfizer/BioNTech vaktsiinidega ligikaudu 525 000 inimest.

Euroopa Liidu ühises vaktsiiniportfellis on kokku kaheksa vaktsiinitootja (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV ja CureVac, Sanofi, Novavax, Valneva) vaktsiinid. Eesti on seni ühinenud EL COVID-19 vaktsiini ühishankes viie eelostulepinguga: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV ja CureVac. Koos Euroopa Liidu ühisesse vaktsiiniportfelli lisandunud Valneva lepinguga on Eestil võimalik kokku soetada 4 558 810 doosi vaktsiini 2 429 405 inimese jaoks.

Enamik vaktsiinitootjatega sõlmitavaid lepinguid sisaldavad liikmesriikidele vaktsiinide ostmise kohustust. Ostukohustusega lepingute sõlmimisele eelnevalt on riigil võimalik lepingust loobuda viie tööpäeva jooksul teavituse saamisest. Kui riik ei teavita loobumisest, siis loetakse, et ta on andnud Euroopa Komisjonile volituse lepingu sõlmimiseks ja kohustub sõlmima lepinguperioodiks tootjaga ostulepingu mahus, mis on ette nähtud liikmesriikidele kohustuslikus jaotuskavas. Kui osalevad riigid ei lepi eelostulepingu sõlmimise järgselt kokku muud jaotust, siis vaktsiinidoosid jaotatakse proportsionaalselt eelostulepingus osalevate riikide elanike arvule. Eesti osakaaluks on sellisel juhul 0,3% lepingus ette nähtud kogumahust. Vaktsiinide hind ja lepingute maksumus on konfidentsiaalne.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärgid on kaitsta riskirühmi, kellel on suurem tõenäosus nakatuda või kelle nakatumisel võib COVID-19 haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.

11 kommentaari
  1. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Mul on tuttav eesti rahvusest arst Peterburis ja seal ma laseks end küll süstida sest Venemaa vaktsiin on parim.

    • Igahommikuste maoloputuste abil saavutab immuunsuse viiruste vastu.

    • Tiibeti mungad sügiseti teevad endale maoloputust.
      Sügisel ilmade jahenedes makku hakkab kogunema lima. Kui toda koguneb liiga palju siis inimene haigestub. Ta nina muutub tatiseks ja hakkab köhima. Selle vältimiseks tuleb enne haigestumist teha maoloputust.

      Mina saavutasin immuunsuse viiruste vastu igahommikuste maoloputuste abil.
      Ma lapsepõlvest saati olin sügiseti haige. Viirused ei lasknud magada, nina oli tatine ja köhisin.
      Sellest ajast saati mil tegin maoloputusi ma pole enam haigestunud. Seda on juba kümme aastat.
      Kuna hommikul on magu tühi siis maoloputus ei too suhu okset ega ka selle maitset,kui siis pisut vaid.
      Joo sooja puhast keedetud vett paar liitrit ja hoia endas minuti kaks kuni kümme ja siis pane kaks sõrme kurku ja oksenda vesi välja. See tekitab imeliselt hea enesetunde.
      Maoloputust saab teha lühiajaliselt,paar kuud ja mitte enam. Ma tegin pool aastat ja kõrvalnähtusid ei tekkinud.
      Pidev maoloputus pidavat olema halb neelamisteedele.
      Näpud kurkku !!!

  2. uskmatu-toomas 4 aastat ago
    Reply

    Sõlmi lepinguid sellistega kelle vaktsiin on katsetamisjärgus ! Ennem sureme kollektiivselt aga vene vaktsiini
    me ei võta !
    Kas me oleme ikka iseseisev riik ja oma otsustes vabad ?

  3. Enn 4 aastat ago
    Reply

    Me ei ole iseseisev riik sest me oleme EL-us ja Brüsselis otsustatakse mis meile hea on. Vihavaen Venemaa vastu on tähtsam kui inimeste tervis. Mitmed riigid on otsustanud Venemaa seerumi kasuks aga meie oleme sõnakuulelikud sest oleme harjunud liidus olema ja teiste käske täitma.

  4. oleme sunnitud vabandama sic 4 aastat ago
    Reply

    Eve-Enn jättis märkimata, et “…venemaa pole meile kunagi halba teinud…” Kuule, ajukääbik, kumb ees ja kumb petekonna nimi on? Enn Eve? või Eve Enn? Ele Ott või Ott Ele?

  5. ? 4 aastat ago
    Reply

    Kindlasti mitte Astra Zeneca ei ole see, mida riskirühmadele “kaitsta”.Euroopa teadusnõukogud on rääkinud ,et üle 50 a. mitte süstida.Saksamaa ,Prantsuse ja Rootsi tegid hädaga möönduse -mitte üle 65 a. ja Kiik rääkis teles, et Eestis kuni 70 a., praktiliselt siiski kuni 69 a. tohib EESTIS süstida.Tõsi, ta oli samas sunnitud tegema möönduse – kui neil just mingeid kroonilisi haigusi ja tüsistusi pole. Oli nii? Ma võin täpses sõnastuses eksida ja koopiad võivad meediast kaduma minna… Need mööndused aga haihtuvad kantseleide tööõhinas unustusse.Seega küsimus – kas siin on mingi katsepolügoon? Sest millisel 69 a. ei oleks kaasuvaid kroonilisi haigusi, mida nad teavad või ei tea mitte? Ja kui teavadki, mis see aitab. Kuna selliseid vaktsin. perearstide juures, kus pole 70 kraadi külmikuid, saavadki nad just nimelt seda vaktsiini.
    Poliitikuid tuleks ikka kõigepealt vaktsineerida. Siis vaaame nende peal, kuidas mõjus.ja erinevate vaktsiinidega. Eks nemad ju VASTUTAVAD Issanda ja inimeste ees. Tegelikut ei vastuta. Issand peab üksi vastutama.. Neil nakatumisohtu ju pole eriti. Autodest toimetavad valimisi, maskid /kindlasti võimalus parimateks/,kodust töötavad, raha lugema ei pea,samas kui pööbel kügeleb poodides ja transpordis üksteise otsas ja seegi pole kindlustat.,et kõik need armetud maskid ette paneksid.Piisab siin nende uute tüvede tulekust ja polegi enam ehk mõtet ei vaktsiinil ega hiinakast riidelapil.
    Lutsar ütles teles, et Moderna – siiani kõige parem vakts. vanadele ja kõige kallim -/üle 10 -15 eur / ei pidavat vist uusi tüvesid ära hoidma…? Peab seda uskuma???. Astra zeneca maksab ca`2 euri. Nüüd võivad firmad hindu ka üles kruvida, aga mitte kuigi palju. Lõpuks võin ma selle vaktsiini ka ise kinni maksta kui ta vähegi väärt on.
    Jutt, et gripivaktsiinide efekt. on ka 60% sarnaneb sellele, et kui naaber on joodik, siis mina võin ka olla.

  6. ulme 4 aastat ago
    Reply

    paar aastat tagasi telliti “gripipandeemia” hullusega suures koguses vaktsiini, maksumusega 10 miljonit eurot, see jäi kasutamata ja viidi utiliseerimisele.
    Kas on tehtud mingitki uuringut, kui palju on reaalselt systist huvitatud isikuid?
    Kas tõesti tellitakse kogu elanikkonnale ja veel rohkemgi?
    Kas nõukoda soovitab või kes konkreetselt tegeleb tellimisega?

  7. to ulme 4 aastat ago
    Reply

    ÄRA AJA LOLLI JUITTU.
    MIDA SUUREM OSA ELANIKEST VAKTSINEERITUD ON, SEDA VÄHEM VÕIMALUSI ON VIIRUSEL.
    AINT ET NEED PEAVAD OLEMA TÕESTI KVALITEETSED VAKTSIINID, OLENEMATA HINNAST.!!!
    JA PIIRANGUID TULEB SUURENDADA JA KARMISTADA – KASVÕI MUSTAD BARETID APPI VÕTTA. ELUD ON TÄHTSAMAD KUI MINGID TEENINDUSALAD, MIDA VÕIB-OLLA TULEVIKUS ENAM ÜLDSE VAJA EI LÄHE, SEST
    SEE EI JÄÄ AINUKESEKS EPIDEEMIAKS – INIMENE ON JU LIGI TÕMMABUD LOOMAPIINAMISE JA METSADE RAADAMISEGA, ISE KOKKU KOGUNUD JA LOONUD UUSI LABORITES, KATSETANUD NEID MILJARDITEL LOOMAEL
    (niipalju kui võimalik) VALMISTUNUD JA VALMSTANUD NEID SÕJARELVAKS = MIDA TE SIIS LOODATE VÕI SOOVITE ??? SEOSES GLOBALISEERUMISEGA JA NN. “INIMÕIGUSTE” EGIIDI ALL KÄIB ÄRI = VÕIMALDADA KÕIKE INIMESELE. MIDA TA IGANES TAHAB,KUS JA KUIDAS, MILLAL TAHAB = VASTIKUT LÄBU KOOS ENESEKAOTUSEGA, ISEKUSEGA, AHNUSEGA, IGAVESE RAHULDAMATUSEGA- NÕUAN LÕBULÄBU KUI ÕIGUST !
    (muidugi siis kui raha on, sest raha on “Jumalus -.Rumalus”) POLE INIMKONNAL KA MILLELEGI LOOTA.
    SÜSTEEM TEGUTSEB AMMUGI ISEENESLIKULT JA NEED KES ARVAAD SEDA JUHTIVAT ON JUHITUD SÜSTEEMI POOLT. SELLE SÜSTEEMI JA PARASIITLIIGI HÄVITAMISEKS KASUTAB LOODUS KINDLASTI KA HAIGUSI.MIS PARAKU ON PARASIIDID ISE OMA KOOPASSE TASSINUD.

  8. Jaan Tootsile.Mis vaktsiin see 4 aastat ago
    Reply

    on? Pidavat vaktsiin kaitsma kuus kuud. Vene ajal meid vaktsineeriti ja mõjus terve elu.
    Nii kahus lastehalvatus ja veel palju haigusi.
    Nüüd mõne riigi sõnul mõjub vaktsiin kaheksa kuud ja meil lubatakse mõju kuus kuud.
    Lääne rohud ei ravi haiguseid kiirest vaid sööd tablette eluaeg. Raha maailm. Vene ajal võtsid maksimaalselt viis või kuus pulbrit ja said terveks. Nüüd jääd aga ravima ja rohtu ostma.

  9. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Olen kindel et Venemaa vaktsiin on parim jameil pole mingit põhjust seda mitte osta pealegi pole praegune Venemaa meile midagi halba teinud.Venemaal on väga andekad teadlased kes hoolitsevad inimeste tervise eest. Vene intelligents on kõrgel tasemel Mul on tuttavaid eestlasi Peterburis ja nad räägivad et vene intelligents ei kiru ega halvusta teiste riikide tegemisi, ega topi oma nina teiste riikide siseasjadesse. Meie vihavaenu õhutamine Venemaa vastu on naeruväärne ja labane. isegi ebaviisakas. Isegi USA-st ei räägita halvasti kuigi see naftariikide pommitamine oli jube, õudne on ka minu meelest oma nina toppimine Venemaa iseasjadesse ja vihavaenu külvamine.Seda hullem et vähemalt pooled USA elanikud on praeguse USA presidendi vastu– seda näitas selgesti mäss tänavatel.Aga nüüd on moodi läinud sellised valimised mitte rahulikud nagu peaks olema. USA poliitika pole meile eeskujuks. Eeskuiuks on need riigid kus rahvas valib presidendi ausalt, ilma võltsinguteta, ilma tänavarahutusteta Ja USA see pole.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.